Amerikan rüyasında Gana kabusu

2010 Dünya Kupası 2. Tur'da, Gana uzatmaya giden maçta Amerika Birleşik Devletleri'ni 2-1 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi.

2010 Dünya Kupası'nda ikinci turda ABD ile Gana karşı karşıya geldi. Rustenburg'daki 44 bin seyirci kapasiteli Royal Bafokeng Stadı'nda uzatmaya giden maçı Gana 2-1 kazanarak adını çeyrek finale yazdırdı. Böylece Kamerun ve Senagal'den sonra Gana, Dünya Kupası'nda çeyrek finale yükselen üçüncü Afrika takımı oldu.

Gana'nın golü 5. dakika Boateng ve 93. dakikada Gyan Asamoah'den, Amerika Birleşik Devletleri'nin golü ise 63. dakikada Donovan'dan geldi.

Bu sonucun ardından Afrika temsilcisi Gana çeyrek finalde Güney Amerika temsilcisi Uruguay ile eşleşmiş oldu. Gana ile Uruguay arasındaki bu karşılaşma 2 Temmuz tarihinde oynanacak.

FINDLEY, CLARCK VE INKOOM İLK 11'DE


Amerika Birleşik Devletleri'nde, Cezayir maçında cezalı oldukları için oynayamayan Robbie Findley yeniden takımda ki yerini aldı. Findley'in dışında Cezayir maçına yedek kulübesinde başlayan Ricardo Clark da Gana karşısına ilk 11'de başladı. Ayrıca savunmanın önemli isimlerinden olan Oguchi Onyewu, Cezayir maçında olduğu gibi Gana maçına da yedek kulübesinde başladı.

Gana Teknik Direktörü Milovan Rajevac ise Prince Tagoe'nin yerine kadroda Samuel Inkoom'a şans verdi. Inkoom böylece ilk kez Dünya Kupası'na ilk 11'de başlamış oldu.

KOBE BRYANT DA TRİBÜNDE


Amerika'nın grupta Cezayir ile oynadığı son maçı tribünden syreden 42. Devlet Başkanı Bill Clinton, gana karşılaşmasında da tribünelerde ki yerini aldı. Ayrıca NBA'de 2009-2010 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Los Angeles Lakers'ın yıldız oyuncusu Kobe Bryant da ülkesinin futbol takımını izlemek için Güney Afrika'ya geldi ve tribünde yerini aldı.

BU NE HIZ GANA!!!

Maçın başlamasıyla birlikte Amerikalı oyuncular yerlerini tam almadan,
Gana gol için bastırmaya başladı. Orta sahayı kalabalık tutan ve yaptığı presle Amerika'ya geçit vermeyen Gana bu taktiğiyle erken bir gol bulmayı başardı. 5. dakikada orta sahada kazanılan top Kevin Prince Boateng'e geldi. Boateng orta sahadan taşıdığı tola ceza sahasına sokuldu. Boateng, iki kişiden sıyrılıp şutunu da çekti ve yerden köşeye giden topa Tim Howard müdahale edemeyince Gana maçın hemen başında öne geçmeyi başardı. Ancak Howard'ın golde hatası da oldukça büyüktü.

ABD'DEN ERKEN DEĞİŞİKLİK VE KAÇAN FIRSAT


Yediği şok golden sonra beraberliği yakalamak isteyen Amerika bir türlü orgaznize atak geliştiremedi. Gana yarı sahasına geçmekte oldukça zorlanan Amerika Birleşik Devletleri'nde teknik direktör Bob Bradley oyuncu değişikliği giymeyi tercih etti. Cezayir maçında 11'de olmayan fakat Gana maçına 11'de çıkan Ricardo Clark 31. dakikada kenara alındı. Clark'ın yerine ise oyuna Maurice Edu dahil oldu. Oyuncu değişikliğinden sonra biraz daha toparlanan Amerika, beraberlik için fırsat da buldu. 34. dakikada Dempsey'in pasında kaleci ile karşı karşıya kalan Findley topu Kingson'un üzerine nişanlayınca çok net bir gol pozisyonu sonuçsuz kaldı. İlk 45 dakikada başka gol olmayınca soyunmda odasına Gana'nın 1-0'lık üstünlüğüyle gidildi.

KINGSON GEÇİT VERMİYOR

İkinci yarı başlarken Amerika Birleşik Devletleri bir oyuncu değişikliği daha yaptı. Cezasının ardından gana maçına 11'de başlayan Findley, ikinci yarıda soyunma odasında kalırken; yerine Feilhaber girdi. Feilhaber oyuna girdikten iki dakika sonra Kingson ile karşı karşıya kaldı. Ancak Feilhaber'in vuruşundan Kingson gole izin vermedi.

BAMBAŞKA BİR GANA VE BERABERLİK!

İkinci yarının başlamasıyla birlikte ilk yarıdaki görüntü tersine döndü. İlk yarıya iyi başlayan Gana ikinci yarının başında adeta döküldü. Oyunun kontrolünü eline alan Amerika Birleşik Devletleri golün sinyalini vermeye başladıktan sonra Gana giderek oyundan düştü. 64. dakikada gelişen Amerika atağından Dempsey ceza sahası içinde topal buluştu. Ancak Jonathan Mensah kontrolsüz bir müdahele yapınca Dempsey yerde kaldı ve karşılaşmanın orta hakemi Viktor Kassai penaltı noktasını gösterdi. Penaltı vuruşunu kullanmak için gelen Donovan, Kingson ve topu ayrı köşelere gönderince skor 1-1 oldu.

ÜÇ DAKİKA SONRA GELEN GOL


Uzatma bölümün başlamasından üç dakikada sonra Gana yeniden öne geçti. Savunma arkasına sarkan Gana'nın golcü oyuncusu Gyan Asomaoh ceza sahası içinde, hafif sol çaprazdan yaptığı vuruşla ülkesini yeniden öne geçirdi. Uzatma bölümün ilk on beş dakikasında yediği gole Amerika cevap veremedi ve son on beş dakikalık uzatma bölümüne geçildi.

GANA İSTEDEĞİNİ ALMAYI BAŞARDI


Son 15 dakikalık uzatma bölümünde Amerika Birleşik Devletleri yeniden beraberliği sağlamak için her şeyini ortaya koydu. Ancak uzatma bölümünde daha diri görünen Gana, Amerika'nın bekledği o hatayı savunma bir türlü yapmadı. Dakikalar 120'yi gösterdiğinde ise Macar hakem Viktor Kassai son düdüğü çalarak Gana'nın çeyrek finale yükseldiği ilan etti.


MAÇTAN DAKİKALAR


M.S. Ve Gana çeyrek finalde!
122' Ceza sahası içinde Dempsey'in kafası! Dışarı gitti.
122' Sağ kanattan bir atak daha geliştirecek ABD.
121' ABD kalecisi Tim Howard'da ceza sahasına geldi. Ceza sahasıda bir kalabalık! Kingson sektirdi! Demerit ceza alanı dışından kaleye gönderdi topu! Çerçeveyi bulmadı...
120' Sol kanattan korner kazandı ABD.
119' ABD ceza sahası içinde Dempsey ile inanılmaz bir pozisyondan yararlanamadı.
118' Ganalı futbolcular topu orta sahada tutmayı başarıyor.
117' ABD'nin umutları tükeniyor.
116' Gana sol kanattan köşe vuruşu kazandı
115' Gana ceza sahasına doğru gelen yüksek ortada savunmanın ters kafasında Kingson uzanarak topu kontrol etti.
114' Sağ kanattan Cherundolo'nun ortasında Gana defansı dikkatli.
113' Gana'da Samuel Inkoom oyundan çıkıyor. Muntari sahada.
112' ABD Gana yarı alanına yerleşti.
111' Gana'da Samuel Inkoom yerde sakatlık geçiriyor.
110' Donovan ortaladı, Kingson yükseldi ve tek yumruk ile uzaklaştırdı.
109' ABD Gana ceza sahasının hemen dışında, sol taraftan duran top kazandı.
108' Ganalı futbolcular topu aldıklarında ileriye vurmaya başladı.
107' Orta sahada Appiah'a yapılan hareket sert. Eski Fenerbahçeli yerde kaldı. Tedaviden sonra yeniden ayakta.
106' Ve 15 dakika sonra her şey belli olacak. Uruguay'ın rakibi kim olacak?
105' Addy'nin hatalı pasında Dempsey sağ kanattan hareketlendi. Devamını getiremedi ve uzatmaların ilk devresi sona erdi.
105' İlk uzatma devresi için bir dakikalık duraklama işareti geldi.
104' Ceza sahası içinde Edu yükseldi ama top yüksek. ABD'li oyuncu dengesini yitirerek yere düştü.
103' ABD Gana yarı sahasının ortasından duran top kazandı.
102' Orta alanda Gana topu ayağında tutmaya çalışıyor.
101' Appiah bu dakikalarda Gana Milli Takımı'nı ateşleyen oyuncu.
99' ABD kalesinde gördüğü golden sonra oyun disiplininden kopmuş durumda...
98' Gana sağ kanattan korner kazandı.
97' Gana kale sahası üstünde Cherundolo ile Kingson gelen ortada topa birlikte dokunmak istedi top iki ismi de aştı ve dışarı gitti.
96' Gana'da Ayew yerde kaldı, sakatlık geçiriyor.
95' Ganalı Gyan golü güzel bir dans ile kutladı.
94' ABD savunmasının arkasına iyi sarkan Gyan ceza sahasının solunda zor pozisyonda güzel vurdu ve Gana'yı 2-1 öne geçirdi.
93' GOL! Gana! Gyan! 2-1 oldu...
92' ABD'de Gomez sahada, Altidore uzatmalarda olmayacak.
91' Ve ilk uzatma devresi başladı.
N.S. 15'er dakikadan iki devre uzatma izleyeceğiz.
N.S. Korner sonuç vermedi ve normal süre 1-1 tamamlandı.
90' Gana sağ kanatan korner kullanacak.
90' Gana'da Ayew sarı kart gördü. Gana çeyrek finale çıkarsa Ayew Uruguay karşısında cezalı olduğu için oynayamayacak.
90' 3 dakikalık uzatma işareti geldi.
89' Gana savunması dikkatli. Şimdi Gana atağına dönüştü pozisyon. Gyan ABD ceza sahasında sakatlık geçiriyor.
88' ABD sağ kanattan geliyor.
87' Appiah oyuna girdikten sonra henüz istediği ve düşündüğü şeyler yapamadı.
86' Şu an topla oynama oranlarında yüzde 50'lik eşitlik var.
85' İki takım da bu dakikalarda çok dikkatli.
83' Sol kanattan gelen ortaya Gana'da Gyan kafa ile eşlik etti. Howard'ın uzanamadığı top direğin yanından dışarı gitti.
82' ABD Gana yarı alanının ortasında kaleye yaklaşık 30 metrelik mesafeden duran top kazandı.
81' ABD'de Altidore gole çok yaklaştı. Gana ceza sahasına doğru atılan pasta Mensah ile omuz omuza mücadelesinden sonra ABD'li oyuncu düşerken vurdu. Top Kingson'u aştı ama çerçeveyi tutmadı.
80' Stephen Appiah bir dönem Fenerbahçe formasını da giymişti.
79' Boateng devam edemedi maça. Appiah sahada.
78' Gana'da maçtaki ilk golün sahibi Boateng sakalanarak saha kenarına geldi.
77' Bradley sol kanatta ceza sahasına iyi sarktı. Çok uygun pozisyonda vuruşu! Kingson'da kaldı tOP: ABD gole çok yaklaşmıştı.
76' ABD daha kontrollü oynamaya başladı.
75' Samuel Inkoom sağ kanattan ortaladı. Gyan penaltı noktası üzerinde kafa ile vurdu. Top Howard'ın kontrolünde direğin üstünden dışarı gitti.
74' Artık yapılacak bir hatanın telafisinin olmadığı dakikalar içindeyiz.
73' Gana'da ilk oyuncu değişikliği. Addy giriyor. Sarpei saha kenarına alındı
70' ABD'de gerilerden Bradley çok sert vurdu. Gana savunmasına takıldı top.
69' ABD Gana savunmasını orta alandan delmeye çalışıyor.
68' Maçta temponun düştüğü anlar...
67' ABD'de Bocanegra sarı kart gördü.
66' Altidore sol kanatta kendien atılan uzun pasta topu iyi aldı önüne. Kaleci Kingson ile karşı karşıya kaldı. Kingson çıktı Altidore'un pozisyonunu kayarak bozdu.
65' Gana 1-1'in şokunda...
64' Maç 1-1 oldu ve adeta yeniden başladı.
63' GOL! 1-1! London Donovan!
63' London Donovan kullanıyor penaltıyı!
62' ABD'de Dempsey ceza sahasına girdi. İlk rakibinden sıyrılmıştı. Jonathan Mensah'ın müdahalesiyle yerde kaldı ve penaltıyı tereddütsüz verdi hakem.
61' Penaltı! ABD penaltı kazandı!
60' ABD sağ kanattan Cherundolo'nun ortasıyla etkili oldu. Ceza sahası içinde Altidore kontrol etti topu. Yaya doğru çıkardı. Feilhaber'in vuruşunda iki Ganalı topun önüne yatarak siper oldu.
59' ABD'nin arzulu olduğu anda Gana gole çok yaklaştı. Sağ kanattta Ayew ceza sahasına girdi. ABD savunması hazırlıksızdı. Kale sahasına doğru sol ayağı ile yerden kesti ama top Gyan'dan önce ABD savunmasına takıldı.
58' ABD ikinci yarıya daha arzulu başlayan takım.
57' Donovan'ın ortasında ceza sahasında Gana savunması topu kafa ile uzaklaştırdı.
56' ABD sağ kanattan korner kazandı.
54' Şu ana kadar sadece iki Afrika takımı, Senegal ve Kamerun dünya kupası tarihinde çeyrek finale yükselebilmişti. Gana bugün bunu başarırsa 3. takım olacak.
53' ABD ataklarını sıklaştırıyor. Bornstein Gana ceza sahasının dışına seken topu sürerek ceza sahasının soluna getirdi. Yerden ortasında topa kimse hareketlenmedi. Kingson kontrol etti.
52' Bradley Gana savunmasının arkasına sarktı. Seken topu kontrol edebilse ceza sahasında etkili olacaktı.
51' Gana ABD ceza sahasına sol kanattan daldı. Boateng iyi kontrol etti topu. Düzeltti, vuruşunda top farklı şekilde dışarı gitti.
50' Sağ kanattan gelişen Gana atağında ABD savunmasında Bornstein yatarak müdahalesiyle atağı kesen oyuncu oldu.
49' Gana'da ikinci yarının başında ilk yarıdaki sakin görüntüden eser yok. Maç tempo kazanabilir.
48' ABD ikinci yarıya etkili başladı. Ceza sahasınıns olunda kaleci Kingson ile karşı karşıya kalan Feilhaber'in vuruşunu Kingson muhteşem çıkardı.
47' ABD ikinci yarıya oyuncu değişikliği ile başladı. Findley sahada yok, Feilhaber sahada.
46' Ve ikinci yarı start aldı.
D.A. Gana erken gelen golün ardından sakin ve olgun futbolunu devam ettirdi. ABD Gana yarı sahasında ilk yarıda tek pozisyon dışında oldukça etkisizdi. Maçta şu an ipler Gana'nın elinde gözüküyor.
D.A. Ve ilk yarı 1-0 Gana üstünlüğü ile bitti.
45' İlk yarı için 1 dakikalık uzatma işareti geldi.
44' Sol kanattan Findley ceza sahasına girdi. İçeri ortalamak istedi ama Gana savunması başarılı.
43' ABD sağ kananatan Donovan ile köşe vuruşu kullandı. Ceza sahası dışına sekti top.
42' ABD sağ kanattan yüklenmeye çalışıyor.
41' Sol kanattan geldi Gana. Boateng ceza sahasına girdi. Geriye doğru çıkardı. Asomoah gelişine sol ayağı ile sert vurdu. Top farklı şekilde dışarı gitti.
39' Maçta Gana adına temponun düştüğü anlar...
38' ABD'de Donovan Gana yarı sahasında kazanılan duran topta penaltı noktası üzerine kesti. Gana savunması dikkatli.
37' Gana'da Asamoah sakatlık geçiriyor.
36' Gana sol kanattan etkili geldi. Kingson'un uzun topunda top ABD savunmasından sekti. Asomoah sol kanatta iyi bir deparla şutunu çekti. Kaleci Tim Howard başarılıydı.
35' Dempsey orta sahada Findley'i ceza sahasının solundan içeri sokan müthiş bir pas vermişti. Findley bu pozisyonu değerlendiremedi.
34' ABD'de Findley ceza sahasının sağında kaleci Kingson ile karşı karşıya kaldı! Yerden vurdu! Kingson'un ayaklarından döndü top! ABD inanılmaz bir pozisyonu değerlendiremedi.
33' Gana'da Gyan sağ kanattan ceza sahası içine doğru kesti. Top Howard'ın kontrolünde dışarı gitti.
32' Gana savunması bugün çok dikkatli.
31' Clark moralsiz bir şekilde yedek kulübesindeki yerini aldı.
30' ABD'de ani bir değişim! Edu oyuna giriyor. Clark saha kenarına geliyor.
29' ABD Gana yarı sahasına etkin olamıyor.
28' Gana tehlikeli geldi. Asomoah ceza sahasının sağında içerideki Gyan'a topu aktarmak istedi. Sol ayağıyla pası isabetsiz. Gana çok önemli bir şanstan yararlanamadı.
27'
Asomoah Gana'da köşe vuruşunu kullando. Bradley'den seken topu ABD kalecisi Howard kontrol etti.
26' Sağ kanatta Samuel Inkoom kale sahasına doğru sert bir orta açtı. Bradley ön direkte kafa ile topu kornere kullandı. Gana köşe vuruşu kullanacak.
25' Bradley atağa destek verdi. Ceza sahasının solundan çizgiye indi. İçeriye doğru sert ortasında top Kingson'un ellerinde eridi.
24' London Donovan ortaladı. Gana savunmasında ters bir vuruş, top açıldı. ABD atak tazeliyor.
23' ABD sağ kanatta tehlikeli bir noktadan duran top kazandı. Ceza sahası anne baba günü.
22' Sağ kanattan yükleniyor ABD.
21' Cherundolo biraz önce gördüğü sarı kartla cezalı duruma düştü. ABD 2.tura çıkarsa Cherundolo'dan Uruguay karşısında yararlanamayacak.
20' Maçta temponun arttığı anlar...
19' Gyan'ın vuruşunda son anda Howard çift yumruk ile uzaklaştırdı.
18' Gana atağı tehlikeli gelişti. Ayew ceza sahasına girerken Cherundolo'nun müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem faulü çaldı, sarı kart Cherundolo'ya...
17' ABD'de C Grubu'nda İngiltere ile oynadıkları maçta da kalesinde erken bir gol görmüştü. İngiltere'de 4'te Gerrard ABD filelerini o maçta havalandırmıştı.
16' Altidore'a doğru yüksek bir top atıldı. Ceza sahasında seken top hızlandı. ABD atağı sonuçsuz kaldı.
15' İlk 15 dakika itibariyle Gana maça daha iyi bir başlangıç yapan takım olarak görünüyor.
14' Gana sağ kanattan geldi bu sefer. Ceza sahasına doğru gelen ortayı Bocanegra kesti.
13' ABD'de Altidore ceza sahası dışından vurdu. Genç oyuncu çerçeveyi bulamadı.
12' Gana tekrar sol kanattan geldi. Ayew ceza sahasına dorğu kesti. Savunmadan döndü top. Uzaklardan Boateng şansını denedi. Top bu sefer farklı şekilde dışarı gitti.
11' Sol kanatta uygun pozisyonda Ayew'e doğru atılan pasta genç futbolcu iyi kontrol edemedi topu.
10' Gana geçmiş maçlara oranla bugün ilk 10 dakikadaki görüntüsüyle daha olgun bir görüntü çiziyor.
9' Gana golden sonra tempoyu düşürme niyetinde.
8' ABD kalesinde gördüğü golün şokunda...
7' Sol kanattan gelişen Gana atağında Boateng ceza sahasına girmeden yerden ve düzgün vurdu. Howard köşeyi kapatamadı. Gana erken gelen golle 1-0 öne geçti.
6' GOL! Gana 1-0 önde! Boateng!
5' Gana'da Samuel Inkoom çok uzaklardan şansını denedi. Yerden vuruşu farklı şekilde dışarı gitti.
4' Gana kırmızı ağırlıklı, ABD beyaz ağırlıklı forma ile sahada.
3' ABD sol kanatta pres uyguluyor Gana'ya.
2' Sağ kanattan Donovan ile geldi ABD. Yetenekli oyuncuun kale sahasına paralel ortasında kimse dokunamadı. Top sol kanatta taça çıktı.
1' Gana maça başlayan takım oldu. Bambaşka bir maç bekliyoruz.

ABD:
Tim Howard *Steve Cherundolo *Jay DeMerit *Oguchi Onyewu *Carlos Bocanegra *Landon Donovan *Michael Bradley *Maurice Edu *Clint Dempsey *Jozy Altidore *Robbie Findley

GANA: Richard Kingston *John Pantsil *John Mensah *Lee Addy *Hans Sarpei *Anthony Annan *Dominic Adiyiah *Dede Ayew *Kevin Prince Boateng *Asamoah Gyan *Kwadwo Asamoah

Hakem: Viktor Kassai
Stat: Royal Bafokeng
Saat: 21:30
Yayın: TRT1