Zonguldak'ta 17. Kömür Kongresi Başladı

2-4 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan Türkiye 17. Kömür Kongresi başladı.

Zonguldak'ta 17. Kömür Kongresi Başladı
2-4 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan Türkiye 17. Kömür Kongresi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Konferans Salonu'nda başladı. 17. Türkiye Kömür Kongresine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sıddık Topaloğlu, Maden İşleri Genel Müdürü (MİGEM) Mehmet Hamdi, Vali Yardımcısı Engin Durmaz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekilleri Ali Koçal ve Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, CHP Zonguldak İl Başkanı Osman Yayla, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vural Evren, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tahsin Kumkumoğlu, Prof. Dr. Cemal Birön, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel Başkanı Kemal Bulut, Dünya Madenciler Kongresi Türk Milli Komitesi Başkanı Rıfat Kont, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Sönmez, akademisyenler, öğrenciler ve maden mühendisleri katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Tuğrul Ünlü yaptı. Türkiye Ünlü, "1978 yılından bugüne toplam 16 kere bu kongreyi gerçekleştirdik. Bugün 17'nci kongreyi yapmak üzere burada toplandık. Zonguldak kömür madenciliği yıllarca büyük bir kan kaybı yaşadı. Yıllarca maden göçüklerine kan ağladık. Şu bir gerçek ki, biz ülke olarak en iyi yas tutmasını biliriz. Karadon'da 17 Mayıs 2010 tarihinde aynı senaryo tekrar yaşandı. Şokun ardından da suçlu aramaya başladık. Suçluyu bulmadan önce yapılması gereken bir şey var ki, o da madenlerde gereken önlemlerin alınması ve kazaların önüne geçilmesidir. Ama illa suçlu bulmak istiyorsak, hepimiz suçluyuz. Bunun dışında kendi öz kaynaklarımızı görmezden gelip yurtdışından kaynak arayışına giren bir ülke, sadece içten içe kendini güldürür. Japonya bile en büyük enerjisini kömürden sağlarken bizim farklı arayışlar içerisinde olmamız garip bir durum" dedi.
Kongrenin onur konuğu olan Prof. Dr. Cemal Biron da, Zonguldak'taki grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden işçiler için derin üzüntü yaşadığını söyledi. Biron, "Yıllardır düşman olarak gördüğümüz metan, bugün önemli bir enerji kaynağı olarak, yani bir dost olarak karşımıza çıkıyor. Artık dünyada çevreyi kirletmeyen enerji kaynaklarına ihtiyaç duyuluyor. Metan gazı bu anlamda büyük önem taşıyor. Artık birçok Avrupa ülkesi, boşaltılan maden ocaklarından metan gazı çıkararak kendisine enerji temin ediyor. Ülkemizde de bu tip enerji arayışı girişimlerine derhal başlanılmalı" diye konuştu.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu ise, "Ülkemiz iş kazalarından dünyada üçüncü, Avrupa'da birinci sıradadır. Sadece son 5 aylık dönemde, Bursa Mustafa Kemal Paşa'da, Balıkesir Dursunbey'de ve son olarak TTK Karadon Müessesesi'nde -540 kodunda taşeron firmada ölümlü büyük kazalar meydana gelmiştir. Metan gazı patlaması sonucu meydana gelen bu kazaların bilançosu ne yazık ki 63 ölüdür. Ne tesadüftür ki bu kazaların çok sayıda ortak noktası vardır. Kazalar özel sektörde olmuştur. Çalışanların hepsi düşük ücretlidir. İşsizler sendikasızdır. Çalışanlar yeterince eğitilmemişlerdir. Kazaların nedeni grizu patlamasıdır" dedi.
ZKÜ Rektör Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz de, kazaların tekrarlanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.