Unutulmayan penaltı ve Roberto Baggio

“ O penaltı her gün geliyor aklıma. Penaltı kaçırmadım mı? Kaçırdım. Fakat hiçbir penaltı vuruşunda topu öyle havaya dikmemiştim. O finali tekrar oynamak isterdim.” Bu söz İtalya'nın unutulmayan ismi Roberto Baggio'ya ait.

Unutulmayan penaltı ve Roberto Baggio
  Attıklarıyla değil kaç ; ırdığıyla hatırlanan , İtalyan futbol tarihinin en yetenekli futbolcusu kabul edilen ve endü ; striyel futbolun ilk adımlarının atıldığı dö ; neme rastgelen kariyeriyle bugü ; n oynasa bonservisi kaç ; milyon olurdu diye dü ; şü ; ndü ; rten Baggio ' nun kariyerini sakatlıklar ve penaltılar belirledi .

3 . ligde Vicenza formasıyla parladığında rakipler de boş durmuyordu . Tekmeler havada uç ; uşuyordu . Rimini maç ; ında dizine aldığı darbeyle sağ dizinin bağları ilk kez koptu . Durmadı ayağa kalktı . 86 ' da Fiorentina formasını sırtına geç ; irdi . Floransa halkı ilk gü ; nden ona tapmaya başladı . Serie A ' nın kasapları Baggio ' ya kafayı takmıştı . Daha ilk sezonunda bir kez daha ameliyat masasının yolunu tuttu . Dizinden iki operasyon geç ; irip yola devam eden , ü ; st dü ; zey futbol oynayan ç ; ok az isim vardır . İflah olmaz derler bağ operasyonları sonrası dizler . 5 sezon kaldığı Fiorentina ' da 55 gol attı .

18 Mayıs 1990 ' da Fiorentina kulü ; bü ; resmi bir aç ; ıklama yaparak Roberto Baggio ' nun 25 milyon Liret karşılığında Juventus ' a satıldığını belirtti . Bu aç ; ıklama sonrası Floransa halkı ayağa kalktı ve uzun saatler boyunca da oturmadı . Kulü ; p binası taşlandı , ç ; ıkan olaylarda onlarca insan yaralandı . Torino ' nun zengin ç ; ocukları , Floransa ' nın esas oğlanını kaç ; ırmıştı .

İtalya ' nın ev sahipliğini yaptığı 90 Dü ; nya Kupası işte bu transferin gö ; lgesinde start aldı . Baggio ' nun hasmı ya da ondan hoşlanmayan Vialli idi . İlk maç ; ın onbirinde kazanan Vialli idi . İşi bitiren ise Baggio . Sonraki maç ; larda mucize adam Schillaci ile mü ; kemmel ikili oldular . Yarı finalde Vialli , teknik direktö ; rü ; yine ikna etti , Vicini formayı bir kez daha Vialli ' ye verdi . Yedek kulü ; besindeki Baggio ' nun sonradan oyuna girdiği maç ; 1-1 ' in ardından penaltılara gitti . 94 ' te kaç ; ıran adamın 90 ' da penaltıyı attığını ç ; ok az kişi hatırlar . Donadoni ve Serena ' nın penaltıları kaç ; ırdığı seride , Arjantin 4 penaltıyı da gole ç ; evirdi ve İtalya ' yı kupa dışına itmeyi başardı .

Roberto Baggio , Juventus formasıyla Floransa ' ya deplasmana gittiği ilk maç ; ta kazanılan penaltıyı atmayı kabul etmedi . Maç ; ın ardından tribü ; nden atılan Fiorentina atkısını boynuna takıp sahayı terk etti . Baggio ' nun bu hareketi Juventusluları adeta ç ; ileden ç ; ıkardı , bu hareket yü ; zü ; nden Baggio ' yu bir tü ; rlü ; kabullenemediler . Buna rağmen Roberto Baggio , 1993 yılında Rivera ve Rossi ' den sonra France Football ' ın en iyi futbolcu ö ; dü ; lü ; nü ; alan 3 . İtalyan futbolcu oldu .

94 ABD ' de gruptan galibiyet almadan ç ; ıktılar . Nijerya maç ; ında beraberlik golü ; nü ; de atan oydu , 10 kişi kalan takımını uzatma dakikalarında ayakta tutan ve iki kez parç ; alanan sağ ayağıyla penaltıyı atan da . İspanya ' yı ve yarı finalde Bulgaristan ' ı geç ; erken Baggio yine assolistti . İspanyollar bir , Bulgarlara iki gol attı . 98 ' deki Ronaldo gibi 94 finali ö ; ncesinde de Baggio ' nun finalde oynayıp oynamayacağı belli değildi . Adalesi ç ; ekiyordu ve son kararı ona bıraktılar . Sakat sakat maç ; a ç ; ıktı . Uzatmalarda Brezilya kalesinde iki net fırsat yakaladı ama olmadı . 1994 ' de kaybeden İtalya ' nın ü ; zgü ; n karesinde Baggio tek başınadır . Bir tek o mu kaç ; ırmıştı 17 Temmuz 1994 gü ; nü ; Pasadena ' da? Bir ö ; nceki finalde penaltıyı atan Baresi ilk penaltıyı dışarı vurdu . Brezilyalılar da Santos ile yıkıldılar . Albertini ve Evani kaleyi buldu . Sambacılar Romario , Branco ve bugü ; nü ; n teknik direktö ; rü ; Dunga ile sektirmediler . İtalya ' da Massaro kaç ; ırdı ve o finalin hazin anında Taffarel ' in olduğu kalenin 11 metre uzağına topu diken Baggio , ü ; stten auta attı .

Unutulmayan penaltı ve Roberto Baggio

1995 ' de Juventus ' tan ayrıldı . Bü ; tü ; n bü ; yü ; kleri dolaşacaktı . Sıra Milan ' daydı . İki sezonda 12 gol attı ama iz bırakmadı . 1992 ' de Avrupa Şampiyonası ' nda İtalya yoktu , 96 ' da İtalya varken de Baggio . Kariyerine Avrupa Şampiyonası ' nda oynadı yazdıramadı . Del Piero ' nun parlamasıyla Juventus ' tan kopan , en verimli yıllarında Milan ' da teknik adamların kafayı taktığı adam olan Baggio huzuru 98 Dü ; nya Kupası ö ; ncesi sezonda Bologna ' da buldu .

30 yaşında geldiği Bologna ' da amerikan traşlı kafalı Baggio 30 maç ; ta 22 gol attı . 98 Dü ; nya Kupası ' nda ç ; eyrek finalde Fransa ' nın karşısına ç ; ıktılar . 0-0 biten maç ; ın ardından 94 finali gibi yine penaltı noktasına yü ; rü ; dü ; ler . Bir kez kaç ; ırdığıyla hatırlanan Baggio o gü ; n kaç ; ırmadı penaltıyı . Costacurta ve Vieri attılar . Albertini ve Di Biagio takımı yaktılar . Fransa serü ; veninde yolun sonuydu .

Unutulmayan penaltı ve Roberto Baggio

Massimo Moratti iç ; in zor yıllardı İnter ' de . Takım 9 yıldır şampiyon olamıyordu . Fiorentina gü ; nlerinden beri hayran olduğu Baggio ' ya bir gü ; n mutlaka Inter forması giydirecekti . Baggio , 3 yıl aradan sonra Milano ' nun ö ; teki tarafıyla San Siro ' ya adım attı . Inter kariyeri boyunca Lippi ile yıldızı barışmadı . Avrupa Şampiyonları ' na gitmesi sanki yasaktı . Euro 2000 ' de de Zoff kadroya almadı onu .

1999-2000 sezonuna girilirken Inter ' den ayrılmaya karar verdi . Bir transfer teklifini otobiyografisinde ( Una Porta ne Cielo ) detaylı olarak anlattı . Avrupa ' dan ç ; ok teklifler alıyordu . Onu ikna eden ya da ikna ettiğini sanan Galatasaray ' dı . Baggio , Galatasaray ' a evet demişti . Ne olduysa bir akşamda oldu . Futbol dü ; nyasından uzak yakın arkadaşlarıyla her zaman akşam yemeklerinde buluştuğu restoranda ç ; evresindekilerinin ısrarıyla ü ; lkeden ayrılmamaya karar verdi . Hagi ' li Galatasaray o sezon UEFA Kupası ' na doğru yü ; rü ; rken Baggio o takıma gelseydi ve &ldquo ; kaderi penaltılar olan adam&rdquo ; oldu ki Parken ' de bu kez sırtını Taffarel ' e verip kaç ; ırsaydı? . . .

Budizmi seç ; tiği iç ; in İtalya ' da Vatikan ' ın tepkisini ç ; ektiği ve milli takım kariyerine bu yü ; zden neşter atıldığı hep sö ; ylendi . Huzuru turuncular iç ; inde bulan Baggio , ihtiyar Mazzone yö ; netimindeki Brescia ' ya gitti ve her sezonun ligin dibinde can ç ; ekişen takımını 4 sezon boyunca hep ligde tuttu .

Ç ; ocukken Interliydi , Fiorentina ' yı ç ; ok sevdi sonra bir gü ; n Boca Juniors ' lu oldu en gü ; zel at kuyruklu adam . Nasıl mı? &ldquo ; Bir gü ; n Arjantin ' den maç ; ö ; zetleri izliyordum . Skor 4-0 idi . Futbolcular ve tribü ; n maç ; ın ardından galibiyeti kutluyordu . Ya da ben ö ; yle sanmıştım . Maç ; ı kazanan değil kaybeden Boca Juniors ' tu ve ç ; ılgınlar gibi futbolculara tezahü ; rat yapıyorlardı . O gü ; n Boca ' lı oldum . ( 26/2/2010 La Gazzetta Dello Sport rö ; portajı ) Arjantin sevdası da bö ; yle başladı Baggio ' nun . Geç ; en sezon eski takım arkadaşı Guardiola ' yı ziyaret ettiğinde Barç ; a tesislerinde ayakta karşılandı . Bugü ; n 43 yaşında . Futbolu bırakalı 6 yıl oldu . Kramponlarını asıp hemen eşofmanlarını giyen eski futbolculara benzemedi o . Teknik adamlıktan uzak durdu yıllar boyunca . 2010 ' da verdiği bir rö ; portajda &ldquo ; Belki&rdquo ; diye aç ; ık kapı bıraktı . Kendini yardım kampanyalarına adadı . Ç ; ok sonraları &ldquo ; Neden sen ç ; ok iyiydin?&rdquo ; sorusuna bir tek cevap verdi : &ldquo ; Ben ö ; nce dü ; şü ; nü ; rdü ; m . &rdquo ;