Terör saldırısına tepki yağıyor

Şemdinli'deki saldırıların ardın siyasiler birbiri ardına terörü lanetleyen mesajlar yayımlıyor.

Şemdinli'deki saldırıların ardın siyasiler birbiri ardına terörü lanetleyen mesajlar yayımlıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "Teröre karşı topyekün mücadeledeyiz. Saldırıyı nefretle kınıyorum."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakkari'de, teröristlerce bir sınır bölüğüne düzenlenen saldırı ve sonrasındaki operasyonlarda 10 askerin şehit olmasını ve 16 askerin de yaralanmasını lanetlediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, "Şunu bir kez daha vurgulamak isterim ki bu saldırıların, devletimizi ve milletimizi zayıflatacağını, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacağını düşünenler, büyük gaflet içindedirler" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Hakkari'de 10 askerin şehit olması, 16 askerin de yaralanmasına ilişkin mesaj yayımladı.

Saldırıda 10 askerin şehit olmasını ve 16 askerin de yaralanmasını büyük bir üzüntü ve nefretle karşıladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Ailelerinin ve tüm milletimizin başı sağ olsun. Bu hain saldırıyı lanetliyorum. Şunu bir kez daha vurgulamak isterim ki bu saldırıların, devletimizi ve milletimizi zayıflatacağını, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacağını düşünenler, büyük gaflet içindedirler. Terörü kullanan, onu himaye eden ve destek verenler, hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Terör örgütlerinin en büyük korkusu, daima gerçek bir demokrasi olmuştur. Halkımızın demokratik standartlarının yükselmesini kendisine tehdit olarak gören terör örgütü, bu son hain saldırısıyla gerçek yüzünü ve amacını bir kez daha herkese göstermiştir.

Tüm dünyaya ilan etmek isterim ki ülkemiz, teröre karşı en güçlü ve en etkili şekilde, topyekun bir mücadele içindedir. Her zaman vurguladığım gibi, Türkiye'nin birinci önceliği de budur. Terör örgütü bitirilene kadar bu mücadele büyük bir kararlılıkla sürdürülecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine ve tüm güvenlik güçlerimize, bu  mücadelede gösterdikleri üstün başarı ve fedakarlıkları için bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyorum. En değerli varlıklarını bu ülke için feda eden ailelerimizin acısını yürekten paylaşıyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakkari'deki terörist saldırıyla ilgili, "Bu tür hain saldırılar, mücadeledeki kararlılığımızı asla etkilemeyecektir. Hangi güçler adına taşeronluk yaptığı aziz milletimiz tarafından yakından bilinen terör örgütü yok edilinceye kadar mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, Hakkari'de terör örgütünün saldırısı sonucu 10 askerin şehit olması, 16 askerin de yaralanması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a başsağlığı telgrafı gönderdi.

Başbakan Erdoğan'ın telgrafı şöyle:

"Hakkari'de terör örgütünün saldırısı sonucu 10 askerimizin şehit olması, 16 askerimizin de yaralanmasından büyük üzüntü duydum. Her devletin olduğu kadar, Türkiye Cumhuriyeti devletinin de birlik ve bütünlüğünü koruma hakkı bulunmaktadır. Devletimiz bu hakkını kullanmada hiçbir tereddüte mahal vermeksizin, terörle mücadeledeki kararlılığını sonuna kadar sürdürecektir. Bu tür hain saldırılar mücadeledeki kararlılığımızı asla etkilemeyecektir.

Hangi güçler adına taşeronluk yaptığı aziz milletimiz tarafından yakından bilinen terör örgütü yok edilinceye karar mücadelemiz devam edecektir. Devletimiz, kahraman şehit ve gazilerimizin eşsiz fedakarlıkları, milletimizin sağduyusu ile birlik ve beraberliğine, ülkemizin istikrarına kasteden bölücü fitnenin mutlaka üstesinden gelecektir. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Bu fitneyi bertaraf edecek kudret ve iradeye sahibiz. Bu çerçevede her türle bedeli ödemeye de hazırız.

Acımız ne kadar büyük olursa olsun; soğukkanlılığımızı kaybetmeden, kardeşlik hukukumuza halel getirmeden, aziz milletimiz ve kahraman güvenlik güçlerimizle beraber mutlaka neticeye ulaşacağız. Milletimizin vatan sevgisinin ölümsüz örnekleri olan kahraman şehitlerimizin eşsiz fedakarlıkları ve aziz hatıraları hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kederli ailelerine, milletimize ve şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman mensuplarına başsağlığı dilerim."

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Bu kadar büyük zayiatın verilmiş olması çok düşündürücüdür. Bu noktada çok ciddi bir sorgulama şarttır. Bugün içinde buılunduğumuz şartlarda bu konuya bakışı köklü şekilde değiştirmek gerektiği ortaya çıkmıştır. Şu ana kadar ki anlayışlarla devam edilecek olursa zayiat devam edecektir. Bunu Türkiye'nin doğal karşılamasını hiçkimse beklemesin" dedi.

"Olayın siyasi boyutu da çok vahimdir" diyen Baykal, "Durum göz göre göre buraya gelmiştir. Türk siyasetinde terörle içli dışlı olmaya ve laubali ilişkiler geliştirmeye başlandığını görülmeye başlanmıştır. Terör sıradanlaşmaya, olağanlaşmaya doğru çekilmek istenmiştir. Terörü müzakere ederek bir anlamda terörü meşrulaştırak, terörü bitiremezsiniz" şeklinde konuştu.

Baykal, "Bugünkü iktidara 8 yıl önce ülke sıfır terörle teslim edildi. Bugün gelinen hale bak. Bu koktaya gelinmesinde açılımın rolü olmuştur" ifadesini kullandı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin: "Genelkurmay'ın tatmin edici bir açıklama yapmasını bekliyorum."

Her şehit haberi duyulduğunda ülkedeki sağduyu sahibi herkesin büyük üzüntü duyduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

"Ben de üzüntü duydum. Her şehit haberinden sonra 'Allah rahmet eylesin, başınız sağ olsun vatan sağ olsun, milletimizin başı sağ olsun' demek adet haline geldi. Bu değerlendirmeler, açıklamalar, vatandaşımızı artık tatmin etmiyor. Bundan birkaç gün önce şehit verdiğimiz bir gencimizin Çorum'daki babasının tespiti beni çok etkilemişti. Şehit babası, 'Biz koskoca bir devletiz, koskoca ordumuz var, birkaç çapulcu üzerinde neden etkili olamıyoruz, bunları susturamıyoruz' demiştir. Bugün verdiğimiz 8 şehidimizle ilgili ben Genelkurmaydan tatmin edici bir açıklama bekliyorum. Bu şehit babasının hislerine tercüman olacak, tatmin edecek açıklama bekliyorum. Kamuoyu da bekliyor."

MEHMET ALİ ŞAHİN'İN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Mehmetçiğin kanı ve canı pahasına verdiği mücadele, ulusal birliğimizi savunma kararlılığımızı göstermektedir" dedi.

Kılıçdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"Hakkari ilimizin Şemdinli ilçesinde bir sınır bölüğüne düzenlenen saldırıda 8, mayın patlaması sonucu da 2 olmak üzere 10 askerimizin şehit olduğunu, bazıları ağır olmak üzere 16 askerimizin de yaralandığını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Mehmetçiğin kanı ve canı pahasına verdiği mücadele, ulusal birliğimizi savunma kararlılığımızı göstermektedir.

Siyasi irade maalesef terörle mücadeleyi zaafa uğratmıştır. Hiç kuşku yok ki dün olduğu gibi bugün de terör örgütüne yönelik olarak sürdürülen mücadele kazanılacaktır.

Birliğimize, bütünlüğümüze, huzurumuza, kardeşliğimize yönelik haince saldırılara dur demenin zamanı gelip geçmektedir.

Terör örgütünün azgınca saldırısı karşısında terörle mücadelenin gerektirdiği kararlılığın, sorumluluğun her seviyede ortaya konulması ve terörle mücadeleyi güçsüzleştirecek her türlü tutum, davranış, tahrik ve açıklamadan özenle kaçınılması, kardeşliğimizin pekiştirilmesi zorunludur. Bu duygu ve düşüncelerle şehitlerimize rahmet, şehitlerimizin ailelerine, Türkiyemize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı, yaralı askerlerimize de acil şifalar dilerim."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli : "Bu karanlık tablonun mimarı Başbakandır. OHAL ilan edilmeli"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Çok ağır bir ihanet kuşatması altına alınan ve karanlık bir uçuruma sürüklenmek istenen Türkiye tarihi bir yol ayrımına gelmiştir. Başbakan Erdoğan ve hükümetine terörle mücadelede acil ve etkili önlemler alma çağrısında bulunmak istiyorum" dedi.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Gediktepe'deki askeri birliğe düzenlenen terör saldırısında 8 askerin şehit düşmesinin ve 14 askerin yaralanmasının Türk milletinin yüreğini dağladığını ve derin bir yasa boğduğunu ifade etti.

"Türk milleti ayaktadır, haklı bir infial ve öfke içindedir" diyen Bahçeli, AK Parti hükümetinin 2002 yılında iktidara geldiğinde terörün bitme noktasına geldiği bir Türkiye devraldığını kaydetti.

Aradan geçen 8 yıla yakın süre içinde terörün sürekli tırmandığını ve Türkiye'nin teröre 800 şehit verdiğini belirten Bahçeli, "Başbakan Tayyip Erdoğan'ın PKK açılımını başlatmasından bu yana ise şehit sayısı 125'e ulaşmıştır" dedi.

Bahçeli, şunları kaydetti:

"Başbakan Erdoğan ve AKP hükümeti, terörle mücadelede tarihin ve milli vicdanın affetmeyeceği büyük bir acz sergilemiş, güvenlik güçlerinin terörle mücadelesini zaafa uğratacak adımlar atmış, dış baskılarla terörün ve etnik bölücülüğün emellerinin adım adım ilerletileceği süreçleri başlatmış, Kuzey Irak'tan kaynaklanan terör tehdidine karşı etkili caydırıcı önlemler almamış, Kuzey Irak'a geniş çaplı kara harekatının önünü kesmiş, Türkiye'nin güvenliğini ABD'nin istihbarat desteğine ve Barzani'nin inisiyatifine terk etmiştir. Çok ağır bir ihanet kuşatması altına alınan ve karanlık bir uçuruma sürüklenmek istenen Türkiye tarihi bir yol ayrımına gelmiştir. Başbakan Erdoğan ve hükümetine buradan seslenmek ve teslimiyeti etnik bölücülüğün  taşeronluğunu bırakıp terörle mücadelede acil ve etkili önlemler alma çağrısında bulunmak istiyorum."

Bahçeli, 24 Haziran 2010 günü yapılması planlanan MGK toplantısının öne çekilerek gelecek pazartesi günü yapılması önerisinde bulundu. Terörün iç kaynakları ve unsurlarına karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi için Anayasa'nın 120. maddesine göre bölgede olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini öne süren Bahçeli, Kuzey Irak'a karşı siyasi, ekonomik ve askeri tüm imkanlar kullanılarak etkili bir caydırıcılık stratejisinin uygulamaya konulması gerektiğini kaydetti.

Devlet Bahçeli, şöyle devam etti:

"Terör saldırılarının kaynaklandığı bu bölgeye geniş çaplı bir kara harekatı yapılmalı ve teröristlerin geçiş yollarını emniyete almak için Kuzey Irak'ta askeri ihtiyaçları karşılayacak geçici güvenlik kuşağı oluşturulması için gerekli hazırlıklara süratle başlanmalıdır. Kandil Dağı'ndaki terör elebaşlarına ve altyapısına karşı etkili bir askeri harekat icra edilmelidir. Kandil terör karargahı olmaktan kalıcı bir şekilde çıkarılmalıdır. Terör örgütünü İmralı'dan serbestçe yöneten terörist başının yakınları ve avukatları ile irtibatı ve dış dünyayla temas kanalları bütünüyle kesilmelidir. Türkiye'nin içinden geçmekte olduğu kriz ve kaos ortamından çıkabilmesi için acilen Türk milletinin hakemliğine başvurulması artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Başbakan'a son çağrımız TBMM'de acilen erken seçim kararı almasıdır. Başbakan Erdoğan Türkiye'nin geleceğini şahsi ve siyasi ikbal ve çıkar hesaplarıyla ateşe atmanın bedelinin çok ağır olacağını unutmamalıdır.

Bahçeli, "Aziz Şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailelerine, yakınlarına ve silah arkadaşlarına başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Şemdinli'deki saldırıyı Balıkesir'de değerlendirdi. Çiçek, bölgede parlayan yıldız olduğu dönemde Türkiye'nin önüne takoz koymak isteyenler olduğuna dikkat çekti. Cemil Çiçek, terör örgütünün uluslararası güçler tarafından maa oşalar kullanıldığını da sözlerine ekledi.

CEMİL ÇİÇEK'İN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

DSP Genel Başkanı Masum Türker: "Hükümetin terörle mücadele konusunda acilen özel bir süreç başlatması ve partiler arası diyalogla terör sorununun değerlendirmeye alınması."

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtuluş: "Terörle mücadeledeki en büyük dayanağımız milletimizin birlik ve beraberlik içinde, kardeşçe yaşama iradesi ile Silahlı Kuvvetlerimizin terörle mücadele konusundaki fedakarlık ve kararlılığıdır. Bu hain saldırıyı gerçekleştirenlerin en kısa sürede yakalanarak hak ettikleri cezayı alacaklarına inanıyor, TSK mensuplarına ve milletimize baş sağlığı diliyorum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay: "Artık iktidar ülkeyi yönetemez hale gelmiştir. Türkiye vahim bir tartışmanın içindedir. Bu iktidar da buna göz yummaktadır."

HAKKI SÜHA OKAY'IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Şu anda vatandaşlarımızın, gençlerimizin, askerlerimizin can güvenlikleri tehdit altındadır. Bu konuyu Başbakanın çözmesi gerekmektedir" dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal: "Bu son olay, terörle mücadeleyi bırakıp terörle müzakereye başlayan AKP Hükümetinin sonu olsun."

FARUK BAL'IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, 24 Haziranda yapılacak Milli Güvenlik Kurulunun, 21 Haziran Pazartesi gününe çekilmesini isteyerek, "Burada önce açılımın durdurulduğu ilan edilmeli, daha sonra ise terörün saldırıya geçtiği Doğu ve Güneydoğu vilayetlerinin olağanüstü hal edilmesini bekliyoruz" dedi.

BDP Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız, Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 8 askerin şehit olduğu, 14 askerin yaralandığı PKK'lı teröristlerin saldırısını değerlendirirken, ilginç açıklamalarda bulundu.

BENGİ YILDIZ'IN SALDIRIYLA GİLİ AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Şemdinli'deki saldırıyı Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, CNN TÜRK'te değerlendirdi. Kuloğlu, kapsamlı bir sınır ötesi operasyonun gerekliliğine vurgu yaptı.

ARMAĞAN KULOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Radikal gazetesi Ankara temsilcisi Murat Yetkin, "Genelkurmay açıklama yaptı sonra PKK saldırdı" demenin bir manası olmadığını belirterek, Hükümet Genelkurmay ne yaparsa yapsın terör örgütünün saldıracağını söyledi.

MURAT YETKİN SALDIRIYLA İLGİLİ CNN TÜRK'E NELER SÖYLEDİ... İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, terörü ve terörden medet umanları tüm insanlığın lanetlediğini belirterek, "Vatani görevlerini yapmakta olan milletimizin gözbebeği Mehmetçiklerimize yapılan bu hunharca saldırıyı lanetliyorum" dedi.


CNN Türk