Bafraspor Cinayeti

Yargıtay 1

Yargıtay 1. Ceza Dairesi kamuoyunda "Bafraspor simitçi cinayeti" şeklinde bilinen davada verilen kararı az buldu. 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını "Her iki sanığında ağırlaştırılmış çift müebbet cezaya çarptırılması" yönünde bozdu.
25 Mart 2008 tarihinde Bafra Belediyespor Teknik Direktörü Sedat Gezer ve Kaleci Antrenörü İsmail Kurt silahlı saldırı sonucu öldürülmüş ve mahkeme 3 Aralık 2008 tarihinde verdiği karar ile sanık Mustafa Şimşek ve İsmail Aydın'ı, İsmail Kurt ve Sedat Gezer'i kasten öldürmekten ve Engin Özarslan'ı kasten öldürmeye teşebbüsten suçlu bulmuştu. Bu karar ile Mustafa Şimşek çift müebbet, İsmail Aydın ise 57 yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştı.
Her iki tarafın Yargıtay'a başvurması üzerinde dava Yargıtay'da incelendi. Sanık Mustafa Şimşek ve İsmail Aydın'ın avukatları olayda tahrik bulunduğunu ve bundan dolayı TCK'nın 62. Maddesinin uygulanmasını talep ettiler.
1. Ceza Dairesi; sanık Mustafa Şimşek'in, mağdur Ergin Özarslan'ı darp eden sanık İsmail Aydın'a müdahalede bulunan maktullere engel olmak için ateş ederek öldürdüğü, eylemlerinin "Bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla adam öldürmek" suçunu oluşturduğuna karar verdi. Her iki maktul yönünden ayrı ayrı TCK'nın 82/-h maddeleri uyarınca karar verilmesi gerekirken suçun niteliğinde yanılgıya düşerek TCK'nın 81/1 ve 53. Maddeleri uyarınca hüküm kurulduğunu. Ve bunun yasaya aykırı olduğuna hükmederek
yerel mahkemenin kararını bozdu.
Dava, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Öztürk'ün Başkanlığında tekrar görülmeye başlandı. Mustafa Şimşek'in hazır bulunduğu davaya sanık İsmail Aydın, Ankara 2 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunduğu için katılamadı. Ayrıca sanık Mustafa Kurt'un avukatı Ethem Özturan da mahkemeye katılmadı.
Sedat Gezer'in eşi Seval Gezer, kızı Seda Gezer ve İsmail Kurt'un eşi Leyla Kurt ile oğlu Alican Kurt'un hazır bulunduğu mahkeme başladı.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin kararı okundu ve mağdurlara karar ile ilgili görüşleri soruldu. Mağdurlar Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını talep etti.
Katılan Avukatı Senem Demir İşcimen de Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti.
Sanık Mustafa Şimşek, mahkeme başkanının "Bir diyeceğin var mı?" sorusuna "Ne diyeyim ki" şeklinde cevap verdi.
Sanık İsmail Aydın'ın vekili Av. Ayhan Keskin, Yargıtay kararı ile ilgili şunları söyledi: "Bizim bozma ilamını kabul etmemiz mümkün değildir. Zira ne dosyadaki bilgi ve belgelerde ne de mahkememizin önceki karardaki kabulünden, İsmail Aydın'ın Ergin Özarslan'ı yaralamak için vurduğu sırada maktuller tarafından oturdukları yerden yapılmış herhangi bir hamle bulunmamaktadır. Ayağa dahi kalkmamışlardır. Dolayısıyla sanık Mustafa'nın maktullere ateş etmesi söz konusu değildir. Sanık Mustafa'nın eylemi
aniden gelişmiştir. Bu ani gelişme karşısında müvekkilin her iki maktule yönelik eyleme iştirak iradesinin gerçekleştiğini kabul edebilmek mümkün değildir".
Mahkeme sanık İsmail Aydın'ın bozma hususunda beyanının alınması amacıyla huzura getirilmesine, sanık Mustafa Şimşek'in avukatına tekrar tebligat yapılamasına karar verdi.