Einstein: İsrail'deki Siyonizmi desteklemeyin

Eistein The New York Times gönderdiği mektupta; "ilgili tüm şahısları ve mercileri faşizmin bu en son tezahürünü olan Siyonizmi desteklememeye davet etmekteyiz" denildi.

Einstein: İsrail'deki Siyonizmi desteklemeyin
  Aralarında dü ; nyaca ü ; nlü ; Fizikç ; i Albert Einstein ' in de bulunduğu birç ; ok Yahudi bilim adamı ve dü ; şü ; nü ; r , İsrail ' deki Siyonist Faşizme dikkat ç ; eken bir mektup yayımladı . İsrail Devlet Başkanı Menachem Begin ' in ziyaretini protesto eden bu mektup 1948 ' de The New York Times ' a gö ; nderildi . İşte o makale ;

Editö ; re mektuplar
The New York Times
4 Aralık 1948

THE NEW YORK TİMES ' IN EDİTÖ ; RLERİNE

Zamanımızın en rahatsız edici siyasi olgularından biri yeni kurulmuş İsrail devletinde &ldquo ; Ö ; zgü ; rlü ; k Partisi&rdquo ; nin ( Tnuat Haherut ) ortaya ç ; ıkışıdır . Bu siyasi parti ö ; rgü ; tlenişi , yö ; ntemleri , siyaset felsefesi ve sosyal ç ; ağrısı aç ; ısından Nazilere ve Faşist partilere bü ; yü ; k bir yakınlık gö ; stermektedir . Filistin ' deki eski sağ kanat , terö ; rist ve şovenist ö ; rgü ; t olan Irgun Zvai ' nin iç ; inden ç ; ıkmış bir partidir bu .

Bu partinin lideri Menachem Begin ' in ABD ' ye yaptığı son ziyaret hiç ; kuşkusuz yaklaşan İsrail seç ; imlerinde Amerika ' nın bu partiye destek verdiği izlemini uyandırmak ve ABD ' deki Siyonist muhafazakâ ; r unsurlarla siyasi bağları sağlamlaştırmak gayesiyle dü ; zenlenmiştir . Ulusal ç ; apta ü ; ne sahip bazı Amerikalılar bu ziyareti hoş karşılamışlardır . Dü ; nyanın neresinde olursa olsun faşizme karşı ç ; ıkan bu şahısların Begin ' in siyasi geç ; mişi ve yaklaşımları hakkında doğru bilgilere sahip oldukları halde onun temsil ettiği harekete destek ç ; ıkmaları anlaşılır gibi değildir .

Finansal destekler , Begin yanlısı halk gö ; sterileri ve Amerika ' nın bü ; yü ; k bir kesiminin İsrail ' deki Faşist unsurları desteklediğine dair bir izlenimin Filistin ' de yaratılması yoluyla tamiri imkâ ; nsız bir hasara yol aç ; ılmadan ö ; nce , Amerikan halkının Begin ' in ve hareketinin geç ; mişi ve amaç ; ları hakkında bilgilendirilmesi elzemdir . Begin ' in partisinin halka yö ; nelik beyanları hiç ; bir surette sö ; z konusu partinin gerç ; ek yapısını yansıtmamaktadır . Bugü ; n onlar ö ; zgü ; rlü ; kten , demokrasiden ve antiemperyalizmden sö ; z ederken , daha dü ; ne kadar Faşist devlet doktrinini apaç ; ık vaaz ediyorlardı . Terö ; rist parti esasında eylemleriyle gerç ; ek karakterini ortaya sermektedir ; onun geç ; mişte yaptıklarına bakarak gelecekte neler yapabileceğini tahmin edebiliriz .

BİR ARAP KÖ ; YÜ ; NE SALDIRI

Bunun şok edici bir ö ; rneği Deir Yassin adındaki Arap kö ; yü ; nde yaptıklarıdır . Anayollardan uzakta ve Yahudi topraklarıyla kuşatılmış olan bu kö ; y savaşa hiç ; katılmadı ve hatta bu kö ; yü ; ü ; sleri olarak kullanmak isteyen Arap gruplarını geri pü ; skü ; rttü ; . 9 Nisan ' da ( THE NEW YORK TIMES ) terö ; rist gruplar savaşmak iç ; in hiç ; bir askeri amaç ; gü ; tmeyen bu barışsever kö ; ye saldırıp yerleşimcilerin ç ; oğunu katlettiler : 240 erkek , kadın ve ç ; ocuk . Bir kısım yerleşimciyi de canlı tutup Kudü ; s sokaklarında esir diye teşhir ettiler . Yahudi toplumu bu olay karşısında dehşete dü ; ştü ; ve Yahudi Ajansı , Ü ; rdü ; n Kralı Abdullah ' a ö ; zü ; r beyanında bulunan bir telgraf gö ; nderdi . Fakat terö ; ristler yaptıklarından utanmak bir yana dursun , bu katliamdan gurur duydular ve geniş ç ; aplı reklâ ; mını yapıp ü ; lkede bulunan tü ; m yabancı muhabirleri Deir Yassin ' de yığılmış cesetleri ve genel yıkımı gö ; rmeye davet ettiler . Deir Yassin olayı Ö ; zgü ; rlü ; k Partisi ' nin karakterini ve eylemleri iç ; in bir ö ; rnek teşkil etmektedir .

Yahudi toplumu iç ; inde ultramilliyetç ; iliği , dinsel mistisizm ve ırk ü ; stü ; nlü ; ğü ; yle harmanlamayı vaaz ettiler . Diğer Faşist partiler gibi grevleri kırmaya ve bağımsız sendikaları yıkmaya ç ; alıştılar . Onların yerine İtalyan Faşist modelini ö ; rnek alan birleşik sendikalar kurmayı ö ; nerdiler . Geç ; en yıllarda arasıra patlak veren Britanya karşıtı şiddet gö ; sterileri sırasında IZL ve Stern grupları Filistin Yahudi toplumu iç ; inde bir terö ; r dalgası estirdiler . Onların aleyhinde konuşan ö ; ğretmenler fena halde dö ; vü ; ldü ; ve ç ; ocuklarının onlara katılmasına izin vermeyen yetişkinler vuruldu . Gangster yö ; ntemleri , dö ; vmeler , cam kırmalar ve bü ; yü ; k ç ; aplı soygunlarla terö ; ristler halka gö ; zdağı verip bü ; yü ; k miktarda haraç ; topladılar .

Ö ; zgü ; rlü ; k Partisi ' nin mensupları Filistin ' deki yapıcı atılımlarda yer almadılar . Toprakları ıslah etmediler , yerleşim yerleri kurmadılar , sadece Yahudi savunma eylemlerine gö ; lge dü ; şü ; rdü ; ler . Oldukç ; a reklâ ; mı yapılan gö ; ç ; menlik girişimleri ç ; ok kü ; ç ; ü ; k ç ; aplıydı ve esasen Faşist hemşerilerinin ç ; ıkarına hizmet ediyordu .

GÖ ; RÜ ; NEN Ç ; ELİŞKİLER

Begin ve partisinin şimdilerde ö ; ne sü ; rdü ; kleri cesur savlar ile Filistin ' de geç ; mişte yaptıkları şeyler arasındaki ç ; elişkiler sö ; z konusu partinin hiç ; de sıradan bir parti olmadığı izlenimini vermektedir . Hiç ; istisnasız Yahudilere , Araplara ve Britanyalılara karşı terö ; rizmi ve hileli beyanatları araç ; olarak kullanan ve &ldquo ; Lider Devlet&rdquo ; i şiar edinen Faşist bir partinin tartışmasız vasfıdır bu ç ; elişkiler .

Bu dü ; şü ; nceler ışığında Begin ve hareketi hakkındaki hakikati bü ; ü ; lkeye bildirmek şarttır . En trajik olanı da Amerikan Siyonizminin en tepedeki isimlerinin Begin ' in ç ; abalarına karşı bir kampanya yü ; rü ; tmeyi reddetmeleri , hatta Begin ' i desteklemenin İsrail ' e vereceği zararları kendi kesimlerine ifşa etmemeleridir .

Bu nedenle aşağıda ismi geç ; en kişiler Begin ve partisiyle ilgili bazı yalın gerç ; ekleri halka sunma sorumluluğunu ü ; stlenip , ilgili tü ; m şahısları ve mercileri faşizmin bu en son tezahü ; rü ; nü ; desteklememeye davet etmektedirler .

ISIDORE ABRAMOWITZ
HANNAH ARENDT
ABRAHAM BRICK
RABBI JESSURUN CARDOZO
ALBERT EINSTEIN
HERMAN EISEN , M . D .
HAYIM FINEMAN
M . GALLEN , M . D .
H . H . HARRIS
ZELIG S . HARRIS
SIDNEY HOOK
FRED KARUSH
BRURIA KAUFMAN
IRMA L . LINDHEIM
NACHMAN MAISEL
SEYMOUR MELMAN
MYER D . MENDELSON
M . D . , HARRY M . OSLINSKY
SAMUEL PITLICK
FRITZ ROHRLICH
LOUIS P . ROCKER
RUTH SAGIS
ITZHAK SANKOWSKY
I . J . SHOENBERG
SAMUEL SHUMAN
M . SINGER
IRMA WOLFE
STEFAN WOLF .

New York , 2 Aralık , 1948

Kaynak : Timeturk