Bartholomeos, Nevşehir'de ayine katıldı

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Geleneksel Bahar Ayinleri kapsamında Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde ayine katıldı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Geleneksel Bahar Ayinleri kapsamında Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde ayine katıldı.

Beldede bulunan 1729 yılında ibadete açılan Kostantin-Eleni Kilisesi'nde özel izinle düzenlenen cumartesi akşam ayinine Bartholomeos'un yanı sıra İskenderiye Patriği Teodonos, Atina Başpiskoposu İeronimos, Rus Patrikhane Temsilcisi Baş Episkopos Voloholamsk İlarion, Yunan Kilisesi'nden Zakintos Adası Metropoliti Hrisostomos ile İstanbul'un yanı sıra Yunanistan ve Rusya Federasyonu'ndan gelen yaklaşık 500 kişi katıldı.

Ayinde, Yunanistan Kilisesi'nden gelen kilise korosunun seslendirdiği ilahiler eşliğinde dua yapıldı.

Ayini Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak ve Gülşehir Belediye Başkanı Mustafa Dursun da izledi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un önderliğinde ve İskenderiye Patriği Teodonos'un yönetiminde gerçekleşen ayinde İncil'den bölümler okundu ve ilahiler söylendi.

Ayine katılanlar Bartholomeos'un yanı sıra Teodonos'un elini öpmek için adeta birbirleri ile yarıştı.

Ayinin sonunda Teodonos tarafından Bartholomeos'a Aziz Vasillios'un ikonosu ile kitap hediye edildi.

Ayini Türk ve Yunan basın mensupları da izledi. Ayin yaklaşık 1,5 saat sürdü. Ayin sırasında kilisede ve çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı.

BARTHOLOMEOS'UN ZİYARETLERİ

Bartholomeos ve beraberindeki heyet, ayin sonrası Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak'ı makamında ziyaret ederek bir süre sohbet etti.

Başkan Ak, İslam dininin temelini barış ve hoşgörünün oluşturduğunu belirterek, bunu da burada düzenlenen ayinde herkesin gördüğünü kaydetti. Ak, bir süre önce Mustafapaşa Belediyesi'ne tahsis edilen Aios Vasilios Kilisesi'nin onarım ve yol düzenleme çalışmalarına başlanılacağını belirterek, önümüzdeki yıldan itibaren ayinlerin bu kilisede yapılmasının planlandığını söyledi.

Başkan Ak'ın sözlerini Bartholomeos beraberindekilere tercüme etti.

Bartholomeos da, Türkiye'yi kendi evi olarak gördüğünü; evinde konukları ile birlikte kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı müteşekkir olduğunu vurguladı.

10 yıldır Kapadokya'ya gelip gittiğini ve her seferinde yanında gönül rahatlığı ile dünyanın çeşitli yerlerinden konuklarını da getirdiğini ifade eden Patrik, "Bugün mukaddes bir günde ayinimizi yaptık. Buna izin veren Nevşehir Valiliği ve diğer yerel makamlara şükranlarımı sunuyorum. Her seferinde bize yardımcı oldular, misafirperverliklerini gösterdiler. Yarın sabah Derinkuyu'da yapacağım ayinde bunu dile getireceğim. Derinkuyu Kaymakamı'nı ziyaretimde de teşekkürlerimi ileteceğim. Pazartesi günü ise Nevşehir Valisi ve Belediye Başkanını ziyaret edeceğim." dedi.

Konuşmaların ardından Bartholomeos, Teodonos, İeronimos, İlarion ve Hrisostomos'a Başkan Ak tarafından bölgeyi tanıtıcı CD, kitaplar ile çini tabak ve mermer güvercin biblosu hediye edildi.

Bartholomeos da, Başkan Ak ile Ürgüp İlçe Müftüsü Kemal Topçu'ya; ilkokul, ortaokul ve lise yıllarında yazdığı kompozisyonlardan oluşan 'Bir Patrik Çocukken' adlı kitabını hediye etti.