İngiltere'de yeni hükümetin tasarruf tedbirleri Kraliçe'ye de yansıyacak.

İngiltere'de yeni hükümet, cari açığı azaltmak için vergi artışına giderken kamu harcamalarını da büyük ölçüde kısacak. Hükümetin açıkladığı yeni bütç

İngiltere'de yeni hükümet, cari açığı azaltmak için vergi artışına giderken kamu harcamalarını da büyük ölçüde kısacak. Hükümetin açıkladığı yeni bütçeye göre Kraliçe Elizabeth'e her yıl kraliyet harcamaları kapsamında ödenen miktarda bu yıl için bir artışa gidilmeyecek. Maliye Bakanı George Osborne, bu kararın Kraliçe ile birlikte istişare edilerek alındığını söyledi.

Borçlarını azaltmak ve dev cari açığı azaltmaya çalışan İngiltere'nin yeni koalisyon hükümeti, yüzde 20 dolayında vergi arıtışı olacağını duyurdu. Ürün ve vergilendirme sisteminde değişiklik yapacaklarını duyuran Maliye Bakanı Osborne, bankalara da yeni vergi uygulanacağını, amacın dev bütçe açığını kapatmak olduğunu dile getirdi.

Kendi hükümetinin hazırladığı önlemlerin ülkeye uluslararası alanda kredibilite kazandırdığını söyleyen Osborne, zor ama adil bir bütçe hazırladıklarını açıkladı. Borç yapılanmasının tahmin edilenden bile daha kötü bir durumda olduğunu anlatan Osborne, "Yeni bütçe planlamasına göre, 2014-2015 yılına kadar 17 milyar sterlinlik tasarruf yapmayı planlıyoruz." dedi. Osborne, kamu harcamalarındaki kesintilerle yılda yaklaşık 30 milyar sterlin gelir elde edeceklerini, vergi artışından ise yılda 13 milyar sterlinlik bir gelir sağlayacağını açıkladı.

Koalisyon hükümetinin bütçe planlaması, seçimden önce iktidarda olan İşçi Partisi'ni kızdırdı. Parlamentodaki tartışmada İşçi Partisi lideri Harriet Harman, koalisyon iktidarını sert bir şekilde eleştirerek, hükümetin bütçe konusunda halka doğruyu söylemediğini ileri sürdü.