14 ilin TSO'ları Mardin-Rize otoyolu için toplandı
Türkiye'nin 2023 vizyonunda bitirilmesi düşünülen 100 temel projeden birisi olan Mardin-Rize otoyolu toplantısı, 14 ilden Ticaret ve Sanayi Odası (TSO
Karadeniz Bölgesi ' yle Güney ve Doğu Anadolu illerini kapsayan otoyol projesinin hayata geçmesi için düzenlenen Rize ' deki toplantıya Erzurum , Bingöl , Muş , Bitlis , Van , Ağrı , Iğdır , Şırnak , Diyarbakır , Mardin , Batman , Siirt , Tunceli ve Hakki illerinin ticaret ve sanayi odası başkanları , yönetim kurulu üyeleri ve meclis başkanları katıldı .
Toplantıda konuşan Rize Ticaret ve Sanayi Odası ( RTSO ) Başkanı Ömer Ofluoğlu , yapılması planlanan yol güzergâhı üzerindeki TSO temsilcilerini Rize ' de ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi . Mardin-Rize otoyolunun kuzey ile güney bölgeleri arasında bir köprü vazifesi göreceğini ifade eden Ofluoğlu , ' ' Benim çocukluğumdan itibaren sürekli Ovit yolu konuşuluyor . Bugün ise Rize-Mardin sevgi otoyolu hükümetin programına girdi . Sosyal ve siyasi bir projedir . Yol yapıldığı Karadeniz bölgesi GAP ile birlikte Suriye ' ye ve İran ' a bağlanmış olacak . Dostluk ve sevgi yolu olacak . Hep beraber bu yolu istiyoruz ve yapılması içinde çalışıyoruz . ' ' dedi .
Otoyolun ekonomik katkılarından ziyade insanlar arasındaki diyalogu güçlendireceğine dikkat çeken Ofluoğlu , şöyle dedi : ' ' Yol güzergâhı üzerinde bulunan 14 ilde yaptığımız araştırmalara göre bu illerde yaşayan insanlarımızın yüzde 90 ' ının Rize ' yi ziyaret etmediklerini gözlemledik . Aynı şekilde Rize ' deki araştırmalarımızda da vatandaşlarımızın yüzde 90 ' a yakın bir kısmının Mardin ' i ziyaret etmedikleri sonucunu çıkardık . Bu yol bölge ve ülke ekonomisine yapacağı katkıların yanında insanlar arasındaki yakınlaşmaya , kaynaşmaya vesile olacaktır . O yüzden bu yolun bir otoyol değil , sevgi yolu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz . ' '
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ( DTSO ) Başkanı Mehmet Galip Ensaroğlu ise doğuda yaşayan insanlar olarak en büyük hayallerinin Karadeniz ile birleşmek olduğunu söyledi . AK Parti iktidarında Başbakan Recep Tayip Erdoğan ' ın yollara verdiği öneme dikkat çeken Ensaroğlu , ' ' AK Parti iktidarı döneminde 11 bin 750 km bölünmüş yol yapıldı . İki bölgeyi birleştirecek olan otoyol bizim gibi Başbakan ' ımıza da heyecan veriyordur . Yol medeniyettir , gelişmişliğin göstergesidir . Aslında biraz geç kalmış bir yoldur . Birbirine komşu olan iki bölgeyi coğrafik koşullar birbirinden ayırıyor . Bu yüzden iki bölge birleşecek ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak . Ayrıca Türkiye ' yi Kafkaslara da bağlayacaktır . Sade yolla kalmayıp ortasına birde demir yolu yaptırmalıyız . ' ' diye konuştu .
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası ( MTSO ) Başkanı Mehmet Ali Tutaşı da yapılması planlanan otoyol ile ilgili gerekli kamuoyunu oluşturmaları gerektiğini dile getirdi . Otoyolun yapılması konusunda yol güzergâhında bulunan bütün illerin hem fikir olması gerektiğini savunan Tutaşı , ' ' Bu işi sadece Rize ' ye bırakmamak lazım . Proje her iki bölgeyi ilgilendiriyor . Projenin 2023 ' e kadar değil daha erken bitirilmesini istiyoruz . Yolu çocuklarımız değil biz görmek istiyoruz . Biz Rize ' ye 15 saatte geldik . Yol yapıldığı taktirde 5 saatte gelmiş olacağız . Kopan bağları sevgi yoluyla birleştireceğiz . İki komşu bölge birbirine karşılıklı olarak gidip gelmiyor . Başka bölgeleri kat ederek gidip geliyoruz GAP 10 ülkeyi besleyecek kadar büyük bir proje Burada yetişecek ürünleri başka ülkelere göndermek içinde yol çok önemlidir . " şeklinde konuştu .
Rize Ticaret ve Sanayi Odası ' nda düzenlenen toplantıya Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu , ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce , ildeki STK ' lar ve işadamları katıldı .