Zimbabwe Başbakanı, 4 bakanını görevden aldı

Zimbabwe Başbakanı Morgan Tsvangirai, koalisyon hükümetindeki 15 bakanından 4'ünü görevden aldı. Enerji Bakanı Elias Mudzuri, Emlak Bakanı Fidelis Mha

Zimbabwe Başbakanı Morgan Tsvangirai, koalisyon hükümetindeki 15 bakanından 4'ünü görevden aldı. Enerji Bakanı Elias Mudzuri, Emlak Bakanı Fidelis Mhashu ve iki bakanı daha görevden alan Başbakan kararının nedenini, "Bakanlarımın görevde oldukları son 16 ay içinde koltuklarının hakkını verememeleri ve yolsuzluklara karışmaları" olarak açıkladı.

Başbakan Morgan Tsvangirai ayrıca, reformların çok yavaş ilerlediğinden, görevdekilerin iktidarlarını şahsi menfaatleri için kullandıklarından ve halkın çok zor şartlar içinde yaşam mücadelesi verdiğinden dert yandı. Tsvangirai yaptığı açıklamada, "Ben kesinlikle eminim ki yeni kararlarımla seçimlerde bize oy verenlerin idaremize olan güvenleri daha da artacaktır." dedi.

Zimbabwe'de sıklıkla karşılaşılan enerji kesintileri ve bir türlü çözülemeyen konut sorunu iktidarı en çok meşgul eden problemlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Zimbabwe'yi tartışmalı Şubat 2009 seçimlerinden bu yana, Başbakan Morgan Tsvangirai'ın lideri olduğu muhalif Demokratik Değişim Hareketi ile Afrika'nın en uzun iktidarda kalan liderlerinden Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin Zanu-PF partisi yönetiyor.

30 yıl iç savaşla mücadele eden, zengin elmas kaynaklarıyla meşhur Zimbabwe'de, ülke gündemini sıklıkla meşgul eden koalisyon ortakları Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasındaki tartışmaları çözüme kavuşturmak için Güney Afrika hükümeti arabulucu rol üstlenmişti.

Geçtiğimiz aylarda İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın nükleer destek için Zimbabwe'ye ziyareti de koalisyon ortaklarını ikiye bölmüştü. Mugabe, İran'a şartsız destek verirken, Başbakan Tsvangirai, Ahmedinejad'ın ziyaretine şiddetle karşı çıkmıştı.