İnsan Hakları Komisyonu İsrail'e gidecek

İsrail'in bütün dünyada tepki toplayan saldırısı, TBMM'yi harekete geçirdi. Meclis İnsan Hakları Komisyonu, İsrail'in insani yardım gemisine saldırısında yaşanan hak ihlall...



İsrail'in bütün dünyada tepki toplayan saldırısı, TBMM'yi harekete geçirdi. Meclis İnsan Hakları Komisyonu, İsrail'in insani yardım gemisine saldırısında yaşanan hak ihlallerini araştırmak için alt komisyon kurdu. Komisyon, çalışmalar kapsamında İsrail'de de incelemelerde bulunacak.

İnsan Hakları Komisyonu, olayın ayrıntılarını tespit etmek ve gerekli hukuki mücadelenin altyapısını hazırlamak için çalışmalara başladı. Dün 'İsrail saldırısı' gündemiyle toplanan komisyonda, insani yardım gemisine yapılan saldırının kınanmasına ve diğer ülke parlamentolarındaki muadil komisyonlara mektup gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi. Komisyon Başkanı Zafer Üskül, aynı mektubu Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği'ne de göndereceklerini belirtti. Üskül, ayrıca saldırı sırasında ve sonrasında yaşanan insan hakları ihlallerini incelemek üzere bir alt komisyon kurduklarını, komisyonun incelemelerde bulunmak üzere İsrail'e gideceğini kaydetti. Alt komisyonda, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, AK Parti Kırklareli Milletvekili Gökhan Sarıçam, AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici bulunacak.
Zafer Üskül, alt komisyonun yapacağı incelemelere ilişkin soruları cevaplarken "Hemen bugünden itibaren alt komisyon olarak İsrail'e gitmek üzere gerekli girişimlerde bulunacağız. İsrail'de nerede inceleme yapmak gerekiyorsa orada yapacağız. Herhangi bir güvenlik sorununun yaşanmasını beklemiyoruz. Çalışmalar kapsamında saldırıda yaralanan kişilerle de görüşeceğiz." ifadelerini kullandı.
Bu arada komisyon toplantısında AK Parti ve CHP'li üyeler arasında yine tartışma yaşandığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, İsrail'in insani yardım gemilerine saldırısının 'korsanlık' olduğunu ancak bu olayda hükümetin de kusuru bulunduğunu öne sürdü. Olayın bu yönüyle de incelenmesini isteyen Ersin, "İsrail ne kadar kusurluysa hükümet de kusurlu. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti kendi vatandaşlarını korumak için hiçbir şey yapmamış. Hükümetin de bu yönüyle eleştirilmesi gerekir." iddiasında bulundu. Komisyon Başkanı Üskül ve AK Partili milletvekilleri bu suçlamalara karşı çıktı. AK Partili bir üye Ersin'e, "Netanyahu ağzıyla konuşuyorsunuz." tepkisini gösterdi.

Yabancı ülkelere gönderilen mektupta neler var?
İnsan Hakları Komisyonu'nun diğer parlamentoların ilgili komisyonlarına gönderdiği mektupta, İsrail saldırısının açık denizde gerçekleştirildiği ve bu eylemin uluslararası hukuku ciddi olarak ihlal ettiği vurgulandı. Mektupta, özetle şu görüşlere yer verildi: "Gemilerin yola çıkış amacı, 35 aydır abluka altındaki Gazze'de yaşayan insanlara yardım ulaştırmak ve yaşanan tecride uluslararası toplumun dikkatini çekmekti. Aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu silahsız kişilere karşı güç ve zor kullanımı ağır bir insan hakkı ihlalidir ve hiçbir şekilde meşrulaştırmaz.
İsrail'de gözaltına alınan kişiler kötü muameleye maruz kalmakta ve böylece uluslararası hukukun yasakladığı bir diğer eylem de açıkça sergilenmektedir. Komisyonumuzun üyeleri ve diğer tüm parlamenterler bu olay üzerine eğilmiş olup ulusal ve uluslararası kamuoyuna doğru mesaj vermenin öneminin bilincindedir. Bu amaçla TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bugünkü olağanüstü toplantısında İsrail eylemlerini sert bir şekilde kınayan bir kararı kabul etmiştir. Bu bağlamda, söz konusu kabul edilemez saldırı eylemine ortak bir karşı duruşun önemine inanan Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası topluluğun sağduyulu üyelerini tepkisine katılmaya davet etmektedir. Nerede ve kim tarafından gerçekleştirildiğine bakmaksızın insan hakkı ihlallerine karşı ortak çabamızdaki dayanışma ve sorumluluk ruhu içerisinde, komisyonunuzun siz saygıdeğer üyelerini bizleri bu konuda desteklemeye ve saygıdeğer komisyonunuzun uygun gördüğü şekilde girişimde bulunmaya davet ediyorum.''


Zaman