Son şampiyonun 'dünya'sı yıkıldı

2010 Dünya Kupası'nda son finalist Fransa'nın ardından, son şampiyon İtalya da galibiyet dahi alamadan turnuvaya veda etti. Slovakya karşısında şok bir yenilgiye uğrayan Gök ...



2010 Dünya Kupası'nda son finalist Fransa'nın ardından, son şampiyon İtalya da galibiyet dahi alamadan turnuvaya veda etti. Slovakya karşısında şok bir yenilgiye uğrayan Gök Mavililer'i yıkan gollerin ikisi Ankaragücü'nün yıldızı Vittek'ten geldi: 3-2. İtalya iki kez kritik pozisyonda golü bulamadı. Bunlardan ilki ise uzun süre tartışılacak cinstendi.

Son Dünya Kupası şampiyonu İtalya, Güney Afrika'da büyük bir darbe yedi. İlk iki maçta galibiyet elde edemeyen İtalyanlar, bu kez de Slovakya'ya 3-2 yenilince tarihi hüsranla evine dönmek zorunda kaldı. F Grubu'nda turnuvanın ağır toplarından İtalya'yı kupanın dışında bırakan Slovakya ise bir üst tura yükselme başarısı gösterdi.
Johannesburg kentindeki Ellis Park Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı Slovakya'nın 1-0'lık üstünlüğü ile tamamlanan karşılaşmada Slovakya'ya turu getiren goller 25 ve 73. dakikalarda Ankaragücü forması giyen Robert Vittek ile 89. dakikada Kopunek'ten geldi. İtalya'nın gollerini 81'de Di Natale ve 92'de Quagliarella attı. Özellikle son 20 dakikası nefesleri kesen mücadele sonunda Slovakya puanını 4'e yükseltip grubu ikinci sırada tamamlarken, İtalya 2 puanla 2. oldu. İtalya böylece Dünya Kupası tarihi boyunca ilk kez grupları son sırada noktaladı.
Büyük heyecana sahne olan Slovakya-İtalya maçına damgasını vuran futbolcu Ankaragücü'nde forma giyen Robert Vittek'ti. 25'te De Rossi'nin hatası ile başlayan pozisyonu iyi takip eden Vittek, yerden düzgün vuruşla topu ağlarla buluşturdu. 67'de çok tartışılacak bir pozsiyon izlendi. Quagliarella'nın şutunda Slovakya kalecisi Skrtel topu çizgiden çıkardı. Topun çizgiyi geçtiğini iddia eden İtalyanlar bir süre hakeme itirazda bulundu. Adeta İtalya'yı tek başına yıkan Ankaragücü'nün Slovak yıldızı Vittek, 73'te de takipçiliğini konuşturdu ve skoru 2-0 yaptı. Tanınmayacak kadar kötü futbol ortaya koyan ve üst üste yediği gollerle şaşkına dönen İtalya, farkı indirmek adına rakip kaleye yüklendi. Di Natale ile umutlanan son şampiyon, hızlı hücumlarla etkili olmaya çalıştı.
Ancak tam da bu anlarda Slovakya, Kopunek ile farkı yine 2'ye çıkardı. Tur için yüklenen İtalya, uzatmaların bitmesine 2 dakika kala Quagliarella'nın golüyle durumu 3-2'ye getirdi. Fakat maç böyle bitince son şampiyon unvanıyla Güney Afrika'ya gelen İtalya, ilk turda şampiyonadan elendi.
Slovakya: Mucha 6, Pekarik 5, Skrtel 7, Durica 6, Zabavnik 5, Strba 4(Dk. 87 Kopunek 4), Stoch 7, Hamsik 6, Vittek 9 (Dk. 90+4 Sestak ?), Kucka 5, Jendrisek 6 (Dk. 90 Petras ?)
İtalya: Marchetti 4, Zambrotta 5, Cannavaro 4, Chiellini 5, Criscito 4(Dk. 46 Maggio 3), Montolivo 4(Dk. 56 Pirlo 3), De Rossi 6, Gattuso 4(Dk. 46 Quagliarella 5), Iaquinta 5, Pepe 4, Di Natale 5
Goller: Dk. 25, Dk. 73 Vittek, Dk. 89 Kopunek / Dk. 81 Di Natale, Dk. 90+2 Quagliarella
Sarı kartlar: Strba, Vittek, Pekarik, Mucha / Cannavaro, Chiellini, Pepe, Quagliarella Stat: Ellis Park
Hakemler: Howard Webb 6, Darren Cann 7, Michael Mullarkey 7

Zaman