Ustalara doğum günü kutlaması

Bu akşam Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın konseriyle başlayacak 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 30 Haziran'a kadar 600'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıy...



Bu akşam Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın konseriyle başlayacak 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 30 Haziran'a kadar 600'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak. Chopin ve Schumann'ın doğumlarının 200. yılı ve Arvo Pärt'ın 75. doğum günü dolayısıyla festivalin teması, bu üç bestecinin eserlerine adandı.

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın bu akşam Aya İrini Müzesi'nde vereceği açılış konseriyle başlıyor. Açılış konserinde besteci, müzikolog ve teorisyen Yalçın Tura'ya festivalin onur ödülü de verilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Borusan Holding'in ana sponsorluğunda düzenlenen festival, 30 Haziran'a kadar 600'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak. 21 etkinliğin yer aldığı festivalin Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Süreyya Operası gibi klasikleşmiş mekânlarına bu sene Haliç Kongre Merkezi de katılıyor.
Chopin ve Schumann'ın doğumlarının 200. yılı ve çağımızın yaşayan en büyük bestecilerinden Arvo Pärt'ın 75. doğum günü dolayısıyla İstanbul Müzik Festivali'nin teması da bu üç bestecinin eserlerine adandı. Arvo Pärt'in 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul ve 2011 Avrupa Kültür Başkenti Tallinn'in ortak talebi üzerine bestelediği "Âdem'in Yakarışı" adlı eserinin dünya prömiyeri 7 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde yapılacak. 'Yaşam Boyu Başarı' ödülünün Pärt'e takdim edileceği konser, Caddebostan ve Taksim'deki dev ekranlardan ve "www.borusan.com'' internet sitesinden canlı olarak yayınlanacak.
Usta piyanist Radu Lupu, 5 Haziran'da Aya İrini'de, Lang Lang 10 Haziran'da Haliç Kongre Merkezi'nde, Viyana Filarmoni Orkestrası 23 Haziran'da Haliç Kongre Merkezi'nde sahneye çıkacak. Festivalin kapanış konseri 30 Haziran'da yine Aya İrini'de gerçekleşecek. Konserde Le Concert Spirituel, 18. yüzyılda büyük saraylarda yapılan görkemli kutlamalarda çalınan müzikleri seslendirecek. Ayşe Deniz Gökçin ve Furkan Yazıcı, 14 Haziran'da Süreyya Operası'nda Chopin'in baladlarını, Zeynep Üçbaşaran 19 Haziran'da solo piyano eserlerini yorumlayacak.
Festivalde 'Konsere Doğru' söyleşileri bu yıl da devam ediyor. Söyleşilere katılacak isimler arasında Cem Mansur, Gülsin Onay, Antonio Meneses, Kiril Troussov, Ayşe Deniz Gökçin, Atilla Aldemir, Orhan Çelebi, Fora Baltacıgil gibi sanatçıların yanı sıra Serhan Bali ile Aydın Büke gibi müzik eleştirmenleri de yer alıyor. Konser biletleri Biletix, İKSV merkezi ile konser günleri mekân girişlerindeki gişelerden alınabilir. (www.iksv.org/muzik)
KÜLTÜR SANAT

Zaman