Kuru Çayda Aflatoksin Yok Rize

Rize Ticaret Borsası ve Rize Üniversitesince yapılan bilimsel araştırma sonucunda kuru çayda aflatoksin olmadığının belirlendiği bildirildi.

Rize Ticaret Borsası ve Rize Üniversitesince yapılan bilimsel araştırma sonucunda kuru çayda aflatoksin olmadığının belirlendiği bildirildi.
Rize Ticaret Borsasından yapılan yazılı açıklamada, Rize Üniversitesi ile işbirliği içinde Çay Araştırma Enstitüsünün desteğiyle siyah kuru çayın aflatoksin üretip üretmediği ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdikleri belirtildi.
Araştırma ekibinin başında Rize Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu'nun bulunduğu kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi:
'Siyah çayda küf mantarlarının izolasyonu ve bunların içinde aflatoksin üreten türlerin olup olmadığı bilimsel bir çalışma ile araştırılmış, araştırmamızda, Türk çayında fırın çıkışlarında herhangi bir küf ya da bakteriye rastlanmadığı, daha sonra depolama ve paketleme sırasında havadan rutubete bağlı olarak oluşan küfün ise insan sağlığına zararlı olabilecek aflatoksin üretmediği belirlenmiştir. Araştırmada, yüzde 70'e kadar rutubet içeren çaylarda dahi sağlığa zararlı aflatoksin oluşmadığı tespit edilmiştir.'
Türk çayı için daha önce böyle bir çalışma yapılmadığı belirtilen açıklamada, Türkiye'de üretilen siyah çayların küf oluşumu ve buna bağlı aflatoksin varlığı hakkında bilimsel bir veri bulunmadığı, bu çalışmada bu eksikliğin giderilmesinin amaçlandığı kaydedildi.
Açıklamada, yeşil çayda ve siyah çayda daha fazla bilimsel araştırma yapılması gerektiği kaydedildi.


29.06.2010 16:22:32