KKTC Başbakanı Küçük: Seçime şaibe düşmüştür

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde cumhurbaşkanlığına seçilen Derviş Eroğlu'ndan boşalan Gazimağusa milletvekilliği için yapılan ara seçimi Toplumcu De

  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ' nde cumhurbaşkanlığına seçilen Derviş Eroğlu ' ndan boşalan Gazimağusa milletvekilliği için yapılan ara seçimi Toplumcu Demokrasi Partisi ( TDP ) adayı Hüseyin Angolemli ' nin kazandığı açıklandı .

Ulusal Birlik Partisi ' nin ( UBP ) adayı Eroğlu ' nun kızı Resmiye Canaltay ' ın 8 oy farkla kazandığı belirtilen seçim sonuçlarına en yakın rakibi Hüseyin Angolemli itiraz etmişti . İtirazın ardından Angolemli ' nin , seçimi iki oy farkla kazandığı açıklandı . TDP , bu sonucu ' demokrasinin zaferi ' olarak nitelendirdi . UBP Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük ise seçimlere şaibe düşürüldüğünü ifade ederek sonuçlara itiraz edeceklerini vurguladı .

İlçe Seçim Kurulu ' nun Angolemli ' nin seçimi kazandığını açıklamasının ardından TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı Magosa Kaza Mahkemesi önünde Hüseyin Angolemli ve partililerle beraber basın toplantısı düzenledi .

Çakıcı , açıklanan sonucun bir demokrasi zaferi olduğunu söyledi . Çakıcı iki oy ' la seçimi kazandıklarına da dikkat çekerek her bir oy ' un ne kadar değerli olduğunun ortaya çıktığını vurguladı .

Son açıklanan sonucun onaylanması halinde Ulusal Birlik Partisi mecliste azınlık durumuna düşecek . Mehmet Çakıcı , " Meclisteki statüko yanlısı düzen yanlısı denge değişmiştir . Halkımız statükoya karşı bir cevap vermiştir . Bu da çözüm yanlılarının ilerlemesidir . Bu , halkın ve çözüm yanlılarının verdiği bir derstir . " ifadelerini kullandı .

Çakıcı ' nın ardından açıklama yapan Hüseyin Angolemli , " Kıbrıs Türk Halkı ayağa kalkmış doğruya doğru eğriye eğri diyebilmiştir . Bu seçim sonucu adada yaşayanlar için bir dönüm noktasıdır . " değerlendirmesinde bulundu .

TDP lideri Çakıcı Magosa ' da uzun yıllardan sonra seçim kazandıklarına dikkat çekerek zaferi bu akşam kutlayacaklarını da sözlerine ekledi .

Gazimağusa ' da gergin bir bekleyişe sebep olan ara seçim sonuçları hakkında Başbakan İrsen Küçük açıklamalarda bulundu . Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa binasına gelerek burada partililerle görüş alışverişinde bulunan İrsen Küçük , Mehmet Çakıcı ' nın açıklamalarının kaosa yeni kaos eklediğini söyledi .

İlk kez bu kadar ilginç bir konuyla karşı karşıya geldiğini ifade eden Küçük , Mehmet Çakıcı ' nın ortamı gerecek şekilde açıklamalar yaptığını vurguladı . Küçük , asıl sorunun sandıklardan alınan sonuçların doğru yansıtılmamasından kaynaklandığını belirtti . İrsen Küçük , " Sandıklardan alınan sonuçlar telefonla alındığı için çarşaflardaki ( seçim tutanakları ) hesaplamalarda sayın Angolemli ' nin iki oyla kazandığı fark edilmiştir . " dedi .

Mehmet Çakıcı ' nın seçimlerde gizli gelişmeler döndüğünü ve elinde belgeler bulunduğunu iddia etmesi konusuna da değinen Küçük , " Çakıcı ' nın bu iddialarını kanıtlaması lazım ya da en azından elinde bulunduğunu iddia ettiklerini ilgili makamlara sunması lazımdır . Bu açıklamalardan sonra seçim sonuçlarına şaibe düşmüştür . Çakıcı tutarsız açıklamalar yapmıştır , seçime şaibe düşürmüştür . Bizim bu iddiaları kabul etmemiz mümkün değildir . İtirazımız olacaktır , sandıklar yeniden açılıp oylar yeniden sayılacaktır . " dedi .

Başbakan Küçük Lefkoşa ve Gazimağusa ' daki parti hukukçuların itiraz dilekçelerini hazırladıklarını belirterek , bütün oyların yeniden sayılmasını isteyeceklerini söyledi .