Ödemiş'te İpek Böcekçiliği'nden 54 Bin Tl Kazanıldı

Ödemiş Belediyesi ve Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile 8 Şubat tarihinde başlatılan "Geleneksel İpek Böcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi" kapsamında yapılan çalışmalar sonuçlandı ve üreticilere ödemeleri yapıldı

Ödemiş'te İpek Böcekçiliği'nden 54 Bin Tl Kazanıldı
  Ödemiş Belediyesi ve Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile 8 Şubat tarihinde başlatılan " Geleneksel İpek Böcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi " kapsamında yapılan çalışmalar sonuçlandı ve üreticilere ödemeleri yapıldı .
Yıldız Kent Müzesi Toplantı Salonunda düzenlenen para dağıtım töreninde ev hanımlarının heyecanı gözlerden kaçmazken bazı üretici bayanların kozalar sayesinde 8 bin TL kadar para kazandıkları görüldü .
" KADINIZ BAŞARACAĞIZ "
Toplantıda Kent Konseyi Kadın Meclisi temsilcisi Özlem Kırlı bir konuşma yaparak şunları söyledi : " Önceleri 120 ton ipek böceği üreten bir bölgeydik . Ancak Çin ' de ucuz ve kalitesiz ithalat günümüzde ipek böcekçiliğini sıfır noktasına getirdi . Kent konseyi kadın meclisi olarak bu projeye sahip çıktık . Amacımız kadınlarımıza ve yöremize ekonomik katkı sağlamak ve yokluğa yoksulluğa karşı mücadele etmekti . Belediye paneller tertip edip , afişler bastırarak köylere kadar ulaşma imkanı sağladı . Halkımızı bilinçlendirdi . Bu bir başlangıçtı . Başardık , büyük adımlar atacağımıza inanıyorum . Kadınız başaracağız " dedi .
Bursa Koza Birlik Genel Müdürü İsmail Aydın ise bu yıl gerçekleşen 4 tonluk koza üretiminin , önümüzdeki sene ikiye katlanmasını beklediklerini belirtti . Projenin yoğun ilgiyle karşılandığını anlatan Aydın ; ' ' Yerinde kontroller yaparak , üreticileri her hafta dolaşarak , ipekböceklerinin gelişimini takip ettik , bugün üreticilere ücretlerini teslim ederek ipekböceği sezonunu kapattık ' ' diye konuştu .
" BÖLGE EKONOMİSİ İÇİN PROJELERE DEVAM "
Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin de , Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Müzesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada , bölge ekonomisini geliştirme yönündeki ilk somut projenin ipekböcekçiliği olduğunu söyledi . Proje mimarının eşi Gülfer Keskin olduğunu anlatan Keskin ; ' ' Ödemiş Belediyesi olarak , yörenin kalkınması adına projelere devam edeceğiz . Bu Ödemiş Belediyesinin tek başına yapamayacağı bir çalışmaydı , Kent Konseyi yardımda bulundu ve el ele başardık . Kent Konseyinin desteğini aldığımız zaman , sadece kültürel değil ekonomik olarak da birçok projeye imza atıp , diğer belediyelere örnek oluruz ' ' dedi . Başkanın eşi Gülfer Keskin tohumdan üretim safhasına kadar tüm aşamaların yer aldığı slâyt gösterimi ile konuklara bilgi verdi .
Daha sonra projede emeği geçen Belediye Başkanı Bekir Keskin , Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk , Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener , Ovakent Belediye Başkanı Ali Demirel , Konaklı Belediye Başkanı Mustafa Kantar , Kent Konseyi Başkanı Yard . Doç . Dr . Hüseyin Akdemir ile Kadın Meclisi Başkanı Özlem Kırlı ' ya , Koza Birlik Genel Müdürü İsmail Aydın tarafından birer plaket verildi . Koza üretiminde başarılı olan bayanların öyküleri dinlendi . Bayanlardan Hülya Kökten konuşmasında ; " Koza üretimi konusunda bizlere toplantılar düzenlendi . Eğitimler verildi . Bu konuda neler yapılması konusunda anlatılanları pür dikkat dinledim . Üretimde temizlik , hijyen koşulları , ısı , ışık ve nem olayı çok önemliydi . Bunları dikkatli şekilde uygulamada hayata geçirdim . Kendim yemek yeme imkânı bulamadığım dönemlerde , onlara kendi çocuğum gibi baktım . Bununla da yetinmedim . Onlara sürekli müzik dinlettim . Odadan içeri girdiğimde hepsi başlarını yukarı kaldırıyor , benim geldiğimi anlıyorlardı . Onlara çocuk şefkati ile yaklaştım . Bu da üretimde kapasitenin belki iki katına çıkmasına neden oldu " dedi .
BİRİNCİ BEYDAĞ OLDU
Konuşmaların ardından , 70 ipek böceği yetiştiricisi bayana paraları Koza Birlik Genel Müdürü İsmail Aydın ve Belediye Başkanı Bekir Keskin tarafından birlikte verildi . Ödemiş Belediyesi ve Kent Konseyi ' nin desteğiyle Birgi , Konaklı , Ovakent , Beydağ ve diğer köylere de yayılan ipek böceği yetiştirme projesi ev hanımlarının geçim kaynağı haline gelirken üretici bayanlara kilogramı 18 liradan , 54 bin TL dağıtıldı . Tire ' nin de 35 TL ' lik üretim ile yer aldığı projede en çok geliri Beydağlı kadınlar elde etti . 16 bin 252 TL ' lik gelir ile birinci olan Beydağ ' ı Ödemiş ilçesi izledi . Ödemiş merkez ve köylerindeki kozalardan 8 bin 512 TL gelir elde edildi .