Muhteşem dörtlü İnönü'yü salladı

Türkiye’nin en büyük heavy metal festivali olma iddiasıyla yola çıkan Sonisphere, Türk müzik tarihinin en büyük festivalini gerçekleştirdi. 25-26-27 Haziran 2010 tarihlerinde gerçekleşen Sonisphere'da Big Four (Metallica, Slayer, Megadeth, Antrax) ilk kez aynı festivalde boy gösterdi.

  Türkiye’nin en büyük heavy metal festivali olma iddiasıyla yola çıkan Sonisphere , Türk müzik tarihinin en büyük festivalini gerçekleştirdi . 25-26-27 Haziran 2010 tarihlerinde gerçekleşen Sonisphere ' da Big Four ( Metallica , Slayer , Megadeth , Antrax ) ilk kez aynı festivalde boy gösterdi .

1 . GÜN

Festivalin ilk günü buruk başladı . Pentagram’ın yıllarca vokalistliğini üstlenen Murat İlkan , sağlık sorunları nedeniyle Pentagram ile son konserini Sonisphere’da verdi . İlkan’ı sahnede Pentagram’ın eski vokalisti Ogün Sanlısoy , The Climb’dan geçen yeni vokalist Gökalp Ergen ve klavyede Ozan Tügen yalnız bırakmadı . Seyircinin de desteğini alan İlkan , Sonisphere gibi büyük bir festivalde jübilesini yapmış oldu .

Ogün Sanlısoy , eski grubu Pentagram ile Trail Blazer zamanından klasikler seslendirdi . Kanımızca , Pentagram Trail Blazer’da açtığı yoldan yürüyebilseydi Metallica ve Megadeth gibi grupların olduğu festivalde ana grup olabilirdi!

İlk günün ikinci headliner’i ( ana grup ) Seattle , Amerika’dan Alice In Chains oldu . Grunge akımının Soundgarden ve Chris Cornell’a yakın kanadında bulunan grup , güçlü sounduyla Türk seyircisini etkiledi . Her ne kadar seyirci Alice In Chains’in parçalarına eşlik edemese de Rammstein konserine hazırlık yaşamış oldu .

25 Haziran’da son çıkan grup Rammstein oldu . Türk seyircisinin yıllardır beklediği grubun sahnesi kurulurken seyirci hiçbir şey göremedi . Konser saati geldiğinde sahneye çekilen siyah perde indi ve altından dev bir Almanya bayrağı çıktı . Onun da çatapatlarla inmesiyle yıllardır beklenen hayal gerçek oldu . Rammstein ; alev topları , havai fişekler ve her an nereden neyin geleceğinin bilinmediği bir konserle Türkiye’deydi .

Festivalin en maskülen grubu Rammsteindı . Grubun vokalisti hem Rammstein elemanlarına hem de seyircilere hükmetti . Vücut diliyle komutlar veren Till Lindemann ( vokalist ) konser boyunca bir saniye bile otoriteyi elden bırakmadı . Rock Am Ring’deki şovun tıpatıp aynısını sergileyen grup , en küçük bir nüansı bile aynı gerçekleştirdi .

2 . GÜN

26 Temmuz festivalin performans adına en sönük günüydü .

İnönü Stadyumu’nun desibel rekorunu zorlayanlar arasında Çarşı grubundan biri vardı : Hayko Cepkin! Yeni sahne duruşu ve enstrümanlarıyla Hayko Cepkin ve grubu İnönü Stadyumu’nu salladı . Ses kalitesi miksajdan dolayı çok iyi değildi . Aynı sorun birkaç konserde daha yaşandı .

Festivalin ana taşlarından Manowar sahneye çıktı . Heavy Metal’in ilk akla gelen gruplarından Manowar , güçlü tonlarıyla İnönü Stadyumu’nu salladı . Manowar basçısının 2-3 dakika Türkçe konuştuğu bölümde seyirci alkışlarla sözünü defalarca kesti . Joey DeMaio , “Bu festivale dört büyük ( Metallica , Slayer , Megadeth , Antrax ) grup geldi diyorlar!” dedikten sonra Türkçe küfürü bastı ve İnönü Stadyumu Manowar naralarıyla inledi . Ancak Metallica üçüncü gün sahne alınca Manowar’ın adını kimse hatırlamadı .

İkinci günün ana grubu Accept’di . Grubun vokalisti Udo Dirkschneider solo grubu U . D . O . ile 2004’te Rock The Nations’ı sallamıştı . Beklentimiz o festivalden bu yana Türkiye’ye gelmiş en büyük heavy metal grubunu izlemekti . Ancak ses miksajındaki sorun bu konserde de sürdü . UDO’nun sesi genellikle gitarların altında kaldı . Öyle ki , gitarlar da doğru tonlanmadığı için birçok parçayı anlamak mümkün olmadı . Ancak yıllar sonra efsaneyi Türkiye’de görmek bile sevindiriciydi .
Türkiye’ye ilk kez gelen Accept , klasik müzikçi Edward Greig’in ‘In The Hall Of Mountain’ina göz kırparak festivalin unutulmaz anlarından birini yaşattı . Can’t Stand The Night parçasına yer vermeyen grup , Balls To The Wall ve Metal Heart gibi birçok klasiğe yer verdi .

3 . GÜN

Big Four’un sahne alacağı günün erken saatlerinde İnönü Stadyumu’nun önü doldu . Herkes tarihte bir kez yaşanabilecek o anı daha önden izlemek istiyordu . Kapıların açılmasıyla önlere doğru büyük bir koşturmaca başladı .

Dört büyüklerin ilki Antrax , sahneye çıktığında sonraki gruplara ısınma oldu . Antrax’i Megadeth izledi . Megadeth’te heyecan bir kat daha arttı . 2005’te Rockistanbul’da sahne alan grup , o yılkinden daha büyük bir coşkuyla karşılandı .

Megadeth ; Symphony Of Destruction , A Tout Le Monde gibi klasikleri İnönü Stadyumu’nu dolduranlarla birlikte söyledi . Miksaj sorunun en üst noktada yaşandığı gruplardan biri Megadeth’ti . Islak ve tiz distorsiyon , kirli olmaktan öte anlaşılmazdı . Grubun önceki sahne soundunu ele aldığımızda Sonisphere’da sorun yaşandığını açıkça söyleyebiliriz . Ancak her şeye karşın Dave Mustaine ve Megadeth’i İstanbul’da yeniden görmek paha biçilmezdi!

Big Four’un üçüncüsü , Slayer sahneye çıktı . Slayer’dan önce Meksika dalgasıyla coşan seyirciler Slayer’da kendilerini headbang’e ( kafa sallamaya ) verdiler . Kerry King ve Slayer güçlü gitar tonlarıyla seyirciye gümbür gümbür bir konser izletti . Slayer konserinin doruk noktası South Of Heaven ve Raining Blood parçalarının çalınması oldu . Slayer’ın en çok bilinen iki parçasına seyirci de eşlik etti .

Üç günlük büyük festivalin onur konuğu ve Türk seyircisinin tepkisinden anladığımız kadarıyla Big Four’un en büyüğü Metallica sahneye çıktı! Dördüncü kez Türkiye’ye gelen Metallica , Sonisphere’da bir efsaneyi yaşattı . Grubun vokalisti James Hetfield’in en küçük bir hareketi bile 10 binlerce kişide büyük tezahüratlara dönüştü . Çoğu zaman seyircilerin alkışları ve şarkılara eşliği Metallica’yı bastırdı .

Ateş şovları ve havai fişeklerle zenginleştirilen Metallica konseri , tüm zamanların en iyi Metallica performansları arasında gösterilebilir . James Hetfield ve Metallica elemanlarının da Sonisphere’daki konserden keyif aldığı görüldü . James Hetfield , “Her gece çok özeldir ama bu çok özel bir gece . Dört büyükler ( Metallica , Slayer , Megadeth , Antrax ) tarihte ilk kez bir arada çalıyor . Bu çok az olacak bir şey! Bu şarkıyı Antrax , Megadeth , Slayer ve Metallica’ya adıyorum , ” diyerek ‘Sad But True’ya giriş yapti . Ayrıca Hetfield’in penasında Big Four gruplarının amblemlerinin işlendiği görüldü .



Festivale dair neyi beğenmedik

Sahnelerin yanına kurulmuş dev ekranlara yansıtılan görüntüler ilk iki gün boyunca vasatın altında kaldı . Grup sahnedeyken konserle alakası olmayan görüntüler , grubun fotoğrafları gibi başka festivallerde görülmeyen acemice şeyler yansıtıldı . Ayrıca ekranlara yansıtılacak görüntüleri seçen kişiler kimi zaman deneysel çalışmalara giderek bu kadar büyük bir festivalde yapılmayacak şeyler yaptılar . Yine , ilk iki gün boyunca kameramanlar da yeteri kadar göz dolduramadı . Kim zaman grup elemanlarını kadraja bile alamadılar . Böylesine devasa bir alanda birçok insan konseri ekranlardan izlediği için ekranlara yansıtılacak görüntünün kusursuz olması gerekiyordu .

Tonmayster ile ilgili de sorun yaşandı . Accept , Megadeth gibi grupların performansları çöpe gitti . Bu gruplarla ilk kez tanışanlar muhtemelen yanlış fikirlerle evlerine döndüler .

Festival alanındaki sağlık ekibi her türlü bayılma ve yaralanma durumunda olaylara müdahale etti . Slayer konserinde –fazla enerji içeceği tüketmekten dolayı- kalbi durduğu iddia edilen birine hemen orada müdahale ettiler . Özel güvenliğin de yardımıyla canla başla çalışan sağlık ekibi yarım saate yakın kalbi duran kişiyi hayata döndürmeye çalıştı . Hastaneye kaldırılan kişinin sağlık durumuyla ilgili net bir bilgi yok .

Sonisphere Festivali , Türkiye’nin Rock Am Ring’i olabilecek mi göreceğiz . Rock ‘n’ Coke , Rock The Nations , H2000 , Rockistanbul gibi festivaller de büyük umutlarla ve sanatçılarla sahneye çıkmıştı . Ancak ilk yıllardaki heyecanın kaybolmasıyla birçoğu unutulmaya yüz tuttu . Eğer 2011’de hatalarını düzeltmiş bir festivalle karşılaşırsak Sonisphere , Türk festivalciliği adına önemli bir marka olarak karşımıza çıkacak!



CNN Türk