Hain saldırıya kim ne dedi?

PKK'nın Hakkari'de gerçekleştirdiği hain saldırının ardından başbakan Erdoğan terörle mücadele için her türlü bedeli ödemeye hazır olduklarını söyledi. CHP ve MHP tedbir alınması...



PKK'nın Hakkari'de gerçekleştirdiği hain saldırının ardından başbakan Erdoğan terörle mücadele için her türlü bedeli ödemeye hazır olduklarını söyledi. CHP ve MHP tedbir alınmasını isterken BDP yorum yapmaktan kaçındı.
Cumhurbaşkanı Gül: Bu hain saldırıyı lanetliyorum
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakkari'de, teröristlerce bir sınır bölüğüne düzenlenen saldırı ve sonrasındaki operasyonlarda 10 askerin şehit olmasını ve 16 askerin de yaralanmasını lanetlediğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Şunu bir kez daha vurgulamak isterim ki bu saldırıların, devletimizi ve milletimizi zayıflatacağını, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacağını düşünenler, büyük gaflet içindedirler'' dedi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Hakkari'de 10 askerin şehit olması, 16 askerin de yaralanmasına ilişkin mesaj yayımladı.
Saldırıda 10 askerin şehit olmasını ve 16 askerin de yaralanmasını büyük bir üzüntü ve nefretle karşıladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
Erdoğan: Taşeron terör örgütü yok edilinceye kadar mücadelemiz sürecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde askeri birliğe düzenlenen saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hangi güçler adına taşeronluk yaptığı aziz milletimiz tarafından yakından bilinen terör örgütü yok edilinceye kadar mücadelemiz devam edecektir." dedi.
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde askeri birliğe düzenlenen saldırı ve mayın patlaması sonucu 10 askerin şehit edilmesi, 16 askerin yaralanmasıyla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a başsağlığı telgrafı gönderdi. Erdoğan, mesajında, "Hakkâri'de terör örgütünün saldırısı sonucu 10 askerimizin şehit olması, 16 askerimizin de yaralanmasından büyük üzüntü duydum. Her devletin olduğu kadar, Türkiye Cumhuriyeti devletinin de birlik ve bütünlüğünü koruma hakkı bulunmaktadır. Devletimiz bu hakkını kullanmada hiçbir tereddüde mahal vermeksizin, terörle mücadeledeki kararlılığını sonuna kadar sürdürecektir.

Bu tür hain saldırılar mücadeledeki kararlılığımızı asla etkilemeyecektir. Hangi güçler adına taşeronluk yaptığı aziz milletimiz tarafından yakından bilinen terör örgütü yok edilinceye kadar mücadelemiz devam edecektir." ifadelerine yer verdi.
"Bu fitneyi bertaraf edecek kudret ve iradeye sahibiz diyen Erdoğan, şu görüşlere dile getirdi: "Devletimiz, kahraman şehit ve gazilerimizin eşsiz fedakârlıkları, milletimizin sağduyusu ile birlik ve beraberliğine, ülkemizin istikrarına kasteden bölücü fitnenin mutlaka üstesinden gelecektir. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Bu fitneyi bertaraf edecek kudret ve iradeye sahibiz. Bu çerçevede her türle bedeli ödemeye de hazırız.
Acımız ne kadar büyük olursa olsun; soğukkanlılığımızı kaybetmeden, kardeşlik hukukumuza halel getirmeden, aziz milletimiz ve kahraman güvenlik güçlerimizle beraber mutlaka neticeye ulaşacağız. Milletimizin vatan sevgisinin ölümsüz örnekleri olan kahraman şehitlerimizin eşsiz fedakârlıkları ve aziz hatıraları hiçbir zaman unutulmayacaktır. Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kederli ailelerine, milletimize ve şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman mensuplarına başsağlığı dilerim."
  Kılıçdaroğlu: Birliğimize, kardeşliğimize haince saldırılara dur demenin zamanı geldi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk milletinin birlik ve bütünlüğünü bozmaya yönelik saldırılara dur demenin zamanının geldiğini söyledi.
Şehitlere Allah'tan rahmet, Türkiye'ye ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne başsağlığı, yaralı askerlere de acil şifalar dileyen Kılıçdaroğlu, "Mehmetçiğin kanı ve canı pahasına verdiği mücadele ulusal birliğimiz savunma kararlılığımızı göstermektedir." dedi.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, şu görüşlere yer verdi: "Hakkari ilimizin Şemdinli ilçesinde bir sınır bölüğüne düzenlenen saldırıda 8, mayın patlaması sonucu da 2 olmak üzere 10 askerimizin şehit olduğunu, bazıları ağır olmak üzere 16 askerimizin de yaralandığını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Mehmetçiğin kanı ve canı pahasına verdiği mücadele ulusal birliğimizi savunma kararlılığımızı göstermektedir. Siyasi irade maalesef terörle mücadeleyi zaafa uğratmıştır. Hiç kuşku yok ki dün olduğu gibi bugün de terör örgütüne yönelik olarak sürdürülen mücadele kazanılacaktır.
Birliğimize, bütünlüğümüze, huzurumuza, kardeşliğimize yönelik haince saldırılara dur demenin zamanı gelip geçmektedir. Terör örgütünün azgınca saldırısı karşısında terörle mücadelenin gerektirdiği kararlılığın, sorumluluğun her seviyede ortaya konulması ve terörle mücadeleyi güçsüzleştirecek her türlü, tutum, davranış, tahrik ve açıklamadan özenle kaçınılması, kardeşliğimizin pekiştirilmesi zorunludur.
Bu duygu ve düşüncelerle şehitlerimize rahmet, şehitlerimizin ailelerine, Türkiyemize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı, yaralı askerlerimize de acil şifalar dilerim."
Bahçeli: Acil ve etkili önlem alınmalı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Çok ağır bir ihanet kuşatması altına alınan ve karanlık bir uçuruma sürüklenmek istenen Türkiye tarihi bir yol ayrımına gelmiştir. Başbakan Erdoğan ve hükümetine terörle mücadelede acil ve etkili önlemler alma çağrısında bulunmak istiyorum'' dedi.
Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Gediktepe'deki askeri birliğe düzenlenen terör saldırısında 8 askerin şehit düşmesinin ve 14 askerin yaralanmasının Türk milletinin yüreğini dağladığını ve derin bir yasa boğduğunu ifade etti.
''Türk milleti ayaktadır, haklı bir infial ve öfke içindedir'' diyen Bahçeli, AK Parti hükümetinin 2002 yılında iktidara geldiğinde terörün bitme noktasına geldiği bir Türkiye devraldığını kaydetti.
Aradan geçen 8 yıla yakın süre içinde terörün sürekli tırmandığını ve Türkiye'nin teröre 800 şehit verdiğini belirten Bahçeli, ''Başbakan Tayyip Erdoğan'ın PKK açılımını başlatmasından bu yana ise şehit sayısı 125'e ulaşmıştır'' dedi.
Bahçeli, şunları kaydetti:
''Başbakan Erdoğan ve AKP hükümeti, terörle mücadelede tarihin ve milli vicdanın affetmeyeceği büyük bir acz sergilemiş, güvenlik güçlerinin terörle mücadelesini zaafa uğratacak adımlar atmış, dış baskılarla terörün ve etnik bölücülüğün emellerinin adım adım ilerletileceği süreçleri başlatmış, Kuzey Irak'tan kaynaklanan terör tehdidine karşı etkili caydırıcı önlemler almamış, Kuzey Irak'a geniş çaplı kara harekatının önünü kesmiş, Türkiye'nin güvenliğini ABD'nin istihbarat desteğine ve Barzani'nin inisiyatifine terk etmiştir.
Çok ağır bir ihanet kuşatması altına alınan ve karanlık bir uçuruma sürüklenmek istenen Türkiye tarihi bir yol ayrımına gelmiştir. Başbakan Erdoğan ve hükümetine buradan seslenmek ve teslimiyeti etnik bölücülüğün taşeronluğunu bırakıp terörle mücadelede acil ve etkili önlemler alma çağrısında bulunmak istiyorum.''
Bahçeli, 24 Haziran 2010 günü yapılması planlanan MGK toplantısının öne çekilerek gelecek pazartesi günü yapılması önerisinde bulundu.
Terörün iç kaynakları ve unsurlarına karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi için Anayasa'nın 120. maddesine göre bölgede olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini öne süren Bahçeli, Kuzey Irak'a karşı siyasi, ekonomik ve askeri tüm imkanlar kullanılarak etkili bir caydırıcılık stratejisinin uygulamaya konulması gerektiğini kaydetti.
Devlet Bahçeli, şöyle devam etti:
''Terör saldırılarının kaynaklandığı bu bölgeye geniş çaplı bir kara harekatı yapılmalı ve teröristlerin geçiş yollarını emniyete almak için Kuzey Irak'ta askeri ihtiyaçları karşılayacak geçici güvenlik kuşağı oluşturulması için gerekli hazırlıklara süratle başlanmalıdır. Kandil Dağı'ndaki terör elebaşlarına ve altyapısına karşı etkili bir askeri harekat icra edilmelidir. Kandil terör karargahı olmaktan kalıcı bir şekilde çıkarılmalıdır. Terör örgütünü İmralı'dan serbestçe yöneten terörist başının yakınları ve avukatları ile irtibatı ve dış dünyayla temas kanalları bütünüyle kesilmelidir. Türkiye'nin içinden geçmekte olduğu kriz ve kaos ortamından çıkabilmesi için acilen Türk milletinin hakemliğine başvurulması artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Başbakan'a son çağrımız TBMM'de acilen erken seçim kararı almasıdır. Başbakan Erdoğan Türkiye'nin geleceğini şahsi ve siyasi ikbal ve çıkar hesaplarıyla ateşe atmanın bedelinin çok ağır olacağını unutmamalıdır.
Bahçeli, ''Aziz Şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailelerine, yakınlarına ve silah arkadaşlarına başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum'' dedi.
BDP'li Kışanak yorum yapmaktan kaçındı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde karakol saldırısında 8 askerin şehit düştüğü haberine yorum yapmaktan kaçındı. Kışanak, "Sayının bir anlamı yok, ha bir can ha 10 can ne fark eder." ifadesini kullandı.
'BDP İl Genel Meclis Başkanları ve Belediye Başkanları Toplantısı' Diyarbakır'da yapıldı. Cigerxun Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda BDP Genel Başkanı Gültan Kışanak bir konuşma yaptı. Kışanak, belediyeler olarak çok sayıda proje hazırladıklarını, ancak hükümetin bunları engellediğini iddia etti. Avrupa'ya sundukları ve kabul edilen yatırım projelerinin de hükümet tarafından engellediğini ileri süren Kışanak, hükümetin şehir merkezlerine bağlanan köylerdeki hazine arazilerini de TOKİ aracılığıyla peşkeş çektiğini savundu.
Anayasa referandumuna 'evetçiler' ve 'hayırcılar' şeklinde kamplara bölünmemek için sandığa gitmeyeceklerini belirten Kışanak, "Baştan beri söyledik bu anayasa değişikliğine destek vermeyeceğiz diye. Bu bize göre bir aldatmacadır." dedi. Kışanak'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.


Zaman