Adıyaman modern bağcılık sistemine geçiyor

Adıyaman'da klasik bağcılık sisteminden modern bağcılık sistemine geçişi yaygınlaştırmak amacıyla yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başlıyor. Adıya

Adıyaman modern bağcılık sistemine geçiyor
  Adıyaman ' da klasik bağcılık sisteminden modern bağcılık sistemine geçişi yaygınlaştırmak amacıyla yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başlıyor . Adıyaman Valisi Ramazan Sodan beraberinde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil , Tarım İl Müdürü Erdal Özer ve İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse ile Adıyaman merkeze bağlı Hasancık beldesindeki Adıyaman Üniversitesi ' nce yürütülen bağcılık uygulama alanında incelemelerde bulundu .

Projenin koordinatörlüğünü yürüten Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof . Dr . Durmuş Ali Atalay , Adıyaman ' da ilk defa Hasancık beldesinde tabandan damlama sistemi ile modern bağcılığa geçişte yeni bir yönteme gidilerek , bu sistem ile hem üründe kalitenin artığı hem de arazi çoraklaşmasının önlendiğini ifade ederek , yürütülen çalışmalardan olumlu sonuçlar alındığını belirtti .

GAP Bölge Kalkınma İdaresi ' nin finansal desteği ile Adıyaman merkeze bağlı Hasancık beldesinde Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama Araştırma Merkezi ve Bağcılık Uygulama Alanı ' nda çalışmaları yerinde görerek , incelemelerde bulunan Adıyaman Valisi Ramazan Sodan , bağcılığın Adıyaman tarımında önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti . Vali Sodan , bağcılık alanında geliştirilen bu yeni tabandan damlama sistemi ile mevcut yöntemlerle alışılagelmiş klasik bağcılıktan , modern bağcılık sistemine geçişi yaygınlaştırmak istediklerini aktardı . Sodan , bu yöntemle üreticiyi birim alana ekonomik getirisi yüksek alternatif ürün yetiştiriciliğine yönlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti .

Adıyaman ' ın bağcılık konusunda önemli potansiyele sahip olduğunu ve üzüm çeşidi bakımından da oldukça zengin olduğuna vurgun yapan Vali Sodan , şunları kaydetti : " Bağcılık alanında geliştirilen bu sistem ilimizde ilk defa Hasancık beldesinde 50 dönümlük bir arazide uygulanmakta . Bu yeni geliştirilen sistem ile bölgemizde modern yöntemlerle yapılacak bağcılık ile üreticilerin kazancı artacak , gerek bölge ve gerekse ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak . Devamlı bir tarımsal gelişim içerisinde olan Adıyaman ' da alternatif ürünlerde başarı sağlanıyor . Çiftçimiz de tütünün dışında , alternatif üründen daha fazla gelir elde edeceğine inanmakta "