(düzeltme) Aydıın Göz Hastanesi'nden 'Arpacık' Açıklaması

Aydın Göz Hastanesi Uzman Hekimlerinden Op

(düzeltme) Aydıın Göz Hastanesi'nden 'Arpacık' Açıklaması
Aydın Göz Hastanesi Uzman Hekimlerinden Op. Dr. Faruk Yazıcı, insanların en fazla karşılaştığı göz rahatsızlıklarından halk arasında arpacık denilen tıptaki ismi ile Hordeolum isimli göz hastalığının göz kapaklarındaki bezlerin iltihaplanmasından kaynaklandığını belirtti.
Halk arasında arpacık hastalığı olarak bilinen durumun bir haftadan uzun sürmesi halinde mutlaka hekime başvurulmasını tavsiye eden Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Faruk Yazıcı "Arpacık, tıptaki adıyla Hordeolum, göz kapağı kenarında sık tekrarlayan enfeksiyonlar sonucu kapak kenarındaki meibomian bezlerinde tıkanma sonucu iltihap gelişmesiyle oluşur. Gözün üst ve alt kapaklarında gözün kurumasını engelleyen bezler vardır. Bu üst kapakta oniki, alt kapakta sekiz tanedir. Bezlerin ağzı, kirpik kökündeki enfeksiyon nedeniyle çeşitli sebeplerle tıkandığında, enfeksiyon da kaparlarsa arpacık denilen içi irin dolu ağrılı şişlik oluşur. Hordeolum'un belirtileri; göz kapağında kırmızı, ağrı uyandıran şişlik, şişliğin ortasında içinin irin dolu olduğunu gösteren kabartı gelişmesi olarak görülür" dedi.
Normal şartlarda gözünde arpacık olan kişilerin kendi yapacakları müdahalenin de bulunduğunu hatırlatan Op. Dr. Yazıcı, bu durumla karşılaşanlara "İlk olarak bir parça pamuğu sıcak suyla ıslatıp sıkın, arpacığın üzerine hafifçe bastırın. Sıcak su banyosuyla arpacığın daha çabuk olgunlaşıp patlamasını sağlayabilirsiniz. Günde üç kez, iki üç dakika uygulayın. Arpacığın patlamasıyla sızısı da azalır. Kaynatılıp ılıtılmış suya batırdığınız pamukla irini bastırmadan silerek temizleyin. Bu işlem göz kapaklarındaki kan dolaşımını artırarak iyileşmeyi hızlandırır ve yağ bezlerinin ağızlarını açarak temizler. Asla arpacığı sıkmayın" diye tavsiyede bulundu. Op. Dr. Faruk Yazıcı, bir hafta geçtiği halde iyileşmeyen arpacık için ve göz kapağı tümüyle şişenlerin ve çocuklardaki kirpik kökü iltihabının mutlaka uzman bir hekime gösterilmesini önerdi.