Ankara'da 'Nazarbayev Heykeli' Açıldı

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in heykelinin açılışında konuşan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye ile Kazakistan'ın her zaman kardeş olduğunu hatırlatarak, "Bir gün gelecek, Kazak kardeşler ile Türkler, tercüman aracılığına ihtiyaç duymadan konuşacağız" diye konuştu

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in heykelinin açılışında konuşan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye ile Kazakistan'ın her zaman kardeş olduğunu hatırlatarak, "Bir gün gelecek, Kazak kardeşler ile Türkler, tercüman aracılığına ihtiyaç duymadan konuşacağız" diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Gençlik Parkı'nın girişine dikilen Nazarbayev heykeli açıldı. Heykelin açılışına TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Oral Muhamedjanov, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Faruk Özak, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Çelik ve Salih Kapusuz, Kazakistan Cumhurbaşkanlık Genel Sekreteri Yardımcısı Baurjan Baybek, Kazakistan Kültür Bakanı Muhtar Kul-Muhammed, Kazakistan Turizm ve Spor Bakanı Temirhan Dosmuhanbetov,
Kazakistan Ankara Büyükelçisi Bağdad Amreyev, Astana Valisi İmangali Tasmagambetov ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek katıldı. Törende Başkan Şahin, Gökçek ve Kazakistan Cumhurbaşkanlık Genel Sekreteri Yardımcısı Baurjan Baybek heykelin açılışını yaptı. Açılışın ardından bir konuşma yapan TBMM Başkanı Şahin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in TBMM'de yaptığı konuşmadan bahsetti. Şahin, Nazarbayev'in Astana'da büyük bir parka Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelini açtığını hatırlatarak,
"Astana'da kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelinin açılmasının ardından biz de Nazarbayev'in heykelini açarak Kazak kardeşlerimize bu heykel Türk kardeşlerinin hediyesidir diye sesleniyorum. Nazarbayev ikinci olarak konuşmasında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini desteklediklerini açıklamıştı. 'Lütfen Doğu'yu unutmayın, sırtınızı dönmeyin' demişti. Türkiye Asya ile bağlarını asla koparmamıştır. Türkiye hep kardeşleri ile birlikte olmuştur" dedi.
Bu heykelin bir simgesel anlamı olduğuna değinen TBMM Başkanı Şahin, bu heykelin Kazak milletini Türkiye'ye hatırlattığını, Astana'da bulunan Atatürk heykelinin ise Türkiye'yi hatırlattığını dile getirdi. Şahin, "Bir gün gelecek, Kazak kardeşler ile Türkler, tercüman aracılığına ihtiyaç duymadan konuşacağız" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise, Türk ve Kazak milletlerinin kültürel değerlere sahip olduğuna vurgu yaparak, iki kardeş arasında büyük bir sevgi olduğunu ifade etti. Gökçek, Nazarbayev'in geniş vizyonu ile 21. yüzyılda küçük bir şehir olan Astana'yı dünya metropolleri arasına koyduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Nazarbayev, Kazakistan'ı her alanda layık olduğu yere getirmiştir. Barış ve güvenliğin sağlanmasında büyük rol işlemiştir. Ayrıca birlik ve beraberliğin sağlanmasında büyük bir çaba harcamıştır. Astana'nın en büyük bir parkına Ekim ayının 2009 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün heykeli dikilmiştir."
Daha sonra Şahin, Gökçek ve Kazakistan heyeti heykelin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.