Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı Toplantısı

Van Valisi Münir Karaloğlu, hiç kimsenin Van Gölü'nü fosseptik çukuru haline getirmeye hakkı olmadığını belirterek, "Van Denizi'ni gözümüz gibi korumalı ve soframız gibi bakmamız lazım" dedi.

  Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı 2 . Altı Aylık Taslak Programı toplantısı Van Ticaret ve Sanayi Odası ( VATSO ) Protokol Salonu ' nda yapıldı . Van ve Bitlis belediyeleri ile Van Gölü ' ne sahili olan ilçe ve belde belediyeleri , bazı ilçelerin kaymakamları , İller Bankası Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve özel idarelerin temsilcileri katıldı . Törende bir konuşma yapan Adalet ve Kalkınma Partisi ( AK Parti ) Van Milletvekili Gülşen Orhan , Van Gölü Havzası Eylem Planı ' nın Van için çok önemli bir proje olduğunu kaydetti . Projenin çok büyük olduğunu ve bu güne kadar böyle kapsamlı bir projenin hazırlanmadığını kaydeden Orhan , tamamıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın talimatları ile hazırlanan bir proje olduğun vurguladı . Orhan , " Bu proje Van için çok önemlidir . Bunun için bu günden itibaren Van Gölü ile ilgili yapılacaklar masaya yatırıldı . Eylem planımızı hazırladık . Önümüze yol haritamız oluştu . Bununla ilgili çalışmaya başladık " dedi .
Daha sonra bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu ise Van Gölü çevresinde yaşanan yoğun hayatın tek sebebi Van Denizi olduğunu belirtti . Van Gölü ' nün havzadan çekip çıkarılması durumunda bölgenin her hangi bir özelliğinin kalmayacağı ve bölgedeki yaşamında bu denli cazip olmayacağını söyleyen Vali Karaloğlu , " Bunun için biz Van Denizi ' ni gözümüz gibi korumalı ve soframız gibi bakmamız lazım . Buna hiç birimizin , hiç birinizin fosseptik çukuru haline getirme hakkı yoktur . Şansımız da yoktur . Van Denizi ' nin kirliliği bu bölgede yaşayan insanlar için çok yaşamsal bir sorun olarak duruyor " dedi .
Belediye esaslarına ve sorumluluk alanlarına göre Van Denizi temizlenmesinin belediyelerin işi olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu , ancak bölgedeki belediyelerin gücüne bakıldığında bunu şu an yapma imkanlarının olmadığını vurguladı . Vali Karaloğlu , " Ama bu şu demek değildir , belediyelerimizin gücü az hiç bir şey yapmasın . Sadece merkezi hükümetten bekleyelim . Bu da doğru bir davranış değildir . Burada çok ciddi bir işbirliğine ihtiyacımız var . Bu proje içinde mutlaka belediyeler olmalıdır . Belediyeler olmadan bu iş olmaz . Bu işin gerçek sahibi belediyelerdir . Belediyeler kendi imkanları ile bu işi yapamayacaksa merkezi hükümet buna destek verecek , ama belki merkezi hükümetin de desteği sonsuz bir destek olmayacak . Belediyelerimiz burada insanlarda temiz ve atık su parasını almayı öğretmek zorunda . Vatandaşları bu konuya alıştırmak zorundadır . İşbirliği ile bütün kurumların bu sorunu çözmek zorundayız . Van Gölü elde çıkarsa bir daha geri getiremeyiz . İzmir Körfezi açık deniz olmasına rağmen yıllardır mücadele veriyorlar ama geri getiremiyorlar " şeklinde konuştu .
Ankara ' da gelen Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile belediye başkanlarına da seslenen Vali Karaloğlu , arıtma tesislerin işletme sorununu çözmeden kesinlikle imalatına başlamamalarını istedi . Vali Karaloğlu , konuşmasını şöyle sürdürdü ;
" Bu iş için kredi bulabilirsiniz . Hatta yapım maliyetini bile karşılayabilirsiniz . Ama işletmesini çözmeden gelip burada arıtma tesisi yapmayın . Bitlis ' in Ahlat ilçesinde arıtma tesisi yapılmış , ama şimdi belediyeye teslim edilemiyor . Belediye haklı olarak ' Ben bunun elektrik parasını ödeyemem ' diyor . Onun için bizim önceden yapmamız gereken arıtma tesisin işletme sorununu çözmektir . Bunu Çevre ve Orman Bakanlığı ' ndaki arkadaşlara da söyledim . Farklı metotlar geliştirebilirler . Ama mutlak suretle belediyelerin içinde olduğu , vatandaşlarımın içme ve atık su parası ödeme alışkanlığı kazandığı süreye kadar Çevre ve Orman Bakanlığı ile özel idareler işletmesinin de içinde olacağı yeni bir yapı oluşturmamız lazım . Yoksa biz burayı arıtma tesisi yaparız , arıtma tesisi çöplüğüne çeviririz "
Vali Karaloğlu , yaptığı konuşmanın ardında Çevre ve Orman Bakanlığı ' ndan gelen uzmanlar , yetkilileri proje hakkında katılımcılara bilgiler verdi .