İsrail'e Bu Akşama Kadar Süre Ankara

-İSRAİL'E BU AKŞAMA KADAR SÜRE ANKARA (A.A) - 02.06.2010 - DIŞİŞLERİ BAKANI AHMET DAVUTOĞLU, İSRAİL İLE ÇOK YAKIN İLİŞKİSİ OLAN BİR ÜLKE OLARAK ABD'Y

 

-İSRAİL ' E BU AKŞAMA KADAR SÜRE

ANKARA ( A . A ) - 02 . 06 . 2010 - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , İsrail ile çok yakın ilişkisi olan bir ülke olarak ABD ' ye kararlılıklarını " Eğer 24 saat içinde yani bugün akşama kadar vatandaşlarımız serbest bırakılmazsa , İsrail ile ilişkilerimizi tümüyle gözden geçiririz " şeklinde aktardığını belirtti .

Davutoğlu , ABD dönüşünde Esenboğa havaalanında düzenlediği basın toplantısında uçaklara binen Türk ve yabancı yolcuların İstanbul ' a geleceğini , cenazelerin de İstanbul ' a , yaralıların Ankara ' ya getirileceğini söyledi . Davutoğlu , cenazelerden 3 ' ünün kimliğinin tespit edildiğini , 4 ' üncüsünün üzerinden ise sadece kredi kartı çıktığını ve kimliğinden emin olmak istediklerini kaydetti .

Bakan Davutoğlu , 2 vatandaşın da çok ağır yaralı oldukları için hareketlerinin mümkün olmadığını söyleyerek , bu iki yaralının orada kalacağını , ancak onlar için bir doktoru başlarında bırakacaklarını bildirdi . Davutoğlu , " Hiçbir vatandaşımızı kimsenin merhametine terk etmeyiz " dedi .

-BMGK KARARI-

Davutoğlu , BMGK Başkanlık kararı açıklamasında Türkiye ' nin talep ettiği bütün unsurların yer aldığını söyleyerek , bu talepleri şöyle aktardı :

" Taleplerimiz netti . Öncelikle bütün vatandaşlarımızın ve gemilerin serbest bırakılmaları . Uluslararası bağımsız bir komisyon kurulması ve bu komisyonun ulaşacağı neticelere göre hayatlarını kaybedenlerin ailelerinin tazmin edilmeleri , BM ' nin 1860 sayılı kararına aykırı olarak süren Gazze ambargosunun kaldırılması ve yardımların Gazze ' ye ulaştırılması . "

Bakan Davutoğlu , Başbakan Erdoğan ' ın ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştüğünü hatırlatarak , kendisinin de ziyaretine gelen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jim Jones ile görüştüğünü , Jones ' un ellerinden geleni yapmakta olduklarını ve Türk vatandaşlarının teslimi konusunda aldıkları kararları ile ilettikleri mesajları kendisine aktardığını bildirdi . Bu mesajlar üzerine görüşmeler sonrasında , bahsettiği heyeti İsrail ' e gönderdiklerini anlatan Davutoğlu , sözlerini şöyle sürdürdü :

" Umarız ki bir daha bu tür gelişmeler yaşanmaz . Doğu Akdeniz ' i biz bir barış havzasına dönüştürmek istiyoruz . Hiçbir ülkenin uluslararası hukuka aykırı şekilde uluslararası sularda herhangi bir gemiyi durdurma , arama ve o gemidekilere saldırıda bulunma hakkı yoktur ve buna uluslararası toplum izin vermemelidir . Gerçekten de uluslararası toplum bu konuda çok güçlü bir dayanışma sergilemiştir . "

BMGK toplantısına katılan bütün ülkelerin Türkiye ' ye destek verdiğini , hepsinin tek tek gelerek başsağlığı dilediğini anlatan Davutoğlu , ayrıca çok sayıda ülkenin dışişleri bakanının kendisini ya da liderlerin Başbakan Erdoğan ' ı arayarak dayanışmalarını vurguladığını belirtti . " Bu umarım ki herkese bir ders olmuştur " diyen Davutoğlu , şöyle konuştu :

" Uluslararası hukukta hiçbir ülkenin ayrıcalığı yoktur . Bütün ülkeler uluslararası hukuka tabidir , hiç kimse kendini uluslararası hukukun üstünde göremez . Filistin ' deki insan hakları ihlalleri ve Gazze ' ye yönelik ambargo insanlık suçudur , bu da sürdürülemez . Herkes bir kez daha düşünüp Orta Doğu ' da kalıcı barışın tesisine yönelik adımlar atmak durumundadır , başta İsrail olmak üzere . Türk milleti bu bölgedeki bütün gelişmelerden kendini tarihi bakımdan sorumlu hisseden bir millet olarak , bu gelişmelere duyarsız kalamaz ve kalmayacaktır , Bundan sonra da bölgedeki bütün gelişmeleri takip edecektir . "

-MUSEVİ VATANDAŞLARA VE İSRAİLLİ DİPLOMATLARA GÜVENCE-

Davutoğlu , İsrailli diplomat eşleri ve ailelerinin kendilerini güvende hissetmedikleri için Türkiye ' den ülkelerine dönme talebinde bulunduklarını öğrendiğini söyleyerek şunları kaydetti :

" Kendilerine ve bütün diplomatlara davrandığımız gibi İsrailli diplomat ve eşlerine sesleniyorum ; onların güvenlikleri bizim devletimizin namusudur . Bütün büyükelçiliklerin güvenliğini temin etmek bizim görevimizdir . Hiçbir şekilde tereddüt etmemelidirler . "

Davutoğlu , aynı şekilde İsrailli turistlerin de rahat olmalarını isteyerek , onların Türkiye ' nin misafirleri olduğunu bildirdi . Davutoğlu , daha sonra şunları söyledi :

" Biz vatandaşlarımızın hukukunu korurken bizi kimsenin test edemeyeceği kadar sert ve kararlı oluruz . Ama misafirlerimize , farklı etnik ve dini temelden vatandaşlarımıza , burada bulunan büyükelçilik mensuplarına ise devlet olarak şefkatlerin en şefkatlisi ile davranmaya kararlıyız . O bakımdan herkesin müsterih olmasını istiyoruz . Bütün bu gelişmeler göstermiştir ki , Türkiye Cumhuriyeti Devleti , vatandaşlarının hukukunu korumak kudretine maliktir , kimse bu kudreti test etmemelidir . İki gündür yoğun bir his ortamı içinde olundu , bu tepkileri gayet iyi anlıyoruz . Ancak şimdi tepkilerin yerini sükunetin ve itidalin alması gerekmektedir . "

02 . 06 . 2010 15 : 05 : 49