Orkop Genel Kurulu Yapıldı

S.S Karabük Bölgesi Ormancılık Kooperatifleri Birliği 8. Olağan Genel Kurulu yapıldı.

Orkop Genel Kurulu Yapıldı
S.S Karabük Bölgesi Ormancılık Kooperatifleri Birliği (ORKOP) 8. Olağan Genel Kurulu Yenişehir Büyük Kulüpte gerçekleştirildi. Genel kurula, ORKOP Genel Başkanı Cafer Yüksel, Orman Bölge Müdürü Akif Yılmaz, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, TSO Başkanı Pehlivan Baylan, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Erdoğan Dinçel, MHP İl Başkanı Nurhan Barışkan, çevre iller birlik başkanları ve orman köylüleri katıldı. Genel kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Bolu Birlik Başkanı İdris Çelen'in divan başkanı seçildiği, yardımcılıklarına ise Celal Bulut ve Burhan Ulusoy'un getirildiği genel kurulda ilk konuşmayı ORKOP Genel Başkanı Cafer Yüksel yaptı. Yüksel, "Ormancılık Batı Karadeniz'de önemli yer tutmasına rağmen orman köylüsü açısından ne yazık ki yaşam standartları çok iç açıcı değil. Orman köylümüz hala ülkemizin en yoksul kesimini oluşturmaktadır ne yazık ki. Milli gelirden en az payı alan kesim orman köylüsü. Ülkemizde bir kırsal yoksulluk var. Kırsal alanın içersinde yer alan orman köylerinde bu yoksulluk daha katmerli. Orman köylülerimizin biricik örgütü var o da OR-KOOP. 1997'de kurulmuş olan bu örgütümüz bugün Türkiye orman köylüsünü temsil kabiliyeti bakımından gerçekten kayda değer bir seviyeye ulaşmıştır. Şu andaki üye sayımız 306 bin. Türkiye'de bu sayıya sahip sivil toplum örgütü bir elin parmakları kadar ya vardır ya yoktur. Biz bu kadar önemli bir toplum kesiminin temsilcisiyiz, bu toplum kesimini temsil etme kabiliyetine haiziz ama nedense ve niçin olduğunu anlayamadığımız bir şekilde bizim bu kesimimize olan ilgi, alaka beklendiği ölçüde ne yazık ki olmuyor. Biz de her türlü olanağı zorlayıcı bir şekilde Türkiye'de bir orman köylüsü kesiminin yaşadığını ve onların da sorunları olduğu ve bu sorunların çözümüne ilişkin de bizim çalışmalarımız olduğunu her vesile de haykıracağız, bağıracağız" dedi.
Daha sonra söz alan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Akif Yılmaz, teşkilata yönelik eleştirileri yanıtlayarak başladığı sözlerinde, "Orman Genel Müdürlüğümüz her zaman bizlerin yanında. Bakın bölgede 80-85 bin alanda damgalama yapılırken bu rakam son zamanlarda 200 binin üzerine çıkmıştır. Yine genel müdürlüğümüz araç parkımıza önemli ölçüde takviyeler yapmıştır. Bizim ormanlarda yaptığımız çalışmalar bir maden ocağında ki çalışmalara benzemez. Ormancılık alanı devamlılık ister.Bu nedenle hep birlikte ormanlarımıza sahip çıkmalıyız. Bakın son birkaç yaldır en büyük handikaplarımız arasında orman yangınları ve kabuk böceği sıkıntıları. Bu yönde her iki konuda da teşkilatımız elinden gelen özverili çalışmayı sürdürüyor. Özellikle kabuk böceği konusunda mevsimsel gelişmelerle ve yapılan mücadele ile bu sorunu en alt seviyelere indirdik. Karabük bölgesi yüzde 68 alanla orman zenginleri açısından en başta gelen illerimiz arasında. 2.5 milyon metreküp orman ürününe sahibiz. Böyle olunca tabi ki şikayet edildiği gibi yollarımız bozuluyor. Bizler bu sorunu çözmek için kafa yoracağız. Her yıl 25 kilometre köy yolu yapılıyor ve bu yıl Karabük ve Yenice ilçesinde 15 kilometre köy yolu yapıldı. Bakın bu yörede 240 bin metreküp mal kesiliyor. Bu rakam Trabzon Bölge Müdürlüğünde kesilenin 8 katıdır. Bizler orman yatırımlarına yönelik KDV'si yüksel ürün imalatlarına yönelmeliyiz. İnşallah güzel çalışmalarla bu konuda da kısa sürede yol alınır. Orman kooperatifçiliği sadece ağaç kesip satmak değildir, aynı zamanda ağaç dikip bakımını yapmaktır. Ormanlarımızın sahipleri köylülerdir" dedi.
Genel kurulun son bölümünde ise yapılan seçimlerde, başkanlığa yeniden Hamdi Kaplan getirilirken, yönetim kuruluna Ziya Akçin, Muammer Karakaş, Ali Çetinkaya ve Hüseyin Aksu seçildi. Muhsin Ayhan, Vasfi Karagözoğlu ve Lütfi Pehlivan Denetim Kurulu'nda yer aldı.