Albay Üçok'tan Başbuğ'a mektup

Albay Ahmet Zeki Üçok, Genelkurmay Başkanlığı'na yazdığı mektupta Adli Müşavir Tuğgeneral Çubuklu'yu şikayet etti.

Albay Üçok'tan Başbuğ'a mektup
  ' Sahte ç ; ü ; rü ; k raporu ' ç ; etesinin yö ; neticisi olmak suç ; undan tutuklanan eski Askeri Savcı Hakim Albay Ahmet Zeki Ü ; ç ; ok , Genelkurmay Başkanlığı ' na yazdığı mektupta Adli Mü ; şavir Tuğgeneral Ç ; ubuklu ' yu şikayet etti . . .

Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Ü ; ç ; ok ' un Genelkurmay Başkanlığı ' na skandal ö ; nerilerle dolu bir mektup yazdığı ortaya ç ; ıktı . ' Sahte Ç ; ü ; rü ; k Raporu Ç ; etesinin yö ; neticisi olmak ve ' Yağmaya teşvik ' suç ; lamalarıyla hakkında 400 yılı kadar hapis istemiyle dava aç ; ılan Ü ; ç ; ok , mektubunda Genelkurmay Adli Mü ; şaviri Tuğgeneral Hıfzı Ç ; ubuklu ' yu verdiği kararlarıyla yerden yere vurdu . Ü ; ç ; ok , kendisine ait bilgisayarlarda ' belge temizliği ' yaptığı gerekç ; esiyle soruşturma aç ; ılan Ç ; ubuklu ' yu Ergenekon , Poyrazkö ; y Kafes ve Faili Meç ; hul Cinayetler davalarında sö ; zde ' krizi iyi yö ; netememekle ' suç ; ladı .

Ü ; ç ; ok , 24 Şubat 2010 ' da el yazısı ile yazılan mektubuna ' Komutanım ' hitabıyla başladı . Ü ; ç ; ok , Hukuk Fakü ; ltesi dışında Işıklar Askeri Lisesi ve Hava Harp Okulu mezunu olduğunu , yaklaşık 10 yıl takım ve bö ; lü ; k komutanlığı yaptığını bu nedenle de askerlik kavramını fiilen yaşadığını belirterek , yazdıklarını değerlendirirken bu konuların dikkate alınmasını istedi .

' BİZ SORUŞTURALIM '

Ergenekon soruşturması kapsamında 2008 ' te 4 teğmenin gö ; zaltına alındığını hatırlatan Ü ; ç ; ok , bu konuyu Ç ; ubuklu ' ya ilettiğini ' Gö ; zaltıların teğmenlerle sınırlı kalmayacağını yü ; zbaşı , binbaşı ve albay gibi ü ; st rü ; tbelerle de devam edeceğini aktardığını ' ifade etti . Karartmakla suç ; landığı Karargah Evleri soruşturmasına atıf yapan Ü ; ç ; ok , teğmenlerin bu soruşturma kapsamına alınarak askeri soruşturma yü ; rü ; tü ; lmesini ö ; nerdiğini anlattı .

Teğmenlerin sivil yargıya verilmesi ile tü ; m muvazzaflar iç ; in bu yolun aç ; ılacağını aktardığını kaydeden Ü ; ç ; ok , teğmenlerle ilgili suç ; lamalar askeri yargının alanına girmediği halde bu kişiler iç ; in askeri savcıların da paralel soruşturma yü ; rü ; tmesini ' ö ; nerdi .

' TEMİZÖ ; Z İÇ ; İN TARTIŞTIK '

Faili Meç ; hul Cinayetler davasında 9 mü ; ebbetle yargılanan Albay Cemal Temi-zö ; z ' le ilgili Adli Mü ; şavirlik ç ; alışanlarıyla tartıştığını sö ; yleyen Ü ; ç ; ok , onlardan ' sö ; z konusu soruşturmaların ö ; rgü ; t faaliyeti ç ; erç ; evesinde işlenen suç ; lar olduğunu ve askeri yargının gö ; revine girmediği yö ; nü ; nde ' cevap aldığı itirafında bulundu .

Ü ; ç ; ok , karartmakla suç ; landığı Karargah Evleri soruşturmasında sivil yargıyla birlikte soruşturma yü ; rü ; ttü ; ğü ; nü ; ifade ederek , MİT ' e ait ' Ç ; ok Gizli ' belgenin doğru olmadığını yü ; rü ; ttü ; ğü ; soruşturma ile ortaya koyduğunu savundu . Ü ; ç ; ok bu yö ; ntemin tü ; m askeri şahıslarla ilgili sivil savcıların yü ; rü ; ttü ; ğü ; soruşturmalarda uygulanabileceğini ileri sü ; rdü ; . Ü ; ç ; ok , sivil savcılara ağır bir ithamda bulunarak ' sö ; zde ' komplo ve tezgah olduğunu iddia ettiği soruşturmaların bö ; ylelikle aydınlatılacağını ileri sü ; rdü ; .

' SİVİL YARGIYI BOŞA Ç ; IKARMA! '


Ü ; ç ; ok , Zir Vadisi , Poyrazkö ; y , Kafes ve Temö ; zö ; z soruşturmalarında Ç ; ubuklu ' nun askeri savcılara soruşturma emri verilmesine engel olduğunu ileri sü ; rdü ; . Ü ; ç ; ok ' un ö ; nerdiği yö ; ntemin sivil savcıların yü ; rü ; ttü ; ğü ; soruşturmayı boşa ç ; ıkarma amaç ; lı olduğu da mektupta yer alan ' Askeri savcılarca verilecek Kovuşturmaya Yer Olmadığı kararı hukuki sü ; rece ilişkin kamuoyu algısını ç ; ok daha farklı olarak etkileyecektir . Bu imkan askeri savcılara soruşturma emri verilmeyerek ne yazık ki yok edilmiştir ' ifadeleriyle gö ; zler ö ; nü ; ne serildi .

TSK ' nın kendisiyle ilgili yü ; rü ; tü ; len soruşturmanın tamamen dışında kalarak inisiyatifi kaybettiğini savunan Ü ; ç ; ok , soruşturmalarla ilgili olarak Genelkurmay Başkanının aç ; ıklamaları ile yü ; rü ; tü ; len sivil yargı sü ; recine cevaplar verildiğini hatırlatarak , bunun da kamuoyunda farklı değerlendirmelere neden olduğunu ö ; ne sü ; rdü ; .

GENERALLER DIŞINDA İSTEDİĞİNİ AL

Ergenekon sanığı ve Karargah Evleri yapılanmasında gö ; revli Albay Cengiz Kö ; ylü ; ' nü ; n tutuklanmasının ardından yardımcısı Hakim Binbaşı Mehmet Ç ; elik ile birlikte Beşiktaş Adliyesi ' ne giderek Cumhuriyet Savcısı Zekariya Ö ; z ile gö ; rü ; ştü ; ğü ; nü ; belirten Ü ; ç ; ok , Ö ; z ' ü ; n kendilerine anlattığı iddia edilen ilginç ; bir gelişmeyi aktardı . Ergenekon soruşturması kapsamında hakkında işlem yapılması gereken askerlerle ilgili olarak Ö ; z ' ü ; n Genelkurmay Kıdemli Savcısı Albay Cavit Ç ; alış ' a sorduğunu onun da bu durumu ilettiği Tuğgeneral Ç ; ubuklu ' nun ' Muvazzaf generaller hariç ; diğer tü ; m personele istediğini yapabileceğini sö ; ylediğini ' aktaran Ü ; ç ; ok , ' Umarım doğru sö ; ylememektedir . Ama muvazzaf generaller haricindekiler ile ilgili bir mutabakat varsa bu izah edilebilir bir husus değildir ' dedi .

' Kanaatimce adli mü ; şavirliğimiz bu krizi iyi yö ; netememiştir ' diyen Ü ; ç ; ok , şunları yazdı : ' 4 teğmen ile başlayan yanlış uygulamanın geldiği nokta 51 muvazzaf ve emekli general ve subayın gö ; zaltına alınmasına uzanmıştır . Askeri savcılarımı- za soruşturma emri verilseydi ne olurdu , bize kızarlar mıydı? Sadece bir iddiayı soruşturmak hukuku ç ; iğnemek mi olurdu? Zaten iddia doğru ise , savcılarımız kendini gö ; revsiz gö ; rü ; rlerse hiç ; şü ; phesiz gö ; revsizlik kararı verirlerdi . Ama ne yazık ki gö ; revsizlik kararları askeri savcılarımız yerine Genelkurmay Adli Mü ; şavirliğince en başta hiç ; bir hukuki soruşturma yapılmadan kendilerine sunulan dosyalar ü ; zerinden verilmiştir . '

DURSUN Ç ; İÇ ; EK GÖ ; NDERMESİ


HSYK ' nın skandal bir kararla Erzurum savcılarını gö ; revden almasından da ö ; vgü ; yle sö ; z eden Ü ; ç ; ok , ' Ö ; zellikle sivil yargının Erzincan olayında gö ; sterdiği haklı duruş herkesin geri ç ; ekilmesine neden olmuştur ' dedi . Komutanlara ilginç ; bir de gö ; nderme yapan Ü ; ç ; ok , ' Alb . Dursun Ç ; iç ; ek soruşturmasında gö ; sterilen tavır di ğer dosyalarda da gö ; sterilseydi kanaatimce hiç ; kimse hukuku ç ; iğnemekte bu kadar pervasız olamazdı ' şeklinde gö ; rü ; ş ortaya koydu . Ü ; ç ; ok mektubunu ' Bilgilerinize arz ederim ' ifadeleriyle bitirdi .

SKANDALLAR ZİNCİRİ KAYSERİ ' YE UZADI


Ü ; ç ; ok ' un karartmakla suç ; landığı Karargah Evleri soruşturmasının en ö ; nemli sanığı olan tutuklu Havacı Albay Cengiz Kö ; ylü ; ile ilgili skandal bir gelişmede Kayseri 2 . Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı ' nda yaşanmıştı . Ü ; ç ; ok ' un temize ç ; ıkarmak iç ; in bü ; yü ; k ç ; aba sarfettiği Kö ; ylü ; iç ; in 2 . Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanı Korgeneral Rıdvan Ulugü ; ler şifahi olarak yardım toplan- ması talimatı vermişti . Ancak bu talimatın Hava Kuvvetleri Dokü ; man Yö ; netim Sistemi ' ne girilerek ifşa edilmesi ü ; zerine soruşturma aç ; ılmıştı . Ulugü ; -ler ' in ç ; ağrısı ü ; zerine Ü ; ç ; ok bu soruşturmayı yü ; rü ; tmü ; ş ve yine Ulugü ; ler ' in bilgisi ve yetkisiyle hipnozcu Yarbay Gü ; rol Doğan şü ; pheli astsubayların sorgusuna sokulmuştu . Doğan halen ' hipnozla işkence yapmaktan ' yargılanıyor .

ALBAY Ü ; Ç ; OK ' UN YARGITAY FORMÜ ; LÜ ;

Şemdinli davasıyla ilgili Yargıtay ' ın verdiği ve bü ; yü ; k tartışmalara neden olan ' Askeri mahkemelerde yargılama yapılmalı ' yö ; nü ; ndeki kararı hatırlatan Ü ; ç ; ok , askeri savcıların soruşturmaları yü ; rü ; ten sivil savcılar kadar hukuki hakkı olduğunu ifade ederek , ' Kendini gö ; revli sanıp soruşturma aç ; ma ve kovuşturmayı yü ; rü ; ten sivil yargının gö ; revsiz olduğu Yargıtay aşamasında tespit edilip askeri yargı gö ; revli kılınırken baştan kendini gö ; revsiz sayıp soruşturma emri verilmemesi kanaatimce hukuki endişelere kapılmaya gerek olmadığını gö ; sterir ' gö ; rü ; şü ; nü ; savundu .


Kaynak : Bugü ; n