İsrail Tek Dostunu Kaybediyor Ankara - 02.06.2010

-İSRAİL TEK DOSTUNU KAYBEDİYOR ANKARA (A.A)- 02.06.2010 - BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN, ABD BAŞKANI BARACK OBAMA'YA, YAPTIKLARI TELEFON GÖRÜŞMESİNDE

 

-İSRAİL TEK DOSTUNU KAYBEDİYOR

ANKARA ( A . A ) - 02 . 06 . 2010 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , ABD Başkanı Barack Obama ' ya , yaptıkları telefon görüşmesinde , Gazze ' ye yardım götüren gemilere yönelik İsrail saldırısı hakkında bilgi vererek , ' İsrail bölge barışına bugüne kadar en büyük katkıyı yapan bölgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır . Önümüzdeki günlerde atacağı adımlar , bölgedeki konumunu belirleyici olacaktır ' dedi .

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada , Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama ' nın telefonla bir saat süren bir görüşme yaptıkları bildirildi .

Erdoğan ' ın görüşmede , Gazze ' ye yardım götüren gemilere İsrail saldırısı hakkında bilgi vererek , olayın cereyan tarzı ve Türkiye için önemi hakkındaki düşüncelerini açıkladığı belirtilen açıklama şöyle :

' Sayın Başbakanımız , İsrail saldırısının kabul edilemez bir hukuk dışılık ve uluslararası teamüle aykırı bir faaliyet olduğunu belirterek , en kısa zamanda öldürülen vatandaşlarımızın cenazelerini , yaralılarımızı ve gönüllülerimiz ile yardım faaliyeti içindeki gemilerin serbest bırakılarak Türkiye ' ye iadesini , Gazze ' ye uygulanan ambargonun bir önce kaldırılmasını istemiştir .

Başbakan Erdoğan , Akdeniz ' de gerçekleşen saldırının sadece Türkiye ile İsrail arasında değil , İsrail ile 32 ülke arasında , dolayısıyla bütün dünyayla olduğunu ifade ederek , ' İsrail bölge barışına bugüne kadar en büyük katkıyı yapan bölgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır . Önümüzdeki günlerde atacağı adımlar , bölgedeki konumunu belirleyici olacaktır ' demiştir .

ABD Başkanı Barack Obama ise konuşmasına , İskenderun ; da askeri birliğimize teröristlerce yapılan saldırı ile Gazze ' ye yardım götüren gemilerde hayatını kaybeden Türk vatandaşları için üzüntülerini belirterek , şehit aileleri ve milletimize en derin taziyelerini ileterek başlamıştır .

Başkan Obama , Türkiye ' nin Gazze ' ye yardım konusu ve müteakip gelişmelerle ilgili hissiyatını çok iyi değerlendirdiğini , nitekim BMGK kararına katılarak bunu gösterdiğini belirterek , ' Bu konunun uluslararası hukuka ve Türkiye ' nin beklentilerine en uygun şekilde bir çözüm için yoğun çaba gösteriyoruz . Göstermeye de devam edeceğiz . Türkiye ile ABD ' nin bölge barışı için bugüne kadar olduğu gibi , bundan sonra da çok yakın ilişki içinde olacaklarına inanıyorum . Bölgeyle ilgili diğer konuları Toronto ' da yapılacak G-20 toplantısında sizinle yüz yüze , ayrıntılı olarak görüşmek istiyorum ' ifadelerini kullanmıştır . '

02 . 06 . 2010 01 : 24 : 56