Erdoğan-obama Görüşmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesi sona erdi

  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın , ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon gö ; rü ; şmesi sona erdi . Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , İsrail ' in bö ; lge barışına bugü ; ne kadar en bü ; yü ; k katkıyı yapan bö ; lgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu sö ; yledi .
Başbakanlık Basın Merkezi ' nden yapılan aç ; ıklamada , iki lider arasında 1 saat sü ; ren gö ; rü ; şmede Başbakan Erdoğan ' ın Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere İsrail saldırısı hakkında bilgi vererek , olayın cereyan tarzı ve Tü ; rkiye iç ; in ö ; nemi hakkındaki dü ; şü ; ncelerini aç ; ıkladığı bildirildi .
İsrail saldırısının kabul edilemez bir hukuk dışılık ve uluslararası teamü ; le aykırı bir faaliyet olduğunu belirten Başbakan Erdoğan , kısa zamanda ö ; ldü ; rü ; len Tü ; rk vatandaşlarının cenazelerini , yaralıları ve gö ; nü ; llü ; leri ile yardım faaliyeti iç ; indeki gemilerin serbest bırakılarak Tü ; rkiye ' ye iadesini , Gazze ' ye uygulanan ambargonun bir ö ; nce kaldırılmasını istediği belirtildi .
Aç ; ıklamada , Başbakan Erdoğan ' ın , Akdeniz ' de gerç ; ekleşen saldırının sadece Tü ; rkiye ile İsrail arasında değil , İsrail ile 32 ü ; lke arasında , dolayısıyla bü ; tü ; n dü ; nyayla olduğunu ifade ederek , ' İsrail bö ; lge barışına bugü ; ne kadar en bü ; yü ; k katkıyı yapan bö ; lgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır . Ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde atacağı adımlar , bö ; lgedeki konumunu belirleyici olacaktır ' dediği bildirildi .
ABD Başkanı Barack Obama ise konuşmasına , İskenderun ' da askeri birliğimize terö ; ristlerce yapılan saldırı ile Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilerde hayatını kaybeden Tü ; rk vatandaşları iç ; in ü ; zü ; ntü ; lerini belirterek , şehit aileleri ve Tü ; rk milletine en derin taziyelerini ileterek başladığı bildirildi .
Aç ; ıklamada , Başkan Obama ' nın , Tü ; rkiye ' nin Gazze ' ye yardım konusu ve mü ; teakip gelişmelerle ilgili hissiyatını ç ; ok iyi değerlendirdiğini , nitekim BMGK kararına katılarak bunu gö ; sterdiğini belirterek , ' Bu konunun uluslararası hukuka ve Tü ; rkiye ' nin beklentilerine en uygun şekilde bir ç ; ö ; zü ; m iç ; in yoğun ç ; aba gö ; steriyoruz . Gö ; stermeye de devam edeceğiz . Tü ; rkiye ile ABD ' nin bö ; lge barışı iç ; in bugü ; ne kadar olduğu gibi , bundan sonra da ç ; ok yakın ilişki iç ; inde olacaklarına inanıyorum . Bö ; lgeyle ilgili diğer konuları
Toronto ' da yapılacak G-20 toplantısında sizinle yü ; z yü ; ze , ayrıntılı olarak gö ; rü ; şmek istiyorum ' ifadelerini kullandığı bildirildi .