Hal Çıkmazına Uzlaşmacı Çözüm

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yıllardır kangren haline gelen 'hal' meselesini çözüme kavuşturdu.

Hal Çıkmazına Uzlaşmacı Çözüm
Bursa Büyükşehir sınırlarına dahil olmadan önce Gürsu Belediyesi'nin bakanlıktan onay alarak yap-işlet-devret sistemi ile ihale ettiği Gürsu Hali 2006 yılında faaliyete başlamıştı. Büyükşehir Belediye Kanunu'nda hal kurulması ile ilgili kararların 2005 yılında büyükşehir belediyelerine bırakıldığı iddiası ile Bursa Büyükşehir Belediyesi, daha önceden inşaat izni alan ve faaliyet belgesi bakanlıktan gelen Gürsu Hali'ni, izinsiz olduğunu ileri sürerek mühürlemişti. İki belediye arasındaki gerginliğin başlangıç noktası olan bu gelişmenin ardından konu yargıya taşınmış ve Bursa 2. Bölge İdare Mahkemesi, hal komisyoncularının mağduriyetini önlemek için Büyükşehir Belediyesi'nin mühürleme kararının durdurulmasına hükmetmişti. Geçen dönemin kangren haline gelen meselelerinden biri olan hal konusu çözüldü.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, göreve geldiği ilk günden itibaren kangren haline gelen hal tartışmalarını uzlaşmacı ve kararlı bir tutumla ele aldı. Konunun çözümü için hem Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü hem de yap-işlet-devret modeliyle inşaatı yapan ve 110 ay kullanım hakkı bulunan firmayla çözüm noktasında sık sık görüşen Başkan Altepe, bu konuda da uzlaşmayı sağladı. Gürsu Hali'ndeki 7'si Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan toplam 60 işyerinin Görükle'deki merkez hale taşınması konusunda taraflar arasında anlaşma sağlandı. Konu dün yapılan Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı'nda da gündeme geldi. Gürsu Hali'ndeki 60 işyerinin merkez hale taşınması muhalefet partili meclis üyelerinin de desteğiyle meclisten geçti. Meclis kararına göre, Gürsu Hali'ndeki esnafın müktesep hakları Görükle Hali ile birleştirildi.
Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla Görükle'deki merkez hal bölgesel bir merkez haline geliyor. Gürsu halindeki işyerlerinin taşınmasıyla tam kapasiteyle çalışacak olan hal, halen Kütahya, Bilecik, Yalova, Eskişehir ve Balıkesir illerine de hizmet veriyor. Yıllık 300 bin ton işlem hacmi bulunan merkezden Türkiye'nin tüm illerinin yanında yurt dışına da tarım ürünleri gönderiliyor. İki başlılığın kaldırılması sayesinde tek meyve sebze borsası konumuna gelen ve Türkiye genelinde bünyesinde laboratuar bulunduran 'tek hal' olan Görükle Hali'nde, gıda güvenilirliğine yönelik tüm analizler yapılabiliyor. İşlem hacminin en yoğun olduğu Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri günde yaklaşık 2 bin aracın giriş çıkış yaptığı merkez halde, Gürsu Hali'ndeki işletmelerin de gelmesiyle işlem hacminin daha da artması bekleniyor.
"UZLAŞMACI TAVRIMIZ SÜRECEK"
Bursa'nın yararına olan tüm konularda uzlaşmacı bir tavır takındıklarını dile getiren Başkan Altepe, bu sayede Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır mahkemelik olan birçok sorununun da çözülmeye başladığını söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Gürsu Hali gibi çözülemeyen birçok konuyu taraflarıyla karşılıklı bir araya gelerek sonuca ulaştırdıklarını vurguladı. Başkan Altepe, Bursa'nın menfaatine olan tüm konulardaki uzlaşmacı yönetim anlayışından taviz vermeyeceklerinin altını çizdi.
Hal Kooperatifi Başkan Mehmet Toplan, yıllardır halledilemeyen bu meseleyi çözüme ulaştırmasından dolayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile buna destek veren meclis üyelerine teşekkür etti. Görükle Hali'nin Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük ve gelişmiş halinin alanında bölgesel bir güç haline geldiğini, meclisin aldığı bu kararla bu gücün daha da artacağını belirten Toplan, "Bursalılar gıda laboratuarında kontrol edilen ürünleri tüketecekler. Alınan bu karar ayrıca Gürsu Ovası'nın da korunmasına katkıda bulunacaktır. Başkan Altepe'nin göreve geldiği günden bu yana uzlaşmacı tavrı ile bu konuya yaklaşması ile çözüme ulaşan bu sorunla Görükle Hali daha etkin hale gelecek. Ayrıca hem Bursa hem de ülke ekonomisine daha büyük katkılar sağlayacak" dedi.