'İsrail hükümeti eylemcileri serbest bırakıyor'

Gazze'ye yardım götüren gemilere baskın düzenleyerek dünyayı ayağa kaldıran İsrail, Türkiye ve uluslararası kamuoyunun sert tepkisinin ardından gözaltına aldığı aktivistleri serb...

 

Gazze ' ye yardım götüren gemilere baskın düzenleyerek dünyayı ayağa kaldıran İsrail , Türkiye ve uluslararası kamuoyunun sert tepkisinin ardından gözaltına aldığı aktivistleri serbest bırakma kararı aldı .

Dün akşam toplanan İsrail kabinesi , BM , AB ve NATO ' nun gözaltındaki çoğunluğu Türk yaklaşık 680 kişinin derhal salıverilmesi çağrısına olumlu cevap verdi . İsrail Başbakanı Netanyahu ' nun sözcüsü Nir Hefez , toplantı sonrası yaptığı açıklamada , " Tüm gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılacak . ' ' derken , bakanlar kurulu kararında , ' İsrailli askerlere saldırdığı ' ileri sürülen 24 kişinin de derhal sınır dışı edileceği belirtildi . İsrail ' den akrabalarını arayan Senem Öçal adlı bir Türk vatandaşı da ortak bir karar alarak " gönüllü olarak sınırdışı edilme " yle ilgili belgeyi imzalamayı kabul ettiklerini bildirdi . Öçal ' ın , bir iki gün içinde Türkiye ' ye döneceklerini söylediği kaydedildi .
Gözaltındaki 368 Türk ' ün , sınır dışı işlemlerinin yapılmasının ardından 72 saat içinde Türkiye ' ye döneceği bildirildi . İsrail , yardım konvoyundaki 126 Arap kökenli aktivisti de otobüslerle Ürdün ' e gönderdi . Gözaltına alınan yardım gönüllüleri ve yardımları götüren gemilerin personelleri üçerli gruplar halinde Türkiye ' ye gönderiliyor . Önceki gece dönen 3 Türk mürettebatın ardından dün de 12 kişi Türk Hava Yolları ' nın tarifeli uçağı ile İstanbul Atatürk Havalimanı ' na indi .
İSRAİL YARDIMLARI GAZZE ' YE SEVK ETTİ
Toplantı sonrası yapılan hükümet açıklamasında ölümler için üzüntü duyulduğu ifade edilmekle birlikte sorumluluğun yardım organizatörlerine ait olduğu savunuldu . İsrail ' in , yardım filosuyla getirilen 10 bin ton dolayındaki insani yardım malzemesini de dün Gazze ' ye sevk ettiği bildirildi . İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre , İsrail askerleri tarafından gemilerden indirilen malzeme , kamyonlara yüklenerek Aşdod ' dan Gazze Şeridi ile sınırdaki Kerem Şalom geçiş noktasına getirildi , uluslararası örgütler aracılığıyla Gazze ' ye aktarıldı . Ynet haber sitesine bir açıklama yapan Gazze ile Koordinasyon ve İrtibat Ofisi Başkanı Albay Moşe Levi ise " bu malzemelere gerek olmadığını ' ' savunarak , aynı tür ürünlerin Gazze ' ye düzenli olarak sevk edildiğini bildirdi .
45 YOLCU HASTANELERDE TEDAVİ GÖRÜYOR
İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından , çoğu Türk 45 yolcunun çeşitli hastanelerde tedavi altında olduğu bildirildi . Türkiye , bu yaralılardan 20 ' sini almak üzere dün İsrail ' e üç uçak gönderdi . 2 ' si Türk Silahlı Kuvvetleri ' ne , 1 ' i Sağlık Bakanlığı ' na ait uçaklarda iki doktor olmak üzere 8 sağlık personeli görevlendirildi . Askeri uçakların her birinin 12 yaralı alma kapasitesi bulunurken , getirilecek 20 yaralıdan 4 ' ünün durumunun ciddi olduğu tahmin ediliyor . Sağlık Bakanlığı ' nın hava ambulans uçağı ise yoğun bakım ünitesi olduğu için en ağır olan 4 yaralıdan 2 ' sini getirecek . İsrail ' in Hayfa Havalimanı ' ndan alınacak 20 yaralının Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ' ne getirileceği tahmin ediliyor . DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zaman