Tim 17. Olağan Genel Kurulu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, 1 trilyon doları aşkın dış ticaret, 2 trilyon dolar Gayrı Safi Milli Hasıla, kişi başına 25 bin dolar gelir, dünya ticaretinden yüzde 1,5'lik pay ve dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak için çalıştıklarını söyledi.

  Tü ; rkiye İhracatç ; ılar Meclisi ( TİM ) Başkanı Mehmet Bü ; yü ; kekşi , 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat , 1 trilyon doları aşkın dış ticaret , 2 trilyon dolar Gayrı Safi Milli Hasıla , kişi başına 25 bin dolar gelir , dü ; nya ticaretinden yü ; zde 1 , 5 ' lik pay ve dü ; nyanın 10 . bü ; yü ; k ekonomisi olmak iç ; in ç ; alıştıklarını sö ; yledi .

TİM ' in Rixos Otel ' de gerç ; ekleştirilen 17 . Olağan Genel Kurulu ' nun aç ; ılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet Bü ; yü ; kekşi , ihracatın bu yılın ilk 5 ayında yü ; zde 24 arttığını belirterek , şimdi bu artıştan istihdam beklemek , bu artışın verdiği morali Tü ; rkiye ' nin morali haline getirmek ve biraz destekle Tü ; rkiye ' yi ve Tü ; rkiye ' nin istihdamını taşımanın mü ; mkü ; n olduğunu sö ; yledi . Bü ; yü ; kekşi , ' Yılsonuna kadar 250 bin yeni istihdam yaratmaya hazır 50 bin ihracatç ; ımız var . Bu bizim tahminimiz değil , doğru metotlarla ihracatç ; ılarımızla yapılmış anketlerimizin ortaya koyduğu matematik bir gerç ; ektir ' dedi .
' Doğruya doğru , yanlışa yanlış demek ; doğruyu ve yanlışı politize etmemek gerektiğini ' belirten Bü ; yü ; kekşi , CHP ' nin yeni lideri Kemal Kılıç ; daroğlu ve ekibinin de Genel Kurul ' a katıldığını hatırlattı . Bü ; yü ; kekşi , ' Tü ; rkiye ' nin doğruya doğru , yanlışa yanlış diyen rafine ve gü ; ç ; lü ; bir muhalefete , toplumsal rolü ; nü ; iyi oynayan , gü ; ç ; lü ; bir sosyal demokrat partiye ihtiyacı var . Sayın Kılıç ; daroğlu ile birlikte siyaset dü ; nyamıza kalite ve renk getirecek gerç ; ek bir rekabetin başlayacağını ve bunun Tü ; rkiye ' ye ö ; nemli şeyler katacağını dü ; şü ; nü ; yoruz ' dedi .

İsrail ' in Gazze ' ye yardım taşıyan gemilere saldırması olayına da değinen Bü ; yü ; kekşi , ' Vatandaşlarımız hunhar bir devlet terö ; rü ; nü ; n kurbanı oldu . Ama eğer , uluslararası toplum diye bir şey varsa . İnsanlığın yarattığı medeniyet diye bir şey varsa İsrail hü ; kü ; metinin yaptığı , medeniyetin , aklın , vicdanın tü ; m ilkelerine aykırıdır . İsrail hü ; kü ; metinin yaptığı sadece insani yardım hakkının değil , aynı zamanda yaşama hakkının aç ; ık ve vahşi bir ihlalidir . Bunu dü ; nyaya iyi anlatmalıyız ' diye konuştu .
İsrail devletinin izlediği bu politikaların tek seç ; enek olmadığını dü ; şü ; nenlerle , dü ; nya Yahudi cemaatinin sağduyulu unsurlarıyla , Yahudi aydınlarla birlikte ortak tavır alınması gerektiğini belirten Bü ; yü ; kekşi , ' Ama ç ; ok şü ; kü ; r ki , meseleye son derece hakim , ne yaptığını bilen , cü ; mlesini son derece doğru yerden kuran bir hü ; kü ; metimiz ve dış işleri bakanımız var . Ç ; ok şü ; kü ; r ki bö ; yle durumlarda tek vü ; cut olmayı bilen bir siyasi atmosfere ve muhalefete sahibiz . Dü ; n meclisimizin tü ; m dü ; nyaya verdiği deklarasyon da bu konuda bizim ve ulusumuzun duygularına tercü ; man oldu ' şeklinde konuştu .

Bü ; yü ; kekşi , Tü ; rkiye ' nin tasarruf aç ; ığını kapatarak , gayri safi milli hasılasının 4 ' te birini yatırıma dö ; nü ; ştü ; rmesi ve toplam ü ; retiminin de en az 5 ' te birini dışarı satması gerektiğini belirtti . Ancak bö ; ylesi bir denklemde cari aç ; ığın kapanacağına işaret eden Bü ; yü ; kekşi , şunları kaydetti :

' Gelir artışını sağlayacağız ve refah dü ; zeyimizi artıracağız . Bu nedenle , meseleye en aç ; ık hali ile şö ; yle bakmamız gerek . Bizim bir paradigma değişikliğine ihtiyacımız var . Şimdiye kadar temel meselemiz istikrar koşulları altında , Tü ; rkiye ' nin kredibilitesini arttırmak , kamu borcunun faiz yü ; kü ; nü ; aşağı ç ; ekmek ve soluk almaktı . Hü ; kü ; metimizin kararlılığı ve popü ; lizme pirim vermeyen iradesi sonucunda makro dü ; zeyde bunu yaptık . Kamu bü ; tç ; emizi disiplin altına aldık . Enflasyonla mü ; cadelemizi başarıyla sü ; rdü ; rdü ; k .

Bankacılık kesimini temizledik ve gü ; ç ; lendirdik . Dü ; nya karşısındaki itibarımızı ve kredimizi arttırdık . Mali disiplini ç ; ok iyi uyguladık . Yunanistan , Portekiz , İspanya gibi AB ü ; yesi , Avrupa ' nın bü ; yü ; k ekonomileri mali krizler yaşarken , biz IMF ' e ihtiyaç ; olmadan krizden ç ; ıkmayı başardık . Bü ; yü ; k birç ; ok ekonominin kredi notları dü ; şü ; rü ; lü ; rken ü ; lkemizin kredi notu , kredi değerlendirme kuruluşları tarafından arttırıldı . Burada geç ; en yıl ortaya konan Orta Vadeli programın da ç ; ok bü ; yü ; k katkısı olduğunu sö ; ylemeden geç ; emeyeceğim . '

Daha ö ; nceki dö ; nemde Merkez Bankası ' nın uyguladığı dü ; şü ; k kur , yü ; ksek faiz politikasından ihracatç ; ıların ç ; ok ciddi sorunlar yaşadığını belirten Bü ; yü ; kekşi , İhracatın arttığı ama karsız bir dö ; nem yaşadık ' dedi .

Somut ö ; nerilerini , ihracat noktasındaki gelir akışının en dü ; şü ; k maliyetlerle kamu tarafından heç ; edilmesi olduğunu belirten Bü ; yü ; kekşi , ' Bir kur istikrar fonu kurulmasını ö ; neriyoruz . Bu fonun kaynağı kısa vadeli yabancı sermaye girişi kazanç ; larından yü ; zde 1 oranında kesilecek stopaj geliri olabilir . Kamu bü ; tç ; esine yü ; k olmayacak başka kaynaklarda yaratılabilir . Riski azaltacak , teknik mekanizmalar kurulabilir . Bizim TİM olarak ö ; nerdiğimiz , kur istikrar fonunun başka sivil toplum ö ; rgü ; tleri tarafından da desteklenmesinden de bü ; yü ; k memnuniyet duyduk ' diye konuştu .

Bü ; yü ; kekşi , 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat , 1 trilyon doları aşkın dış ticaret , 2 trilyon dolar Gayrı Safi Milli Hasıla , kişi başına 25 bin dolar gelir , dü ; nya ticaretinden yü ; zde 1 , 5 ' lik pay ve dü ; nyanın 10 . bü ; yü ; k ekonomisi olmak iç ; in ç ; alıştıklarını da vurguladı .