Malgaç Baskının 91. Yıl Dönümü

Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde; Kurtuluş Savaşı'nda Yörük Ali Efe ve kızanlarının gerçekleştirdiği Malgaç Baskını'nın 91

  Aydın ' ın Sultanhisar ilçesinde ; Kurtuluş Savaşı ' nda Yörük Ali Efe ve kızanlarının gerçekleştirdiği Malgaç Baskını ' nın 91 . yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi . Törende Malgaç Baskını , zeybek gösterileriyle kutlandı .
91 yıl önce Yörük Ali ve kızanlarının baskını gerçekleştiği yerde yaptırılan Malgaç Anıtı önünde düzenlenen törene Aydın Vali Yardımcısı Celal Ulusoy , Sultanhisar Kaymakamı Orhan Mardinli , Belediye Başkanı Ertegün Ünal , Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka , öğrenciler , Efeler ve çok sayıda davetli katıldı .
Sabah saatlerinde efelerin temsili kuşatması ile başlayan törenlerde anıt önüne çelenk konulup saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu . Törende konuşan Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal , baskınla ilgili katılımcılara bilgi verdi .
Yörük Ali Efe ve zeybeklerin 91 yıl önce batı cephesinde kurtuluş hareketini alevlendirip Türk Milletini direnişe karşı ümitlendirdiğini kaydeden Aydın Valis Yardımcısı Celal Ulusoy , " Malgaç Baskını zamanında ülkesini seven vatanı için milleti için yürekleri çarpan insanlar bize bağımsızlık ve özgürlüğü adeta hediye etmişlerdir . Türk Milleti , yürekleri vatan için yananların Maraş ' ta , Antep ' te , Erzurum ' da işgale karşı durmayı borç bilenlerin sayesinde bu gün bu vatan topraklarının üzerinde yaşamaktadır " dedi .
' YÖRÜK ALİ EFE ' NİN BAŞLATTIĞI MÜCADELE HALA SÜRÜYOR '
İşgaller karşısında milletin çaresiz olduğunu fakat Mustafa Kemal ' in Samsun ' a çıkarken bu çaresiz halka inanarak hareket ettiğini kaydeden Ulusoy , " Yörük Ali Efe ve 17 arkadaşı Mustafa Kemal Atatürk ' ün inandığı kesimdendi . Ülkenin geleceği için Yörük Ali Efe ve kızanları bu yürekli mücadele de ' biz de varız ' dediler . Her şeyden önce 18 kahramanımız bu mücadeleyi inandılar . Ve herkes uyurken onlar Malgaç Baskını gerçekleştirdiler . Bu insanlar Aydın ' dan kurtuluş mücadelesinin kıvılcımını ateşlediler . Ulusal kurtuluş mücadelesini kazanarak o dönem için görevimizi yerine getirdik . Ne yazık ki o günkü görev tamamlanmadı . Bugün hala emperyalist güçlerin kötü emelleri dolayısıyla hala bedel ödüyoruz . Ve Yörük Ali Efe ' nin başlattığı mücadelemiz de hala sürüyor . Bu mücadelede şehit düşmüş tüm atalarımızı kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz . Ruhları şad olsun " dedi .
Konuşmaların ardından baskının yaşandığı dönemde hayatta olan 97 yaşındaki Mustafa Yılmazer , davetlilere ve protokol üyelerine 90 yıl önce alanda yaşananları anlattı . Babasının Yörük Ali Efe ' nin hocası olduğunu kaydeden Yılmazer , " Yunan demek düşman demektir . O zalimler birçok insanı camilerde diri diri yaktılar . Kardeşlerimizi elleri bağlı olduğu halde kuyulara atarak öldürdüler . Babamı da Aydın ' dan çekilirken , yanlarında götürdüler . Babam uzun süre Yunanistan hapishanelerinde yattı . Daha sonra Atatürk ' ün devreye girmesiyle babam yurda döndü " diyerek törende duygulu anların yaşanmasına neden oldu .
Olayların son şahitlerinden Mustafa Yılmazer ' in konuşmasının ardından Malgaç Baskını kutlamaları dolayısıyla düzenlenen şiir yarışmasında birinci olan Büşra Pazarlı ve kompozisyon yarışmasında birinci olan Zeynep Çavar ödüllerini Vali Yardımcısı Celal Ulusoy ' un elinden aldılar .
Tören sonunda ilçedeki okulların folklor ekiplerinin Malgaç Baskını abidesi önünde zeybek gösterileriyle son buldu . Zeybek oyunlarıyla kutlanan Malgaç Baskını ' nın 91 . yıl dönümünde sergilenen zeybek oyunları izleyenlerin büyük beğenisini topladı .