Hollanda'da yeni meclis işbaşı yaptı

Hollanda' da 9 Haziran Çarşamba günü yapılan erken genel seçimler sonrasında oluşan yeni meclis resmen göreve başladı. Yemin ederek resmi olarak işbaş

  Hollanda ' da 9 Haziran Çarşamba günü yapılan erken genel seçimler sonrasında oluşan yeni meclis resmen göreve başladı . Yemin ederek resmi olarak işbaşı yapan 150 kişilik yeni mecliste yer alan beş Türk asıllı milletvekili , kendilerine destek olan topluma teşekkür etti .

Yeni başkan seçilene kadar Meclis Başkanlığı yapacak olan Gerdi Veerbet tarafından yönetilen ilk oturumda milletvekilleri önce tek tek yemin etti . Yemin töreninin tamamlanmasından sonra milletvekilleri normal meclis çalışmalarına devam ettiler . İlk kez meclise giren milletvekillerinin heyecanlı olduğu gözlemlenirken medya daha çok seçimden başarıyla çıkan Liberal Parti ( VVD ) ile Geert Wilders ' ın lideri olduğu Özgürlük Partisi ' ne ( PVV ) ilgi gösterdi .

Yemin töreninden sonra Cihan ' a konuşan Türk asıllı milletvekilleri , seçmenlerin kendilerine gösterdiği ilgiye teşekkür ederek , " Daha önce olduğu gibi bundan sonra da toplumun yararına çalışmalarına devam edecekleri " mesajını verdi . Seçimlerin sonucunu " Seçmen tercihini yaptı bundan sonra bu sese kulak verip hareket edeceğiz " şeklinde değerlendiren Hıristiyan Demokratlar Birliği ( CDA ) Milletvekili Coşkun Çörüz , yeni dönemin herkes için hayırlı olmasını diledi . Önümüzdeki dört yıllık süre zarfında parti olarak ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini aktaran Çörüz , istikrarlı bir hükümet arzuladıklarını söyledi . Kendisine oy vermiş olsun veya olmasın sandık başına gidip demokratik oy hakkını kullanan herkesi tebrik eden Çörüz , " Çünkü sandık başına gitmek katılım demek . Ortaya çıkan sonuç herkese hayırlı olsun . Biz CDA olarak elimizden gelen çalışmayı sürdüreceğiz . " dedi .

Yeni koalisyon kurma çalışmaları konusuna da değinen Çörüz , parti olarak bu aşamada seçim sonuçlarını değerlendirmekle meşgul olduklarını , dolayısıyla seçimden galip ayrılan iki parti olan VVD ile PVV ' nin harekete geçmelerini beklediklerini ifade etti . Seçim sonunda dördüncü parti konumuna düştüklerini anımsatan Çörüz , " Bunu herkes biliyor . Dünya futbol Şampiyonası da var , yani futbol diliyle konuşacak olursam artık top bizim sahamızda değil . Koalisyona katılıp katılmayacağımız konusunda bu aşamada bir şey söyleyemeyiz . Biz dediğim gibi seçimden aldığımız yenilginin sebeplerini araştıracağız . " şeklinde konuştu .

Mecliste altı dönemdir görev aldığını belirten İşçi Partisi ( PvdA ) Milletvekili Nebahat Albayrak ise görev aldığı bu uzun zaman dilimini de göz önüne aldığında demokrasilerde parlamentonun önem ve gerekliliğini çok iyi anladığını söyledi . " Her şey sonuçta burada kararlaştırılıyor . " diyen Albayrak , hükümette yer alıp almamanın çok önemli olmadığını çünkü neticede hükümetin aldığı kararların meclis tarafından desteklenmesi gerekliliğine dikkat çekti . 1998 yılından bu yana üstlendiği bu görevin kendisine şeref verdiğinin altını çizen Albayrak , aldığı 129 bin dolayındaki oyun sevindirici olduğunu ve bu yüzden herkese teşekkür ettiğini kaydetti .

Seçimlerde büyük bir çalışma yürüttüklerini ama birinci olamadıklarını anımsatan Nebahat Albayrak , o yüzden koalisyon kurma çalışmalarını bir adım geride takip ettiklerini ifade etti . Dolayısıyla koalisyon kurma çalışmaları konusunda bir değerlendirme yapamayacağını çünkü kendi ellerinde bir şeyin olmadığını söyleyen PvdA Milletvekili Albayrak , " Önce VVD ' nin çalışmalarını bekleyeceğiz , ondan sonra sıra bize gelirse sorumluluktan kaçınmayız . Her zaman olduğu gibi sorumluluk alırız . Seçmenin tercihi belli . Merkez sağ bir koalisyonun kurulup kurulmayacağını bekleyip göreceğiz . " dedi .

Kendisi ver partisinin seçimlerde aldığı sonucu başarılı bulduğun ifade eden Demokratlar 66 ( D66 ) Milletvekili Fatma Koşer Kaya da , 19 bin dolayında oy aldığını anımsatarak kendisine ilgi gösterenlere teşekkür etti . Aynı zamanda Wilders ' ın partisinin 9 sandalyeden 24 ' e yükseldiğini de hatırlatan Koşer Kaya , " Bu sonuca bakınca demek ki daha yapacak çok şeyimiz olduğunu görüyorum . Kendimize bakmanın da zamanı geldi . Toplumumuz ne kadar çok oy kullandı bilmiyorum ama sonuçlara bakınca önümüzdeki seçimlerde daha çok sandık başına gitmemiz gerektiğini görüyorum . " değerlendirmesinde bulundu .

Koalisyon kurma çalışmalarını dışarıdan takip ettiklerini belirten Kaya , diğer milletvekilleri gibi VVD ile PVV ' nin görüşmelerinin sonuçlarını beklediklerini sözlerine ekledi . Parti olarak seçimden önce takındıkları tavrın arkasında durduklarını bir kez daha yineleyen Kaya , " D66 olarak sol ağırlıklı bir ortaklıktan yanayız . " dedi .

Meclise ilk kez giren PvdA Milletvekili Metin Çelik de son derece mutlu olduğunu ifade etti . Demokrasilerde meclisin yerinin önemine işaret eden Çelik , " Demokrasilerde parlamento en yüksek organ . Bu yüksek organda görev yapacak 150 kişiden biri olduğu için çok mutluyum . Umarım yeni dönem hepimiz için hayırlı olur . " şeklinde konuştu .

Parti olarak sorumluluk almaktan kaçınmayacaklarını da söyleyen Çelik , koalisyon konusunda VVD ile PVV ' nin görüşmelerini ve oradan çıkacak sonucu bekleyeceklerini kaydetti .