Orman ürünlerinden elde edilecek katı yakıt projesi DPT'ye sunuldu

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan "Isparta Yöresinin Biyokütle Potansiyelinin Araştırılara

  Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi ( SDÜ ) ile Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan " Isparta Yöresinin Biyokütle Potansiyelinin Araştırılarak Değerlendirilmesi ve Ekonomiye Kazandırılması " projesi , Devlet Planlama Teşkilatı ( DPT ) ' na sunuldu . Orman Genel Müdürlüğü ' nde yapılan bilgilendirme toplantısında projenin tanıtımı yapılarak Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ' ye bilgi aktarıldı .

SDÜ , Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi ( YEKARUM ) Müdürü Yrd . Doç . Dr . İbrahim Üçgül , bir yıl önce başlattıkları bir proje ile orman atıklarını özel bir sistemle cips ( yonga ) ve palet şeklinde kapsül haline getirilerek katı yakıt olarak kullanmayı hedeflediklerini söyledi .

Üçgül , ormanlarda işe yaramayan ve kendiliğinden çürümeye terkedilmiş ağaç dalları , çalı-çırpı , yaprak gibi atıkların kalorifer , soba ve fabrikaların kazanlarında yakılabilecek seviyeye getirileceğini , aynı zamanda çevre kirliliğinin de önleneceğini belirtti .

Üçgül , " Orman endüstri atıkları çalı , çırpı yaprak gibi ekonomik olarak değerlendirilmeyen maddelerden yakıt olarak kullanılacak pelet ve cips ( yonga ) türü üretim yapılacak . Bu maddeler sıkıştırılmış kapsül haline getirilmiş katı yakıt olacak . Bunların ısı değerleri tespit edilerek kalorifer veya fabrikaların kazanlarında yakılacak seviyeye getirilecek . " dedi .

Çürümeye bırakılan atıkların bu sayede değerlendirilmiş olacağını belirten Üçgül , şunları söyledi : " Bunun için özel bir sistem kurulacak . Atıklar preslenerek kapsül haline getirilecek . İleride kaynak bulunması halinde bu biyokütleden sıvı ve gaz yakıt üretmek için çalışmalarımız olacak . "