KKTC'de ara seçim günü

KKTC'de yerel seçimler ve milletvekilliği ara seçimi yapıldı. Lefkoşa Belediye Başkanlığı seçimini, Belediye Başkanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı Cemal Bulutoğluları, Gazimağusa'da, Derviş Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle boşalan bir milletvekilliği için yapılan seçimi de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun kızı olan UBP adayı R

KKTC'de yerel seçimler ve milletvekilliği ara seçimi yapıldı. Lefkoşa Belediye Başkanlığı seçimini, Belediye Başkanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı Cemal Bulutoğluları, Gazimağusa'da, Derviş Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle boşalan bir milletvekilliği için yapılan seçimi de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun kızı olan UBP adayı Resmiye Canaltay kazandı. Cemal Bulutoğluları, Belediye Başkanlığındaki ikinci dönemi için, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) resmi olmayan sonuçlarına göre, yüzde 56,75 oy aldı.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Bulutoğluları'nın "açık ara önde seçimi kazandığını" belirterek, sonucun hayırlı olmasını diledi.

Başbakan Küçük, Gazimağusa'da, Derviş Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle boşalan bir milletvekilliği için yapılan seçimi de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun kızı olan UBP adayı Resmiye Canaltay'ın kazandığını duyurdu.

Canaltay'ın seçimi kazanmasıyla 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi'ndeki UBP'nin milletvekili sayısı 25'e çıktı.

İktidardaki Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı olan Canaltay, seçimi, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) adayı ve eski öğretmeni Hüseyin Angolemli karşısında 8 oy farkla kazandı.

Resmiye Canaltay, milletvekilliğini kazanmasının ardından, Bayrak Televizyonu'na telefonla yaptığı açıklamada, "partisi ve kendisi adına çok mutlu olduğunu" söyledi.

Milletvekili seçilmesiyle UBP'nin meclisteki milletvekili sayısının 25'e, meclisteki kadın milletvekili sayısının da yüzde 10'a çıktığını belirten Canaltay, "Bu benim için çok çok önemli, bunun için çok mutluyum" dedi.

Canaltay'ın milletvekilliği, 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi'nde 24 milletvekili ile azınlık hükümeti kuran UBP'yi rahatlattı.

Gazimağusa Belediye Başkanlığı

Gazimağusa Belediye Başkanlığını ise 5. kez Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) adayı ve Belediye Başkanı Oktay Kayalp kazandı.

Kayalp, seçim zaferinin ardından yaptığı açıklamada, seçimi 5. kez kazandığını, çok mutlu olduğunu belirterek, "Gazimağusa halkı bu onurlu görevi tekrardan bana uygun gördü" dedi.

Kayalp, "hayatının en büyük onurunun Gazimağusa'ya hizmet olduğunu" ifade ederek, "Mağusa halkı bu onuru bir kez daha bana verdi" diye konuştu.

Kendisini destekleyen, oy veren vermeyen herkese teşekkür eden Kayalp, partili partisiz herkesten destek gördüğünü, yarın sabahtan itibaren parti rozetini çekmeceye koyarak, herkese eşit hizmet vermeye devam edeceğini kaydetti.

Kayalp, icraatlarına ve çalışma programına yarından itibaren kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.

Diğer belediyeler

Bu arada, 28 belediyeden 12'sini Ulusal Birlik Partisi (UBP), 8'ini CTP, 5'ini Demokrat Parti (DP), 3'ünü bağımsız adaylar kazandı.

Büyük belediyelerden Lefkoşa, Güzelyurt ve İskele'yi UBP adayları, Gazimağusa ve Girne'yi CTP adayları kazandı.

Girne'de Sümer Aygın, İskele'de Halil Orun, Güzelyurt'ta Mahmut Özçınar, Lefkoşa'da Camal Bultoğluları, yeniden göreve seçildi.

Oy kullanma oranı yüzde 72

KKTC Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Nevvar Nolan, bugün yapılan yerel seçimlerde ve milletvekilliği ara seçiminde oy kullanma oranının yüzde 72 olduğunu bildirdi.

Nevvar Nolan, sandıkların kapanmasından sonra yaptığı açıklamada, seçime katılımın İskele'de yüzde 79, Gazimmağusa'da yüzde 76, Güzelyurt'ta yüzde 71, Girne'de yüzde 70 ve Lefkoşa'da ise yüzde 65 olduğunu söyledi. Seçime katılımın düşük olduğunu kaydeden Nolan, yine de bunun küçümsenemeyecek bir oran olduğunu ifade etti.

Seçimlerin rahat bir ortamda geçtiğini ve küçük olaylar dışında ciddi bir olayın yaşanmadığını bildiren Nolan, Mersinlik köyünde ise vatandaşların sandığa gitmediğini söyledi.

Mersinlik sandığının büyük bir olasılıkla kendilerine boş geleceğini belirten Nolan, KKTC'de ilk kez böyle bir olayın yaşandığını ifade ederek, bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.


CNN Türk