TBMM Başkanvekili Sadık Yakut: İhtilal anayasası dar geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, anayasa değişikliği paketini değerlendirerek, "12 Eylül

  Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM ) Başkanvekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut , anayasa değişikliği paketini değerlendirerek , " 12 Eylül askeri darbesiyle hazırlanan 1982 Anayasası , Türk insanının bünyesine dar geliyordu . Türkiye bu anayasayla devam edemezdi . Biz genişletme anlamında bu çalışmayı yaptık . " dedi .

Sadık Yakut , Pınarbaşı ilçesi Şabanlı ve Cinliyurt köylerinin birlikte düzenlediği 1 . Mezgitli Yayla Şenliği ' ne katıldı . İlçe halkı ve köy halkının büyük ilgi gösterdiği Sadık Yakut , burada yaptığı konuşmada yaylaların Türk kültüründeki önemine dikkat çekti . Yakut , " Suların akışıdır yaylalar . Çiçeğin kokusudur yaylalar . Yaylalar kınalı kekliğin nakışıdır . Yavşandır , kekiktir , kengerdir , beyaz atın yelesidir . Kuzu meleşmesidir yaylalar . " dedi .

Yöre ozanlarının türküler söylediği ve halk oyunlarının oynandığı şenlikte Sadık Yakut , yaylada düğünlerini yapan Şeyda ( 20 ) -İmdat Çildaş ( 23 ) çiftine mutluluklar diledi . Yakut , Çildaş çiftine kendi anne ve babalarına gösterdikleri saygıyı eşlerinin anne ve babalarına göstermeleri tavsiyesinde bulundu .

Anayasa değişikliği paketiyle ilgili görüşlerini de açıklayan Sadık Yakut , 12 Eylül askeri darbesinin ardından hazırlanan anayasanın ihtilal anayasası olduğunu belirterek , bunun Türk insanının bünyesine dar geldiğini söyledi . Yakut , şöyle konuştu : " Güzel bir tesadüf mü yoksa tarihin bir cilvesi mi diyelim 12 Eylül 2010 tarihinde anayasa değişikliği referandumu yapılacak . O güne kadar TBMM 4 gün çalışacak . Diğer 3 gün de bölgelerimize gelerek vatandaşın referanduma daha çok rağbet göstererek sandık başına gitmesi için çalışacağız . Şu anda yüzde 67-68 ' lerde görülen vatandaşın kabul oranının daha yukarı çıkartılması için köyleri , ilçeleri ve illerimizi gezerek ne yaptığımızı anlatacağız . Türk demokrasisine ne katkılar sağlayacak onu anlatacağız . Diğer yandan insanların özgürleştirilmesi için ne yaptık onu anlatacağız . Şunu kabul etmek gerekir ki ; Türkiye ' de ilk defa bu kadar geniş kapsamlı sivil bir anayasa çalışması bizim iktidarımız döneminde oldu . 12 Eylül ' den önceki şartları düşünürsek , güvenliğin ön plana çekilme kaygısıyla yapılan bir ihtilal anayasasıydı . Bu da Türk insanının bünyesine dar geliyordu . Biz genişletme anlamında bu çalışmayı yaptık . İnşallah bunu önümüzdeki günlerde anlatacağız . Türkiye bu anayasayla devam edemezdi . Neticede ihtilal anayasasıydı . "

1980 ' den bu yana 30 yıl geçtiğini ve bu sürenin çeyrek asır olduğunu aktaran Yakut , " Onlarca hükümet geldi geçti . Bize düşen de doğrusu milletin bizden istediği ki , millet bize 2002 ' de yüzde 35 , daha sonra yüzde 47 oyla bu anayasayı değiştirin , demokratik olmayan yasaları değiştirin , Türk insanını daha özgürleştirin diye oy verdi . Zaten partilerin çıkıp meydanlarda vatandaştan oy istemesi şu anlama gelir : Partiler ile seçmen arasında yazılı olmayan bir mutabakat imzalanır . Biz bu mutabakata uygun olarak bu değişiklikleri yaptık . Türkiye ' ye hayırlı olsun . İnşallah 12 Eylül tarihinde milli irade bir kez daha tecelli edecek . Türkiye ' de yavaş yavaş sivil bir anayasasına kavuşmuş olacak . " dedi .

Sadık Yakut , daha sonra bir süre önce trafik kazasında hayatını kaybeden AK Pınarbaşı eski İlçe Başkanı Servet Mucuk ' un evini ziyaret ederek , eşine başsağlığı dileklerinde bulundu .