Çelik: İsrail özür dilemezse, kriz daha da derinleşir

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, İsrail'in özür dilememesi ve uluslararası bağımsız bir araştırma komisyonunun kurulmasına destek vermemesi durumunda, Türkiye-İsrail ...

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik , İsrail ' in özür dilememesi ve uluslararası bağımsız bir araştırma komisyonunun kurulmasına destek vermemesi durumunda , Türkiye-İsrail ilişkilerindeki krizin daha da derinleşeceğini ifade etti .

Washington ' daki temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Çelik , görüştükleri isimlerin , ' ' Türkiye ve ABD arasında bir kriz var mı? ' ' sorularıyla karşılaştıklarını belirterek , iki ülke arasındaki yöntem farklılığını muhataplara hatırlattıklarını ifade etti . İsrail ' in Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısını da hiçbir şekilde unutmayacaklarını Amerikalı muhataplarına aktardıklarını söyleyen Çelik , ' ' 9 Türk vatandaşının öldüğü saldırı Türk tarihinin en trajik olaylarından birisidir . Bu saldırıyı unutmamız ya da olayın ağırlığını hafifletmek mümkün değil . Eğer İsrail özür dilemezse ve uluslararası bağımsız bir araştırma komisyonunun kurulmasına destek vermezse , Türkiye-İsrail ilişkilerindeki kriz daha da derinleşecektir . Türkiye ve İsrail uluslararası tüm platformlarda karşı karşıya gelecektir ' ' dedi .
İsrail ' in yaşananlar nedeniyle özür dilememesinin ardında kötü niyet olduğunu kaydeden Çelik , NATO ' yu da uluslararası komisyon talebine yeterli destek vermemesi nedeniyle eleştirdi . Çelik , ' ' Maalesef uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulmasına destek verme konusunda NATO ' daki müttefiklerimiz olumlu bir tavır sergilememiştir . Bu bağlamda İsrail ' in kendi kendine kuracağı bir komisyonun bizim açımızdan hiçbir kredibilitesi yoktur ' ' diye konuştu . ABD yönetimine bağımsız komisyon kurulmasına destek olmaları çağrısını yinelediklerinin altını çizen Çelik , bu gerçekleşmezse Türk-İsrail ilişkilerinin daha da kötü bir duruma gelmesine katkı sağlamış olacaklarını hatırlattıklarını vurguladı .
İsrail ' in Türk-Amerikan ilişkilerine ambargo koymak gibi bir faaliyeti olduğunu anlatan Çelik , ' ' Buradaki muhataplarımıza bu girişimi engellemelerini ve bunu cesaretlendirmemeleri gerektiğini söyledik . Bir takım basiretsiz politikacıların şirazesinden çıkmış bazı beyanlarının , Türk-İsrail ve Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini bilmeyenlerin bir takım günlük tepkileriyle bu ilişkilerin zedelenmesine gidecek bir yolun açılmaması gerekir ' ' şeklinde konuştu .
ERDOĞAN VE NETANYAHU ' YU AYNI KEFEYE KOYUYORLAR
İsrail ' in , Türkiye ile ilişkilerinde sorunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' dan kaynaklandığına dair propaganda yaptığını ileri süren Çelik , Erdoğan ' ın tepkisinin milli iradeyi yansıttığını aktardı . Çelık , Erdoğan ve Netanyahu hükümetleri işbaşında kaldığı sürece iki ülke ilişkileri düzelmez yorumları yapıldığını hatırlatarak , ' ' Bu ifadeyi kim kullanmışsa Erdoğan hükümeti ile Netanyahu hükümetini kim aynı kefeye koymuşsa , bunlar insanlarımızı öldüren İsrail askerleriyle öldürülen insanlarımızı da aynı kefeye koyuyorlar demektir . Bir insan ayın zamanda hem zalimden hem mazlumdan yana olamaz ' ' ifadelerini kullandı .
İRAN ' IN NÜKLEER PROGRAMI
Çelik , AK Parti heyetinin Washington temasları süresince , İsrail gibi İran konusunun da önemli konu başlıklarından biri olduğunu dile getirti . ABD ' li muhataplarının , kendilerine Türkiye ' nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ' nde ( BMGK ) kullandığı hayır oyunun anlamını sorduklarından bahseden Çelik , ' ' Bunun bir krize işaret edip etmediğini sordular . Biz de kendilerine İran ' ın nükleer araştırmalarıyla ilgili Türkiye ' nin yürüttüğü müzakereden , varılan anlaşmadan sürekli haberdar olduğunu , Başkan Obama ' nın 20 Nisan ' da Başbakan Erdoğan ' a gönderdiği mektupla anlaşmanın içeriğinin yüzde 100 uyumlu olduğunu anlattık ' ' sözlerini sarf etti .
' ' EKSEN TAM YERİNE OTURMUŞTUR ' '
Türkiye ' nin BMGK ' daki oylamada kendi müttefiklerine karşı İran ' dan yana tercih kullanmadığını belirten Çelik , eksen kaymasının da söz konusu olmadığını bildirdi . Türkiye ' nin amacının ortak değerlere hizmet etmek olduğunu vurgulayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik , ' ' Bu noktadan baktığımızda eksen kaymasından değil , tam tersine eksenin yerli yerine oturmasından bahsedebiliriz . Eksen tam yerine oturmuştur . Omurgadaki bazı disk kaymaları tedavi edilmektedir . Türkiye ' nin komşularıyla , Ortadoğu ile yada Doğu ile ilişkilerini geliştirmesine hiç kimsenin itiraz etmesi mümkün değildir . Çünkü bunların hepsi barış projesidir ' ' diye konuştu .
AK Parti heyeti , Senatörler Howard Berman ve Jim DeMint , Temsilciler Meclisi üyeleri Brad Miller , Bill Shuster , Ron Klein , Mike McMahon , Ed Withfield ve Steve Cohen , Dışişleri Bakanlığı müsteşar Yardımcısı Phil Gordon , ABD Başkanı Obama ' nın özel danışmanı Elisabeth Sherwood Randall , Istihbarat Komitesi Başkanı Mike Thompson ve ABD Eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright ile görüştü .


( CİHAN )

Zaman