Çelik'ten Ackerman'a Mektup Washıngton

AK Parti'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Parti New York milletvekili Gary Ackerman'a, ABD'deki düşünce kuruluşu Woodrow Wilson Merkezi'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na "Kamu Hizmeti Ödülü" verme kararına ilişkin yayınladığı mektuba cevaben bir mektup gönderdi.

  AK Parti ' nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik , ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Parti New York milletvekili Gary Ackerman ' a , ABD ' deki düşünce kuruluşu Woodrow Wilson Merkezi ' nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ' na " Kamu Hizmeti Ödülü " verme kararına ilişkin yayınladığı mektuba cevaben bir mektup gönderdi .
Çelik , mektubunda , " Dünya çapında saygı gören tarafsız bir kuruluş olan ' Woodrow Wilson Uluslararası Akademisyenler Merkezi ' nin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ' na ' Kamu Hizmeti Ödülü ' verme kararına ilişkin olarak yayınladığınız mektuptan derin rahatsızlık duydum . Sözkonusu mektubunuz , içerik ve üslubu bakımından kınanmayı hak etmektedir " ifadesini kullandı .
Türkiye ve ABD ' nin uzun süredir dost , ortak ve müttefik olduğuna işaret eden Çelik , bugün ve gelecekte , bir dizi ikili , bölgesel ve uluslararası konu ve sınamaların üzerinde yakın işbirliğini devam ettirmek suretiyle , ilişkilerin süreceğini vurguladı .
Çelik , mektubunda şunları kaydetti :
" Uzun yıllardır verdiğiniz kamu görevi dolayısıyla , Türk-Amerikan ilişkilerinin geniş yarar ve erdemlerini en iyi şekilde değerlendirecek konumda olmalısınız . Eminim ki , sizin de kabul edeceğiniz gibi , ilişkilerimizin seyri içinde doğal olarak görüş ve yaklaşım farklılıkları olabilir . Tabii olmakla birlikte , söz konusu farklılıklar zamanın sınavından geçmiş , karşılıklı yarara dayanan ilişkilerimizin sağlam ve güçlü temeliyle çelişmemekte ve bunları zayıflatmamaktadır . Zaman zaman oluşabilen bu farklılıkların , taraflı düşüncelere meydan vermemesi ve kamuoyuna dönük , kışkırtıcı nitelikteki gereksiz tepkilere mesnet teşkil etmemesi gerektirdiğini söylemeden edemeyeceğim .
Dışişleri Bakanı Sayın Davutoğlu ' nun liderliğini ' kanunsuzluk , sorumsuzluk ve riyakarlıkla dolu ' olarak tanımlamanız kabul edilemez olduğu gibi , daha da kötüsü , aşikar şekilde yanlıştır . Burada bir sorumsuzluktan bahsedilecekse , bu , saygın bir uluslararası devlet adamına ve ABD ' nin yakın bir dostuna karşı getirdiğiniz iftira içeren iddialarınızda aranmalıdır . Mektubunuzda sıraladığınız , dayanaktan yoksun iddiaları tek tek cevaplamaya çalışmayacağım . İleri sürülen bu tasvirler gerçekten şaşırtıcı boyutlara varmaktadır " .

19 . 06 . 2010 08 : 38 : 22