7'den 70'e Petank Şampiyonası

Seferihisar Belediyesi ve Kaymakamlığı ile Petank sporunu bünyesinde barındıran Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu arasında işbirliği protokolünün imzalanmasının ardından 7'den 70'e Herkese Spor sloganıyla Petank turnuvası düzenlendi

7'den 70'e Petank Şampiyonası
  Seferihisar Belediyesi ve Kaymakamlığı ile Petank sporunu bünyesinde barındıran Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu arasında işbirliği protokolünün imzalanmasının ardından 7 ' den 70 ' e Herkese Spor sloganıyla Petank turnuvası düzenlendi .
Uluslararası Cittaslow ( Sakin Şehir ) ağının Türkiye ' deki ilk ve tek üyesi Seferihisar ' da Petank sporu her geçen gün yaygınlaşıyor . Seferihisar İzzet Gül Stadyumu ' nda oluşturulan Petank sahasında gerçekleşen turnuvaya genç- yaşlı , bay-bayan 32 kişi katılarak şampiyonluk için mücadele etti . Seferihisar Kaymakamı Şakir Erden ' in de yer aldığı turnuva çekişmeli karşılaşmalara sahne oldu . Turnuvaya ortopedik engelli Mahmut Karadaş da katılarak şampiyonluk için mücadele etti . Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ' in eşi Neptün Soyer , Belediye Başkan Yardımcısı Nilgün Durmazer ve çok sayıda izleyicinin takip ettiği final karşılaşmasında Mülkiye Müfettişi Adil Kır ile karşılaşan Sığacık İlköğretim Okulu Müdürü Celal Tetik karşılaşmayı kazanarak turnuvanın şampiyonu oldu . İlçe Kaymakamı Şakir Erden Seferihisar Belediyesi ile Petank sporunu yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtirken ; " Belediye Başkanımızla birlikte ilçede petank yapılabilecek alanlar yaratmayı planlıyoruz . Petank oynarken geçirdiğiniz keyifli vakitte sarf ettiğiniz enerjiyi fark etmiyorsunuz . Sürekli hareket ettiren sağlıklı bir spor ve her yaştan insan oynayabiliyor . Petank sporuna her geçen gün ilginin artacağını düşünüyorum " dedi . Düzenlenen turnuvada Celal Tetik birinci olurken , Adil Kır ikinci , Ahmet Sercan üçüncü ve Bayram Tekin dördüncü oldu . Dereceye girenlere ödülleri Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından verilecek .
PETANK SPORU
Petank sporuna ilişkin en eski izlere M . Ö . bin ' li yıllarda Çin ' de rastlanıyor . Sonraki dönemlerde Mısır , Asur , eski Yunan ve Roma medeniyetlerinde de izlerine rastlanan petank , günümüzde en Yaygın olarak Güney Avrupa ve özellikle Fransa ' da yapılan geleneksel bir spor dalı . Dünyada 1958 yılından bu yana merkezi Marsilya ' da bulunan uluslararası federasyon çatısı altında yapılan ve Türkiye ' de de 2006 yılından itibaren Türkiye Bocce Bowling ve Dart Fedarasyonu bünyesine dahil edilen petank , 7-8 santimetre çapında ve en az 650-800 gram ağırlığındaki çelik petank topları ve çapı 2 , 5-3 , 5 santimetre arasında olan tahtadan misketle ( but ) , 15 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde kum , çakıl , toprak ve çim türü zeminde oynanıyor . Tekler , çiftler ve üç kişilik iki ayrı takımın mücadele ettiği petankta , temel amaç , oyuna ilk başlayan takımın , belirlenen çember içinden atacağı misketin , petank toplarıyla vurulması veya en yakın mesafeye düşürülmesi .