Futbolda 'Teknoloji' Tartışması

Dünya Kupası'nda yaşanan hakem hataları, bu tartışmayı yeniden alevlendirdi. Hatalar için özür dileyen FİFA Başkanı, 'Konuyu gündeme alacağız' dedi.

2010 Dünya Kupası'nda yaşanan hakem hataları belli ki daha uzun yıllar konuşulacak. Ancak futbol dünyası şimdilerde yine o kadim soruya cevap aramaya başladı: "Teknolojik olanaklar ve özellikle de video görüntüleri hakem kararlarında dikkate alınmalı mı?"
Bu konudaki somut açıklamayı FIFA Başkanı Sepp Blatter yaptı. En belirgin hakem hatalarına kurban giden İngiltere ve Meksika'dan özür dileyen Blatter, video teknolojisini en kısa zamanda yeniden tartışmaya açacaklarını söyledi.
Futbolda Teknoloji Tartışması
Futbolda teknoloji kullanımı uzun süredir tartışılıyor. Bir tarafta, hakemlerin teknolojik uygulamalar ve video görüntüleri ile desteklenmesinden yana olanlar; diğer tarafta hakem hatalarının, futbolun ulaştığı kitlesellik ve yaşattığı heyecana bile katkısı olduğunu savunanlar bulunuyor.
İngilizlerin Golü Sayılmadı, Meksika Ofsayttan Gol Yedi ve Tartışma Alevlendi
Güney Afrika'da devam eden Dünya Kupası'nda ikinci turun iki önemli karşılaşması bu tartışmayı alevlendirdi. İlk bariz hata İngiltere-Almanya maçında yaşandı. İngiliz Frank Lampard'ın, 2-1 geride oldukları sırada attığı şut üst direğe çarparak gol oldu. Ancak Uruguaylı hakem Jorge Larrionda, pozisyona uzak kalan yardımcısının herhangi bir işarette bulunmaması üzerine golü saymadı ve oyunu devam ettirdi.
Diğeri bariz hata ise Arjantin-Meksika maçı 0-0 devam ederken yaşandı. Arjantinli Carlos Tevez'in ofsayt pozisyonundayken attığı gol hakem tarafından geçerli sayıldı.
Hakemler Karar Değiştirseydi Ne Olurdu?
Arjantin-Meksika maçında hakem, o anda dev ekrandaki görüntüleri görse de ilk verdiği karara sadık kaldı. Meksika Arjantin'e 3-0, İngiltere de Almanya'ya 4-1 yenilerek elendi. Hakemler kararlarını değiştirselerdi bu maçların sonuçları nasıl olurdu, artık kimsenin bilmesine imkan yok.
Blatter, İngiltere ve Meksika'dan Özür Diledi
FIFA Başkanı Sepp Blatter ise en azından hakem kararlarına kurban giden İngiltere ve Meksika'nın yetkililerinden özür dileyerek FIFA'nın güvenirliğini kurtarmaya çalışıyor.
Blatter: "Video Kullanımını Yeniden Masaya Yatıracağız"
Dünya futbolunun patronu, video kullanımını yeniden masaya yatıracaklarını açıkladı.
Blatter değişim ve gelişime karşı durmanın saçma olacağı düşüncesini vurgularken, FIFA'nın, hakemlerin antrenman programlarında da değişikliğe gideceğini söyledi.
Platini ise Teknolojiye Sıcak Bakmıyor
Avrupa futbolunu yöneten Michel Platini'nin ise, teknolojiye sıcak bakmadığı biliniyor. Fransız yönetici, video kullanımından ziyade, hakem sayısının artırılmasından yana... Nitekim, UEFA, gelecek sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi maçlarında, kale arkalarında da birer hakem görevlendirmeye hazırlanıyor.

TRT