Ege'nin Göbeğinde Elektriksiz Yaşam

Kütahya'nın Hamidiye Mahallesi'nde oturan 30 kişilik 12 aile, yetkililere defalarca dilekçe verdiklerini ama 1 asırdır mahallelerine elektrik alamadıklarını iddia ettiler.

Mahalle halkı on yıllardır elektrik gelecek diye beklerken henüz bu konuda somut bir adım atılmadığını bildirdi. Mahalle halkı, elektrik olmaması nedeniyle düğün, nişan, davet ve asker eğlencesi bile yapamadıklarını belirtti. Çocuklarının okula gitmesi gerektiğine vurgu yapan mahalle halkı, çocukların artık gaz lambası ve tüplü lüks lamba ile çalışmak istemediklerini söyledi.
Hayvanları sağmak için süt sağım makinesini kullanamadıklarını belirten Mahalle sakinlerinden Hüseyin Topçu, "Nedeni elektriğin olmaması. Tek kişinin yapacağı işi iki kişi zorla yapmaya çalışıyoruz. İletişim sorunumuz var. Ev telefonumuz yok sadece cep telefonları var, onun da şarjı bitti mi şehir merkezine gidiyoruz. Ülkemizde olup bitenleri pille çalışan radyodan öğreniyoruz. Televizyonu sadece yakınlarımızın evlerine gittiğimizde görüyoruz. Ben 63 yaşındayim. Bu benim babamda burada oturuyordu. Ben de babam da elektrik yüzü görmedik" dedi. Topçu, oturdukları mahallenin tam ortasından enerji nakil hattının da geçtiğini kaydetti.
TEDAŞ yetkililerini göreve davet eden Abdullah Kolka isimli kişi, "Biz vatandaş değil miyiz" diye yakındı. Kolka, "Oturduğumuz evler yayla evi gözüküyor, ancak biz merkez Hamidiye Mahallesi'ne bağlıyız. Burada aynı evde bir kaç aile kalıyor. Dolayısıyla hane olarak 12 haneyiz. Artık yetkililere 21. yüzyılda bizi bu mahrumiyetten kurtarsın" şeklinde konuştu.
Bu arada, TEDAŞ yetkilileri, söz konusu mahallenin kent merkezine uzaklığının 2 kilometreyi bulduğunu ve evlerin 'yayla evi' olarak gözükmesinden dolayı imar planının bulunmadığını ifade ettiler. Yetkililer, bu mahallenin nüfusunun yeterli olmadığını, enerji verilebilmesi için 55 nüfus ve 10 hane olması gerektiğini bildirdiler.