AKPM, Mavi Marmara saldırısını kınadı

Uluslararası toplumun İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara'ya operasyon düzenleyerek 9 Türk'ü öldürmesine yönelik tepkisi dinmek bilmiyor. Avrupa Konsey...



Uluslararası toplumun İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara'ya operasyon düzenleyerek 9 Türk'ü öldürmesine yönelik tepkisi dinmek bilmiyor.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) dün onayladığı raporda, Türk sivil toplum örgütü üyelerine karşı saldırıyı kınadı ve İsrail'i uluslararası hukuku çiğnemekle suçladı. İtalyan Sosyalist parlamenter Piero Fassino'nun hazırladığı raporu kabul eden AKPM'li vekiller, İsrail'e, Gazze'ye kara ve denizden uygulanan ablukayı derhal kaldırması yönünde uyarıda bulundu. Karar metni 106 evet, 4 hayır oyuyla kabul edildi. Oylamaya 6 milletvekili katılmadı. Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden parlamenterleri bir araya getiren genel kurul toplantısında İsrail'in yardım gemilerine saldırısı 'orantısız' olarak nitelendirildi. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin İsrail'e yönelik kınama kararlarının hatırlatıldığı raporda, Avrupa Konseyi'nin de uluslararası toplumla aynı pozisyonu paylaştığı kaydedildi. Karar metninde Gazze'ye yönelik kara ve deniz yoluyla ambargonun derhal kaldırılması istendi. Doğu Kudüs'teki yeni yerleşim birimlerinin inşaatının durdurulmasını talep eden AKPM, Batı Şeria'daki kontrol noktalarının azaltılmasını istedi. Ayrıca, İsrail'e 'acil, uluslararası, tarafsız bir soruşturma' için uluslararası toplumla işbirliği çağrısında bulunuldu. Hamas yönetimine de esir İsrail askeri Gilad Şalit'in teslim edilmesi ve El Fetih yönetimiyle uzlaşma masasına oturması tavsiye edildi.
AKPM'de gözlemci statüsünde yer alan İsrail'in kınama kararını engelleme girişimleri de işe yaramadı. Karar metnini sulandırmaya yönelik İsrail yanlısı değişiklik önerileri reddedildi. AKPM'deki Türk milletvekillerinin girişimiyle rapora eklenen bir sözlü değişiklikle, İsrail'in gözaltına aldığı yardım gönüllülerinin kişisel eşyalarının iade edilmesi istendi. AK Parti Milletvekili Erol Aslan Cebeci, gözaltına alınan bazı gönüllülerin kredi kartlarının kullanıldığını iddia etti. Raporda, İsrail'in yardım gemilerinin organizatörlerinden İHH derneğine yönelik 'terörist örgüt' nitelemesi eleştirilirken, Türk hükümetinin İHH'yı barışçıl bir sivil toplum örgütü olarak tanımladığı hatırlatıldı.
Öte yandan, oturumda gözlemci statüsündeki İsrailli milletvekili Meir Sheetrit'in açıklamaları da büyük tepki çekti. Sheetrit, Türkiye'yi "Kürtlere soykırım uygulamakla" suçlayarak, "Türkler Kuzey Irak'ta binlerce Kürt'ü öldürürken, AKPM'deki Türk milletvekilleri İsrail'i suçluyor." diye konuştu. Yardım konvoyunun organizatörlerinden olan İHH'nın El Kaide örgütüyle bağlantısı olduğunu da iddia eden İsrailli milletvekili, "İHH başkanı radikal cihat yanlısı birisidir." dedi. İsrailli milletvekili, 9 Türk vatandaşının katledildiği saldırıda İsrail askerlerinin kendilerini savunduğunu iddia etti.

Zaman