Van'da 'Çocuk İstismarlığı' Konulu Panel

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof

Van'da 'Çocuk İstismarlığı' Konulu Panel
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Ulukol, çocuk istismarı konusunun tek boyutlu bir olay olmadığını ve farklı pencerelerden bakmak gerektiğini söyledi.
Erciş ilçesinde yaşanan cinsel istismarlığı araştırmak üzere Van'a gelen TBMM Çocuk İstismarı Komisyonu görevlileri, incelemelerinin ardından Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen 'Çocuk İstismarı' konulu panelde rehber öğretmenleri ile bir araya geldiler. Aynı zamanda komisyon üyesi de olan Prof. Dr. Betül Ulukol, Erciş'teki Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü'nde 3 kişinin görev yaptığını ve bunlardan birinin müdür, birinin kaloriferci, diğerinin ise hizmetli olduğunu kaydetti. Müdürlüğe şimdiye kadar herhangi bir başvuru yapılmadığını da ifade eden Prof. Dr. Ulukol, başvurunun olmasının ise ayrı bir sorun olacağını belirtti. İstismar yaşanıyorsa bir şeylerin yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ulukol, istismarlığın tek boyutlu bir olay olmadığını ve farklı pencerelerden bakmak gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ulukol, "2009 verilerine göre Van'ın nüfusu 1 milyon 22 bin 310 ve bunun 495 bin 474'ü ise çocuk. Van'da yine doğurganlık oran 6 ve bu rakam Türkiye genelinde 2'dir. 16-17 yaş evliliği yine Van'da daha fazla. Türkiye'de 2 bin 399 kişi bir yılda intihar ederken, Van'da bu rakam 59'dur. Yine bu 59 kişiden 10 çocuktur. Ciddi bir sıkıntı var. Gerçekten intihar mı, onu da bilmiyoruz" dedi.
Panelde İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, İl İnsan Hakları Kurulu 1. Grup Alt Komisyonu üyesi Şükrü Haşim Talay da hazır bulundu.