Başkan Özcan Mersin'deki Yatırımları Değerlendirdi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kentin özellikle son yıllarda çok hızlı bir büyüme göstermesine karşın, altyapısının noksan kaldığını ifade ederek, kendilerinin de belediye olarak söz konusu eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını söyledi

  Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan , kentin özellikle son yıllarda çok hızlı bir büyüme göstermesine karşın , altyapısının noksan kaldığını ifade ederek , kendilerinin de belediye olarak söz konusu eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını söyledi . Özcan , önümüzdeki 5-10 yıllık zaman diliminde Mersin ' in geniş caddeleri olan ve altyapısı tamamen çözülmüş bir kent haline geleceğini iddia etti .
Mersin ' in özellikle son 10 yıllık zaman diliminde önemli bir atılım içinde olduğunu vurgulayan Özcan , bu noktada belediye olarak kentin tüm dinamikleriyle ortak hareket ederken , onlarla uyumlu bir şekilde çalışmaya gayret gösterdiklerini anlattı . Kentin geleceğinin şekillendirilmesinde tarım ve tarıma dayalı sanayi , turizm ve lojistik sektörlerinin ön plana çıktığını hatırlatan Özcan , söz konusu sektörlerde gelişim kaydedilmesi adına katkı sunmaya çalıştıklarını dile getirdi .
" KENTİN OLMAZSA OLMAZI OLAN PROJELER BİR BİR HAYATA GEÇİYOR "
1999 yılında Büyükşehir Belediye Başkanlığı ' na ilk defa adaylığındı açıkladığı dönemde kent adına neler yapabileceklerini , sorun ve sıkıntıların neler olduğu ve hangi projeleri hayata geçirmeleri gerektiği konusunda çalışmalarda bulunduklarını kaydeden Özcan , Mersin ile ilgili olarak son dönemlerde hayata geçirilen projelere dikkat çekti . ' Tarsus-Kazanlı Turizm Projesi ' nin ilk gündeme getirildiğinde ' hayal ' olarak nitelendirildiğini ancak söz konusu projenin her şeye rağmen hayat bulduğunu ve ilgili firmaların da yatırım hazırlığında olduğunu belirten Özcan , bölgesel ölçekteki ' Çukurova Uluslararası Havaalanı Projesi ' nin de Tarsus ' a bağlı Yenice beldesinde yapılması için çalışmaların başlatıldığına işaret etti . Özcan , " Tüm bu projeler , Mersin adına oldukça önemli projelerdir . Bunlar kentin olmazsa olmazlarıydı ve Mersin bunu başardı . Peki biz belediye olarak neler yaptık? Oldukça önemli iki ayrı projeyi hayata geçirdik . Biri ; ' Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi ' , diğeri de ' Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ' dir " dedi .
" ARTIK KENTİN HER NOKTASINDAN DENİZE GİRİLEBİLECEK "
Avrupa Yatırım Bankası ' ndan alınan yaklaşık 60 milyon Euro ' luk bir krediyi ' Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi ' nin inşasında kullandıkları bilgisini veren Özcan , tesisin faaliyete girmesinin ardından aradan geçen 6 aylık zaman diliminde , kentin tüm atıksularını söz konusu tesiste topladıklarını , gerekli arıtmanın ardından da denize deşarj edildiğini vurguladı . Çok kısa bir zaman diliminin ardından kentin her noktasından denize girilebileceğinin altını çizen Özcan , bunun yanında merkez ilçe Mezitli ' de de bir ' Atıksu Arıtma Tesisi ' inşa edilebilmesi noktasında çalışmalarda bulunduklarını , bu noktada ilçede Milli Emlak Genel Müdürlüğü ' ne ait 50 dönümlük bir araziyi istimlak ettiklerini , proje çalışmalarının da tamamlanma aşamasında olduğunu anlattı . Özcan , doğuda Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi ' nin yanında batıda da Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi ' nin devreye girmesiyle birlikte Mersin ' in atıksu arıtma sorununun kalıcı olarak çözüme kavuşturulmuş olacağını söyledi .
" YENİ ÇÖP DEPOLAMA ALANINA BİOÇÜRÜTME FABRİKASI KURACAĞIZ "
Bir dönem , merkez ilçe Toroslar ' da yer alan çöp depolama alanıyla ilgili sorunun , yıllardır çözüme kavuşturulamadığı gibi adeta kangren haline dönüştüğünü hatırlatan Macit Özcan , konunun yargıya taşındığını ve yaşanan her türlü olumsuzluğa rağmen çözüm konusunda kararlı bir duruş sergileyerek , Çimsa ' nın kuzeyinde oluşturulan yeni ' Katı Atık Düzenli Depolama Alanı ' na Danıştay ' ın da izin vermesiyle birlikte 6 ay gibi kısa bir sürede sorunu çözdüklerini , 300 dönümden oluşan eski çöp depolama alanının üzerini de kapatarak , burayı yeşil alana dönüştürdüklerini dile getirdi . Özcan , " Sanayi bölgesine yakın bir yerde Bağcılar beldesinde seçilen yaklaşık 700 dönümlük alanda düzenli depolama sistemiyle birlikte 1 yıl önce devreye koymuş olduğumuz ; ' Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi ' ile birlikte kentin tüm çöpünü burada topluyoruz . Ancak sanayici arkadaşlarımız bundan rahatsız duydu . Çöpün , kendilerini rahatsız edeceğini düşünüyorlardı . Düzenli depolamanın bulunduğu alana fabrika denilen ' yakma fabrikası ' veya ' bioçürütme fabrikası ' gibi bir sistemi hayata geçireceğiz . Bununla birlikte sanayicilerimizin de endişeleri giderilmiş olur " diye konuştu .
" MERSİN , 5-10 YIL SONRA ALTYAPISI ÇÖZÜLMÜŞ BİR ŞEHİR HALİNE GELECEK "
12 yıldan bu yana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlendiğini hatırlatan Özcan , söz konusu zaman diliminde özellikle altyapıya büyük önem verdiklerini vurgulayarak , bu alanda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi . Yaklaşık 60 kilometrelik bir yol yapım çalışmasında bulunduklarını , bunun yanında 1/100 . 000 ' lik planda ' Kuzey Mersin ' adı altında 250 bin kişi kapasiteli yeni bir yerleşim alanı oluşturduklarına dikkat çeken Özcan , altyapısı yapılan , yolları açılan ve kaliteli binaların yer aldığı yepyeni bir kentin ortaya çıkmaya başladığının bilgisini verdi . Özcan , önümüzdeki 5-10 yıllık bir zaman diliminin ardından Mersin ' in geniş caddeleri olan , altyapısı çözülmüş bir şehir haline geleceğini iddia ederek , son dönemlerde kentteki kazı ve asfalt çalışmaları konusunda da eleştirildiklerini ifade etti .
" HIZLI BÜYÜYEN BİR KENTTE ALTYAPI ÇALIŞMALARI NOKSAN KALMIŞ "
Mersin ' in özellikle son 20 yılda çok ciddi bir nüfus artışı gösterdiğini , bugün kentin toplam nüfusunun bir milyona ulaştığını dile getiren Özcan , açıklamasını şöyle sürdürdü ; " Mersin , hızla büyüyen bir kent . Doğudan göç çok fazla . Aniden büyüyen bir şehirde , altyapı çalışmaları ne yazık ki noksan kalmış . Biz , bu eksiklikleri tamamlamaya çalıştık . Hatırlarsanız ; 2001 ve 2003 yıllarında iki büyük sel afeti yaşadık . Bunlar artık geride kaldı . Altyapıya önem vererek bu noktada yapılması gereken çalışmaların yüzde 50 ' sini tamamladık . Ama son 1 yıl içerisinde Türk Telekom , TEDAŞ , İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen ' MOBESE ' çalışmalarının yanı sıra doğalgaz çalışmalarıyla birlikte bizim yapmış olduğumuz içme suyu borularını değiştirilmesi , yağmur suyu drenaj hattı ve su deposu yapım çalışmaları aynı ana denk geldi . Bu da insanları rahatsız etti . Ancak bu altyapı çalışmalarının mutlaka yapılması lazım . Bu nedenle herkesin yıl sonuna kadar sabırlı olması gerekiyor . Kentin en önemli caddelerine kaliteli asfalt dökerek , Mersin ' e yakışır yolları halkın hizmetine sunmuş olacağız . "
" BÜYÜK FİRMA VE İŞLETMELER VERGİSİNİ MERSİN ' DE ÖDEMELİ "
Mersin ' de güzel şeyler olduğunun altını çizen Özcan , kentin serbest bölgesi , limanı , tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra belirli alanlardaki potansiyeliyle kendini ön plana çıkartmayı başardığını anlattı . Kentin gelişmesi ve geleceğe taşınması noktasında sivil toplum kuruluşları arasında herhangi bir sürtüşme ya da tartışma olmadığı gibi kentin tüm dinamiklerinin ortak hareket ederek , birlikte ve uyum içinde çalıştığına dikkat çeken Özcan , söz konusu tablonun da kent adına oldukça önemli bir gelişme olduğunu savundu . Özcan , bu konuda da belediye olarak gereken desteği verdikleri gibi yatırımlar konusunda da gerekli kolaylığı sağladıklarını , buradaki amaçlarının da kentte yeni istihdam alanları oluşturularak , işsizlik sorununun çözümünde katkıda bulunmak olduğunu söyledi .
Kentteki büyük firma ve işletmelerin vergi merkezinin Mersin yerine ; İstanbul , Ankara ve İzmir gibi kentlere kaydırıldığını ifade eden Özcan , " Belediye olarak bizim gelirlerimiz vergilerden oluşuyor . Biz , sanayici ve işadamlarımıza altyapı hizmeti sunarken , kaldırım ve yol çalışmalarının yanında su konusunda hizmet veriyoruz . Onlara her türlü hizmeti biz veriyoruz ama vergiyi başkaları alıyor . Burada bir sıkıntı var ve bunu mutlaka çözmemiz lazım . Belediyelerin maddi anlamda çok ciddi sıkıntıları var . Eğer siz hizmet etmiş olduğunuz sanayici ve işadamlarının ödediği vergiyi kente çekemezseniz , o zaman nasıl hizmet üreteceksiniz? Bugünkü ortamda belediye başkanlığı yapmak zor . Birçok belediye maddi sıkıntılar nedeniyle inim inim inliyor . Ama buna rağmen her gün kapımızı 50-60 kişi iş için çalıyor . Her ne kadar Mersin ' deki işsizlik oranı yüzde 23 ' lerde gözükse de bize göre kentteki işsizlik bundan daha fazla . İşte tam da bu noktada işadamlarımızın birbirine kenetlenmesi ve kente daha fazla katkı sunması gerekiyor . İşte bu yapıldığında bizim de işimiz kolaylaşır " dedi .