Türkiye'de eksen kayması yok

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Gülsün Bilgehan Toker, Türkiye'nin eksen kayması içinde olmadığını söyledi. Toker, 'Türkiye her iki tarafla da iyi ilişkiler içinde olmalı. AB...



CHP Genel Sekreter Yardımcısı Gülsün Bilgehan Toker, Türkiye'nin eksen kayması içinde olmadığını söyledi. Toker, "Türkiye her iki tarafla da iyi ilişkiler içinde olmalı. AB'ye üye olmayı hedefleyen bir Türkiye, Ortadoğu'da model ülke olacaktır." diye konuştu.

İsrail'le yaşanan krizin ve İran'a yaptırım uygulanmasına karşı çıkmasının ardından AK Parti, başta CHP olmak üzere muhalefet tarafından 'eksen kayması' iddialarıyla suçlandı. CHP'li Onur Öymen Türkiye'nin Cumhuriyet ilkelerinden Ortadoğu ilkelerine doğru kaydığını öne sürerken, MHP'li Deniz Bölükbaşı 'omurga kayması' yaşandığını iddia etti. Ancak muhalefetten dün farklı bir açıklama geldi. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Gülsün Bilgehan Toker, Türkiye'nin eksen kayması içinde olmadığını söyledi. Türkiye'nin ulusal çıkarları olduğunda dış politikasında bazı düzenlemelerin olabileceğini kaydeden Toker, "Türkiye her iki tarafla da iyi ilişkiler içinde olmalı. AB'ye üye olmayı hedefleyen ve Kopenhag kriterlerini kabul etmiş bir Türkiye, Ortadoğu'da model ülke olacaktır." diye konuştu.
Birleşmiş Milletler'de iki gün süreyle düzenlenen Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılan Toker ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, dün Türk gazeteciler ile bir araya geldi. Toplantı hakkında bilgi veren CHP Genel Sekreter Yardımcısı, hem ikili temaslarında hem de oturumdaki konuşmasında Türkiye'nin dış politikasında bir eksen kayması olmadığını dile getirdiğini vurguladı. Gülsün Bilgehan Toker, "Oturumda Türkiye'nin eksen kayması tartışması gündeme gelmedi; ancak ben bahsettim. Ve orada da dediğim gibi Türkiye çok köklü bir ülke, bu bir parti (AK Parti) iktidara geldi diye değişmez. Türkiye sadece ulusal çıkarları söz konusu olduğunda dış politikasında bazı düzenlemelere gidebilir." ifadelerini kullandı. CHP'deki yeni yönetimin ise dış politikada çok daha aktif olacağını belirtti. CHP'nin hiçbir şekilde Avrupa Birliği üyeliğine karşı olmadığını kaydetti.
Toker, gazetecilerin "CHP, hükümetin AB'ye uyum için dahi çıkardığı yasaları Anayasa Mahkemesi'ne taşıyarak iptal ettirme girişimini nasıl yorumlayacaksınız?" sorusuna ise şu karşılığı verdi: "Avrupa Birliği'ne girme konusu partiler üstü bir mesele olmalı. AK Parti yapmak istediği reformlarda ne siyasi partilerin ne de sivil toplum kuruluşlarının görüşüne başvurmuyor. Ortak aklı hiç kullanmıyor." Yeni CHP yönetiminin dış politikada ne gibi bir yol izleyeceğine dair bazı ipuçları da veren CHP Genel Sekreter Yardımcısı, "Türkiye her iki tarafla da iyi ilişkiler içinde olmalı. AB'ye üye olmayı hedefleyen ve Kopenhag kriterlerini kabul etmiş bir Türkiye, Ortadoğu'da model ülke olacaktır." dedi. Filistin sorunu ve Hamas'ı CHP'nin nasıl gördüğü sorusuna ise, "Hamas terör örgütü görülmüyor mu?" sözleri ile cevap verdi.

Zaman