Düzenlemeyle SBS'de ne değişecek?

MEB, Seviye Belirleme Sınavları'nda yapılan yeni düzenleme ile ilgili ayrıntıların yer aldığı yazılı bir açıklama yaptı. yıl sonu başarı puanları öğrencilerin yerleştirme puanlarına ve sınav puanlarına ne kadar etki edecek?

Düzenlemeyle SBS'de ne değişecek?
  Milli Eğitim Bakanlığınca Seviye Belirleme Sınavları ' nda ( SBS ) yapılan yeni dü ; zenlemeye gö ; re , ö ; ğrencilerin 6 , 7 ve 8 . sınıflardaki yıl sonu başarı puanları ö ; ğrencilerin yerleştirme puanlarına yü ; zde 30 , sınav puanları da yü ; zde 70 oranında etki edecek .

MEB , SBS ' de yapılan yeni dü ; zenleme ile ilgili ayrıntıların yer aldığı yazılı aç ; ıklama hazırladı .

Aç ; ıklamada , 2007-2008 yılında uygulamaya konulan Ortaö ; ğretim Kurumlarına Geç ; iş Sistemi ' nin en ö ; nemli unsurlarından biri olan SBS ü ; zerinde yapılan detaylı ve kapsamlı analizler sonucunda SBS ' nin genel olarak ö ; ğrenci , veli , ö ; ğretmen , okul ve eğitim sisteminde olumsuz etkilerinin de bulunduğunun tespit edildiği belirtildi . Aç ; ıklamada , bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak amacıyla sistemin hedeflerinden vazgeç ; ilmeden ortaö ; ğretim sisteminin yeniden dü ; zenlenmesi ç ; alışmaları da dikkate alınarak yeni bir dü ; zenleme yapılmasına ihtiyaç ; duyulduğu ifade edildi .

Aç ; ıklamaya gö ; re , yeni dü ; zenleme , ö ; ğrencilerin 6 , 7 ve 8 . sınıflarda elde ettikleri ' ' Yılsonu Başarı Puanları ( YBP ) ' ' ile 8 . sınıfta yapılacak olan SBS puanlarının belirli oranlarda değerlendirilmesi esasına dayanacak .

YBP , daha ö ; nceden olduğu gibi e-okul sistemi ü ; zerinde , ö ; ğrencinin her dersten almış olduğu yıl sonu puanının haftalık ders sayısı ile ç ; arpımlarının toplamının haftalık ders sayısına bö ; lü ; nmesiyle elde edilecek ve 100 tam puan ü ; zerinden hesaplanacak .

Ortaö ; ğretime Yerleştirme Puanı ( OYP ) hesaplanırken de , ö ; ğrencinin 6 , 7 ve 8 . sınıf Yılsonu Başarı Puanları değerlendirmeye alınacak ve yerleştirmeye yü ; zde 30 etki edecek . Ö ; ğrencinin 8 . sınıfta gireceği SBS ' den aldığı puan ise yerleştirmede yü ; zde 70 oranında etkili olacak .

2010-2011 ö ; ğretim yılında 6 . sınıfa başlayacak ö ; ğrencilerle birlikte kademeli olarak uygulamaya konulacak olan yeni dü ; zenlemeye gö ; re , bu ö ; ğrenciler 2011-2012 yılında , 7 . sınıf ö ; ğrencisi olarak sınava girmeyecekler . Bu yıl SBS ' ye girmiş olan 6 . sınıf ö ; ğrencileri ise eski sisteme uygun olarak 7 . ve 8 . sınıflarda SBS ' ye girecekler . Bu yıl 7 . sınıfta olup SBS ' ye katılan ö ; ğrenciler de ö ; nü ; mü ; zdeki yıl yine eski sisteme uygun olarak ortaö ; ğretim kurumlarına yerleştirilecekler .

-SBS HER YIL HAZİRAN AYINDA YAPILACAK-

Yeni SBS , daha ö ; nceden olduğu gibi Haziran ayında olmak ü ; zere yılda bir kez yapılacak . SBS ' nin tü ; m merkezi sistem sınavlarının mantığına uygun olarak telafisi ya da not yü ; kseltmesi gibi ek herhangi bir sınavı olmayacak .

SBS ' ye katılım zorunlu olmayacak . Ancak merkezi sistemle ö ; ğrenci alan ortaö ; ğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından ö ; ğrencilerin bu sınava girmeleri ö ; neriliyor . Sınava herhangi bir sebeple katılamayan ö ; ğrenciye o yılın en dü ; şü ; k puanı verilerek Ortaö ; ğretime Yerleştirme Puanı hesaplanacak .

-SADECE 8 . SINIF MÜ ; FREDATINDAN SORULACAK-

SBS ' de testlerin ağırlık katsayılarında değişiklik sö ; z konusu olmayacak . Sınavda Tü ; rkç ; e ve Matematik test ağırlık katsayıları 4 , Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler test ağırlık katsayıları 3 , Yabancı Dil test ağırlık katsayısı 1 olacak .

Yeni SBS ' de OKS ' den farklı olarak sorular sadece 8 . sınıf mü ; fredatından yö ; neltilecek . Sınavda soru iç ; eriğinin 8 . sınıf ö ; ğretim programına odaklı olması , okulda sunulan eğitim ve ö ; ğretime dayalı olarak hazırlanması esas alınacak . Ancak soru ve sınav tekniğinin gereği olarak daha ö ; nce elde edilmiş kazanımlar da sorularda kullanılabilecek . OKS ' de bü ; tü ; n ilkö ; ğretim mü ; fredatından sorular yer alabiliyordu .

Merkezi sınav sistemiyle ö ; ğrenci alan Fen Liseleri , Sosyal Bilimler Liseleri , Anadolu Liseleri , Anadolu Ö ; ğretmen Liseleri , Anadolu İmam Hatİp ve Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Liseleri , Sağlık Meslek Liseleri , Denizcilik , Tapu Kadastro , Adalet Meslek Liseleri gibi bazı meslek liselerine yine bu sistemle ö ; ğrenci alınmaya devam edilecek .

-YERLEŞTİRME-

Ortaö ; ğretim kurumlarına , yerleştirme işlemi Orta Ö ; ğretime Yerleştirme Puanına ( OYP ) gö ; re yapılacak . Eğitim Teknolojileri Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; tarafından 8 . sınıfın sonunda tercih başvuruları alınmak suretiyle , puan ü ; stü ; nlü ; ğü ; esasına dayalı olarak ö ; nceden belirlenmiş kontenjanlara gö ; re yerleştirme yapılacak . Yerleştirmeye ilişkin esaslar yerleştirme kılavuzları ile duyurulacak .

Yurtdışında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmayan herhangi bir eğitim kurumunda ö ; ğrenim gö ; ren ö ; ğrenciler de isterlerse SBS ' ye katılabilecekler . Bu ö ; ğrencilerin yurt dışında bulundukları sü ; re boyunca aldıkları Yılsonu Başarı Puanları dikkate alınmayacak .

AA