Bitlis Kalesi'ni Sağlamlaştırma Çalışmaları

Bitlis Kalesi'nden kopan kayaların sağlamlaştırma çalışmalarında son aşamaya gelirken, kale altı yolun ise araç ve yayalara kapatılacağı bildirildi

Bitlis Kalesi'ni Sağlamlaştırma Çalışmaları
Bitlis Kalesi'nden kopan kayaların sağlamlaştırma çalışmalarında son aşamaya gelirken, kale altı yolun ise araç ve yayalara kapatılacağı bildirildi. Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, her ilde yaşamanın bir bedelinin olduğunu belirterek, "Hepimiz bu bedeli ödemek zorundayız" dedi.
M.Ö 312 yılında Büyük İskender tarafından komutanı Bedlis'e yaptırılan tarihi Bitlis Kalesi'nde son aylarda kopan kayalar yetkilileri harekete geçirdi. Kaledeki kayaların sağlamlaştırılması için ihalenin bitmesinin ardından Bitlis'e gelen müteahhit firma ön çalışmalara başladı. Firma yetkilileri, yaklaşık 2 ay sürecek olan çalışmalardan dolayı kale altı yolun hem araç hem de yayalara kapatılması talebini Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirdi.
"KALE TEHLİKE ARZ EDİYOR"
Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüsnü Işıkgör, tarihi Bitlis Kalesi'nin çok ciddi tehlike arz ettiğini belirtti. Işıkgör, kalenin bir an evvel sağlamlaştırılması gerektiğini vurgulayarak, "Kale'nin onarımı için ihaleyi alan firma bölgede rahat çalışabilmesi için buranın trafiğe kapatılmasını istiyor. Ancak esnaflarımız buna itirazlarda bulunuyorlar. Bunu tüm açıklığıyla söylemek istiyoruz. Kale çok ciddi bir şekilde tehlike arz ediyor. Bu nedenle çalışmalarımıza bir an önce başlamalıyız. Esnaflarımızın da işyerlerini kapatma gibi hiçbir endişesi olmasın. Onarım çalışmaları süresinde işyerleri açık tutulacaktır. Sadece yol trafiğe kapatılacak" dedi.
"HER İLDE YAŞAMANIN BİR BEDELİ VAR, HEPİMİZ BU BEDELİ ÖDEMEK ZORUNDAYIZ"
Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz da, her ilde yaşamanın bir bedellinin olduğunu belirterek, "Uzun zamandan beridir burada bir sıkıntı var. Bu ciddi bir sıkıntıdır. Ve bir maliyet gerektiren bir iştir. Her ilde yaşamanın bir bedeli vardır. Burada da yaşamanın tabi ki bir bedeli olacaktır. Hepimizin buranın düzene girmesi için bu bedeli ödemek zorundayız. Bunu gerek idareci olarak bizler, gerek kale altındaki esnaflar ve gerekse vatandaşlar karşılamak zorunda. Başka da alternatifimiz yok" şeklinde konuştu.
Vali Yılmaz, kalenin onarımı yaklaşık 2 ay süreceğini de belirterek, "Bunun için hepimiz elbirliği etmeliyiz. Yaptığımızı beğenmeyenler gidip mahkemeye başvurabilirler. Eğer mahkeme de çalışmaları durdurma kararı çıkarsa bizde durdururuz. Ama kalenin sağlamlaştırılması için bu maliyeti ödememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.