Kahveye dumanaltı hukuku

Danıştay, kahvehanelerde sigara içilmesine destek verdi, yasağın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu



Danıştay, kahvehanelerde sigara içilmesine destek verdi, yasağın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Danıştay, kahvehanelerde sigara içilmemesi yasağını anayasaya aykırı bularak, bu konuda yasak getiren yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. İzmir Kahveciler Odası'nın Başbakanlık Genelgesi'nin iptali başvurusunu değerlendiren Danıştay 10. Dairesi kararında,  'Yasak ve sınırlandırmaların, ticari işletmelerin varlıklarını sürdürebilmelerini ölçüsüz bir şekilde zorlaştırmaması, işleticilerin çalışma özgürlüklerini kullanmalarını ağır bir takım şartlara bağlamaması gerekir' dedi. 'Tütün ürünlerini tüketmenin kişi özgürlüğü alanına girdiğine'' işaret edilen kararda, şu değerlendirme yapıldı:

'Devletin, ticari işletmelerin güvenli ve kararlı bir biçimde faaliyetlerinin devamı için önlem almakla görevlendirilmiş olması karşısında, kahvehaneler açısından tütün ürünlerinin tüketildiği/tüketilmediği bölüm ayrımına gidilmesi, kahvehanelerin büyüklüklerine göre yasak uygulaması suretiyle çalışma özgürlüğü ve kişi özgürlüğünün özüne dokunulmaksızın uygun biçimde sınırlandırma getirilmesi mümkündür.'

YANLIŞ KARAR
TÜRK Toraks Derneği'nin avukatı Turgut Kazan, Danıştay'ın aldığı kararı yanlış bulduğunu söyledi. Kazan, 'Sağlık hakkı temel bir haktır ve dumansız hava soluyabilme hakkı kimseninin ticaret özgürlüğüne öldürücü bir darbe sayılamaz. Ama telaşlanacak bir şey yok. İtirazı Anayasa Mahkemesi'nin böyle bir itirazı destekleyeceğine ihtimal vermiyorum. Toraks Derneği olarak Anayasa Mahkemesi'nce dinlenmek üzere davet edilmek isteneceğiz' dedi.


Akşam