KTHY'deki kriz aşıldı

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile Atlasjet arasındaki ortaklık görüşmelerinde yaşanan sıkıntının aşıldığını, KTHY için yeni bir dönemin başladığını açıkladı.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile Atlasjet arasındaki ortaklık görüşmelerinde yaşanan sıkıntının aşıldığını, KTHY için yeni bir dönemin başladığını açıkladı. KKTC Başbakanlık binasında, Başbakan İrsen Küçük başkanlığında, KTHY ile ilgili toplantı yapıldı. Toplantıya, hükümet ve KTHY yetkilileri katıldı.

Başbakan Küçük, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Atlasjet ile yaşanan sıkıntı aşılmıştır. KTHY için yeni bir dönem başlıyor. Burada, hükümete, çalışanlara ve Atlasjet'e düşen görevler vardır. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse görülecektir ki bu işbirliğinden herkes kazançlı çıkacaktır" dedi.

Yapılan anlaşma ile KTHY'nin ortadan kalkmadığını, kurulacak yeni şirketin ardından KTHY'nin "Yeni Kıbrıs Türk Hava Yolları" olarak uçmaya devam edeceğini belirten Başbakan Küçük, yeni KTHY'nin en geç Mayıs 2011'e kadar uçuşlara başlayacağını, o tarihe kadar Atlasjet filosunun "Cyprup Turkish" olarak uçacağını bildirdi.

Başbakan Küçük, ortaklık anlaşmasının, yüzde 50-50 kar ortaklığı, yüzde 51-49 hisse ortaklığı şeklinde olduğunu ve asgari 5 yıl süreyle yapıldığını kaydetti.

Başbakan İrsen Küçük, Başbakanlıkta hükümet, KTHY ve Atlasjet yetkililerinin katıldığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, Atlasjet ile yaşanan sıkıntının aşıldığını ve KTHY için yeni bir dönem başladığını belirterek, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi halinde, bu işbirliğinden herkesin kazançlı çıkacağını söyledi.

KTHY için şimdiye kadar Türk Hava Yolları'ndan (THY) yardım ve katkı istendiğini, ancak bir nokyata varılamadığını, sonra Atlasjet ve Pegasus ile gelişmeler yaşandığını ifade eden Başbakan Küçük, halktan ve medyadan yaşanılanları sorgulamasını isteyerek, şöyle dedi:

"Halkımızdan, medyamızdan yaşanılanları sorgulamasını ve kim neyi niçin yaptı sorularının yanıtını bulmasını istiyorum. Biz ayrıca Başbakanlık Denetleme Kuruluna yaşanan süreci soruşturması için görev veriyoruz. Mecliste bu konuda bir soruşturma komisyonu kurulmasına da sıcak bakıyoruz. Ulusal Birlik Partisi (UBP) olarak o kadar açığız, o kadar kendimize güveniyoruz."

"KTHY ortadan kalkmıyor"

Yapılan ortaklık anlaşması hakkında bilgi veren KKTC Başbakanı Küçük, KTHY'nin ortadan kalkmadığını vurguladı.

Yaşanan bazı sorunlar olduğunu, bu sorunların aşılması için hükümetin üzerine düşeni yapacağını kaydeden Küçük, şöyle devam etti: "Hükümet olarak KTHY isminin yaşatılması kararlılığımız olup, uçuşlarına yeni şirketin kurulmasını müteakip, 'Yeni Kıbrıs Türk Hava Yolları' olarak devam edecektir. Bu ortaklık anlaşması yüzde 50-50 kar ortaklığı ve yüzde 49-51 hisse ortaklığıdır. Bu ortaklık, Atlasjet ile minimum 5 yıllığına yapılmış bir ortaklıktır.

CAS yer hizmetleri şirketinde görevine devam edecek 132 personel ve yurt dışında çalışan 38 personel hariç, kalan personelin yüzde 65'i işe alınacaktır. Genel olarak çalışan personelin 450 kişisi işine devam edecektir. Tüm bilet kesilmiş yolcularımız onurlandırılacak, bu süre içerisinde başka bir hava yolu ile seyahat etmiş yolcularımıza, seyahat ettiği parkur üzerinden yeni bilet verilecektir. 12 bin biletli yolcu Atlasjet tarafından ücretsiz taşınacaktır.

Yeni Kıbrıs Türk Hava Yolları en geç Mayıs 2011 tarihinde uçuşlarına başlayacaktır. Bu tarihe kadar tüm uçuşlar Atlasjet filosu ile 'Cyprus Turkish' yazısı ile uçacaktır."

Başbakan Küçük, KTHY'nin sattığı 100 bin ileri tarihli biletli yolcunun taşınmasında, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin kendilerine yaptığı katkı ve desteğe de teşekkür ederek, "Bu 100 bin yolcumuz da böylelikle taşınmış olacaktır" dedi.


CNN Türk