Gül, sert açıklamalar yaptı

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıyı değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sert açıklamalarda bulundu. Gül, İsrail'in tarihin en önemli hatalarından birini yaptığını söyledi.

  Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l , İsrail ' in Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere yaptığı saldırıya ilişkin , ' ' İsrail tarihin en ö ; nemli hatalarından birisini yaptı . Bu yanlışın ne bü ; yü ; k bir yanlış olduğunu ileride ç ; ok daha fazla anlayacaktır . Şü ; phesiz ki Tü ; rkiye kendi vatandaşlarına ve kendi gemisine karşı uluslararası sularda yapılan bö ; yle bir saldırıyı asla affetmeyecektir ' ' dedi .

Cumhurbaşkanı Gü ; l , Ç ; orum Valiliği ' ni ziyareti sırasında gazetecilerin İsrail ' in , Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere yö ; nelik saldırısına ilişkin sorularını yanıtladı .

Bir gazetecinin , saldırı karşısında dü ; nyadan gelen tepkileri yeterli gö ; rü ; p gö ; rmediğine ilişkin sorusu ü ; zerine Cumhurbaşkanı Gü ; l , saldırılara hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek , ' ' Bu kişiler aslında şehittir ' ' dedi . Yardım gö ; nü ; llü ; lerinin insanlara yardım etmek gibi ulvi bir amaç ; la hareket ettiğini , ellerinde silah ya da başkalarına zarar verecek bir şey taşımadığının altını ç ; izen Gü ; l , şö ; yle konuştu :

' ' İsrail tarihin en ö ; nemli hatalarından birisini yaptı . Bu yanlışın ne bü ; yü ; k bir yanlış olduğunu ileride ç ; ok daha fazla anlayacaktır . Şü ; phesiz ki Tü ; rkiye kendi vatandaşlarına ve kendi gemisine karşı uluslararası sularda yapılan bö ; yle bir saldırıyı asla affetmeyecektir . Soğukkanlı bir şekilde ama bunun gereğini muhakkak yapacaktır .

Zaten bununla ilgili devlet kademeleri , hü ; kü ; met gerekli ç ; alışmaları yapmaktadır . Şunu belirtmek isterim ki İsrail yaptığı en bü ; yü ; k yanlışlardan , en bü ; yü ; k hatalardan ç ; ok pişman olacağı bir yanlışı yapmıştır . Bunu giderek daha ç ; ok anlayacaktır . Bunu hiç ; bir zaman unutmayacağız . ' '

Saldırının dü ; nyada ç ; ok bü ; yü ; k yankı uyandırdığını belirten Cumhurbaşkanı Gü ; l , BM Gü ; venlik Konseyi ' nde saldırının oy birliğiyle kınanmasının ve olayla ilgili bağımsız komisyon kurulmasının ö ; nemli olduğunu kaydetti . Komisyonun bağımsız bir komisyon olacağını vurgulayan Gü ; l , ' ' Bu komisyon asla İsrail makamlarının kurduğu bir komisyon olmayacaktır . Bö ; yle bir komisyonu kabul etmemiz mü ; mkü ; n değildir ' ' dedi .

Cumhurbaşkanı Gü ; l , İsrail ' in insanlığa karşı nasıl bir suç ; işlediğini kendi elleriyle deşifre ettiğini dile getirdi .

Tü ; rkiye ' nin bü ; tü ; n vatandaşlarını İsrail ' den geri getirdiğini ifade eden Gü ; l , İsrail ' de tutulan Tü ; rk vatandaşlarının parç ; a parç ; a getirilmesini kabul etmediklerini anlattı . Gü ; l , ' ' Bu ç ; ok ö ; nemli bir olaydır ve takip edilecektir . Unutulacak , unutturulacak ve ü ; stü ; kapatılacak bir konu değildir ' ' dedi .

' ' ESKİSİ GİBİ OLMAYACAĞI ARTIK ORTADADIR ' '

Cumhurbaşkanı Gü ; l , Tü ; rkiye-İsrail ilişkilerinin seyrinin bundan sonra nasıl olacağına ilişkin soruyu şö ; yle yanıtladı :

' ' Bu saatten sonra Tü ; rk-İsrail ilişkileri hiç ; bir zaman eskisi gibi olmaz . İsrail yaptığı hatayı anlar , bunu ç ; ok aç ; ık bir şekilde , kabul edilebilir bir şekilde giderebilirse ancak o zaman belki telafi edebilir . Ama hiç ; bir zaman eskisi gibi olmayacağı da artık ortadadır . İsrail ileride anlayacaktır yaptığı hatayı , yaptığı işin ne olduğunu ve kendisine maliyetinin ne olduğunu . Bundan sonra ne olacağını herkes takip edecektir . ' '

' ' Tü ; rkiye ' nin Orta Doğu ' da artık arabulucu rolü ; ü ; stlenemeyeceğine ' ' ilişkin değerlendirmeler yapıldığının hatırlatılması ve Orta Doğu barış sü ; recinin bu durumdan nasıl etkileneceğinin sorulması ü ; zerine Gü ; l , bu meselenin Tü ; rkiye-İsrail meselesi olmadığını , İsrail ile insanlığın meselesi olduğunu sö ; yledi .

Dü ; nyanın bunu bö ; yle gö ; rmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gü ; l , İsrail ' in yardım konvoyuna yaptığı saldırıda Tü ; rk vatandaşlarının ö ; ldü ; rü ; lmesiyle , konunun ayrı bir hal aldığını kaydetti .

İsrail ' in davranışları ve politikalarının ne İsrail-Filistin sorunu ne İsrail-Arap sorunu ne de Tü ; rkiye-İsrail sorunu olduğunu bildiren Gü ; l , bunun İsrail ile bü ; tü ; n insanlığın meselesi olduğunun altını ç ; izdi .

Gü ; l , şunları kaydetti :

' ' İsrail aslında kendi geleceğiyle ilgili ç ; ok yanlış işler yapmaktadır . İsrail ' deki hü ; kü ; met kendi halkına yü ; k olmaya başlamıştır . Yaptıkları politikalar kendi geleceklerini karartmaktadır . Bu sö ; ylediklerim anlayan iç ; in ç ; ok ö ; nemli laflardır . Ben uzaktan konuşarak herhangi bir şekilde hamaset yapmıyorum . Bu sö ; ylediğim lafların bü ; tü ; n İsrailliler tarafından ve bu konuyla ilgilenen başta ABD ' deki yetkililer olmak ü ; zere herkes tarafından ç ; ok iyi değerlendirilmesi gerekir . ' '

AA