Babacan Türkiyeli AB'yi anlattı

O gün Türkiye, Almanya ile Fransa'nın başı çektiği karar mekanizmasına dahil olacak. Kararları, Merkez-Sarkozy ve Erdoğan alacak" Ali Babacan, Türkiyeli AB'yi anlattı.

  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , NTV ' nin canlı gaste ' sine konuk oldu .

İşsizlik , Avrupa ' daki ekonomik kriz , Tü ; rkiye ' nin AB yolculuğu ve eksen kayması konularında aç ; ıklamalarda bulunan Babacan , Almanya ve Fransa ö ; rnekleri ile Tü ; rkiye ' nin AB ' deki olası gü ; cü ; ne vurgu yaptı .

' Tü ; rkiye AB ' ye girerse , Başbakan Erdoğan , Merkel ve Sarkozy gibi olacak ' diyen Babacan şunları sö ; yledi :

' İlişkilerde en bü ; yü ; k problem siyasi iç ; erikli . Ekonomik ve teknik alanda mü ; zakereler iyi gidiyor . Aç ; ılmayan pekç ; ok faslın teknik yeterliliğini sağlamış durumdayız . Sarkozy ' nin , Rumların ve Almanya ' nın bloke ettiği fasıllar var .

33 FASILDAN 12 ' Sİ AÇ ; ILDI

Şu ana kadar 33 fasıldan 12 ' si aç ; ılmış durumda . Bir aksilik ç ; ıkmazsa , 13 . sü ; de 30 Haziran ' da aç ; ılacak . Kapatılan fasıl sayısı ise bir . Bu fasıl kapandıktan sonra , Kıbrıs sorunu diğer tü ; m fasıllarda engel teşkil etti . O sorun ç ; ö ; zü ; ldü ; ğü ; takdirde , bu fasıllar da kapatılacak . Aç ; maya hazır olduğumuz fasıl sayısı ise 5-6 civarında . Sarkozy blokajı kaldırır , Kıbrıs sorunu da ç ; ö ; zü ; lü ; rse , bunları hemen aç ; arız .

' TÜ ; RKİYE DİNAMO ROLÜ ; Ü ; STLENECEK '

AB ' nin Tü ; rkiye ' nin ü ; yeliği konusundaki tutumu dö ; nem dö ; nem değişiyor . Bir dö ; nem ' ç ; ok fakir , ekonomik yü ; k mü ; olacak? tartışmaları yapılıyordu . Şu an ise bö ; yle bir şey yok . Ö ; rneğin , ü ; ye ü ; lkelerden Romanya ve Bulgaristan kişi başına milli gelirde bizden aşağı durumdalar . AB ' nin genel ekonomik durumuna bakıldığında , Tü ; rkiye ' nin AB ' nin bü ; yü ; mesinde dinamo rolü ; ü ; stleneceği gö ; rü ; lü ; r .

' ALMANYA VE FRANSA NE İSE . . . '


Bir başka neden de , kendinden korkma ve popü ; list liderler . AB ' ye ü ; ye olduğumuz gü ; n , Almanya ve Fransa neyse , biz de aynı olacağız ; eşit ağırlıklı bir ü ; lke olacağız . Yeni ü ; yeler hiç ; bir zaman bu şartlarda girememişti . AB , Almanya-Fransa ekseninde bü ; yü ; dü ; . Tü ; rkiye ü ; ye olduğu gü ; n , Almanya ve Fransa neyse , Tü ; rkiye ' nin de ağırlığı bu olacak . Yani o gü ; n , bugü ; nkü ; AB olmayacak .

İşte bu gü ; ç ; paylaşımı , Fransa ve Almanya iç ; in ö ; nemli bir kararı ifade ediyor . Merkel ile Sarkozy biraraya gelip karar alıyor ( son alınan AB ' ye ekonomi hü ; kü ; meti kararı ) ve diğer ü ; yelere tebliğ ediyorlar . Biz ü ; ye olsak , o toplantıya bizi de ç ; ağıracaklar . Merkel , Sarkozy ve Başbakan Erdoğan kararları birlikte alacak . Buna tahammü ; lleri olacak mı olmayacak mı bilmiyorum ama Tü ; rkiye AB ' ye ü ; ye olmaz ise , gelecekte AB ' nin dikkate alınmayan , sö ; nen bir yağı olduğu gö ; rü ; lecektir .

Geç ; mişte gö ; rü ; nen şey , ü ; ye sayısında 6 ' dan 27 ' ye ç ; ıkışın AB ' yi gü ; ç ; lü ; kılması oldu . Genişleme durduğu anda , AB ' nin dü ; nyadaki ö ; nemi kaybolacak . . . '

Bü ; tç ; e ve işsizlik rakamlarına ilişkin , &ldquo ; sonuç ; lar daha iyi olmalı ' diyen Babacan , &ldquo ; Nereden baksanız yü ; ksek rakam . Geç ; en seneye gö ; re iyiyiz ama yeterli değil . Genç ; işsiz rakamlarına ilişkin bizdeki oran AB ' nin tam ortalaması . Genç ; lerdeki işsizlik sadece bizim sorunuz değil , AB genelinde de var . hatta ABD ' de aynı durumda&rdquo ; diye konuştu .

3 Ç ; OCUK ' UN ARKASINDA

Başbakan ' ın ' 3 ç ; ocuk ' hedefini savunan Babacan , &ldquo ; AB ' de bir ç ; ok ü ; lkenin 100-200 yıl sonra nesli sona erecek . ' İstihdam ü ; retemedik , ç ; ocuk yapmayalım ' demek kolaycılık . Bugü ; n nü ; fus bir gü ; ç ; tü ; r .

Avrupa krizini değerlendiren ve Tü ; rkiye ' nin krize karşı direnişiyle ö ; rnek olduğunu sö ; yleyen Babacan şö ; yle konuştu :

&ldquo ; İngiltere ' nin borcu yü ; zde 45 ' ten 80 yü ; kseldi . ABD ' de yü ; zde yü ; ze yakın . Dü ; nya iç ; in Avrupa iç ; in en ö ; nemli risk kaynağı borç ; lar . AB ' de olağanü ; stü ; tedbir alma dö ; nemi başlamış durumda . Krizde kredi notu artırılan bir ü ; lkeyiz . İki kademe birden artırılan tek ü ; lkeyiz . Bö ; lgemizde en hızlı bü ; yü ; yen ü ; lke Tü ; rkiye . G-20 ' de masada dik oturabilen bir iki ü ; lkeden biriyiz .

1 EURO 1 DOLAR OLUR MU?

&ldquo ; Eğer AB ü ; ye ü ; lkeler akıllı politikalar uygularsa , Euro ' nun değerini makul bir yerde tutabilirler . Ama yü ; ksek borç ; ve karkşılıksız para basma uzun sü ; rerse aşağı inebilir . Ne olacağı Euro bö ; lgesi ü ; lkeleri ve AB Merkez Bankası ' nın ne yapacağına bağlı . &rdquo ;


( ntv )